Spouwmuurisolatie verwijderen

Heeft u (misschien) oude spouwmuur isolatie in uw spouwmuur, en wilt u dat verwijderen en vervangen? In veel gevallen is dat mogelijk. Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve manier om uw woning te verduurzamen. Voor woningen die tussen ca. 1920 en 1980 gebouwd zijn, is het isoleren van de spouwmuren een goede en duurzame investering in de woning. Spouwmuren van woningen uit de jaren ’90 of jonger zijn vrijwel altijd tijdens de bouw goed geïsoleerd.

Jaren ’80 woningen zijn ook vaak tijdens de bouw al geïsoleerd, maar met technieken en materialen die niet voldoen voor spouwmuurisolatie. Zo kan er UF-schuim in de spouwmuur zitten, dat over de jaren broos is geworden en een groot deel van de isolatiewaarde heeft verloren.

Voor jaren ’80 woningen kan na isoleren, of oude spouwmuurisolatie verwijderen (en vervangen) uitkomst bieden. Het verschil is dat bij na isoleren van de spouwmuur de aanwezige isolatielaag aangevuld wordt, en bij verwijderen en vervangen, u hoort het al, de isolatie verwijderd wordt en daarna wordt vervangen met een modern isolatieproduct.

  1. Hoe wordt spouwmuurisolatie verwijderd?
  2. Welke soorten spouwmuurisolatie kunnen verwijderd worden?
  3. Kan mijn spouwmuurisolatie verwijderd worden?
  4. Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen?

Hoe wordt spouwmuurisolatie verwijderd?

Spouwmuurisolatie verwijderen is een specialistische maatregel die niet veel isolatiebedrijven beheersen en aanbieden. Het verwijderen van spouwmuurisolatie gebeurt door de aanwezige isolatielaag in losse delen naar een afzuigpunt te blazen. Eerst worden er gaten in de voegen van de gevel geboord. Daarna wordt er een grote afzuiging aangesloten aan de onderkant van de gevel.

Terwijl de afzuiginstallatie de gevel leegzuigt, wordt via de boorgaten de isolatielaag onder hoge druk stuk geblazen. De blaas- en afzuiginstallatie werken de losse isolatiemateriaal delen samen richting het afzuigpunt. Zo wordt de hele spouwmuur afgewerkt van onder naar boven, totdat al het isolatiemateriaal verwijderd is. Uiteraard worden de boorgaten weer op kleur dichtgemaakt.

Welke soorten spouwmuurisolatie kunnen verwijderd worden?

In principe kunnen alle soorten spouwmuurisolatie verwijderd worden, indien deze niet bevestigd zijn aan het binnenblad. Zo kunnen wij onder de juiste omstandigheden UF-schuim, (verlijmde) EPS isolatie parels en oude glaswol verwijderen.

Als er in de spouwmuur wol matten tegen de gevel zijn aangeschroefd, kunnen deze echter niet los geblazen worden. In dat geval kan na isoleren uitkomst bieden om de spouwmuurisolatie toch goed te laten functioneren.

Kan mijn spouwmuurisolatie verwijderd worden?

Of de aanwezige isolatie in uw spouwmuur verwijderd kan worden, hangt af van meerdere factoren. Zoals hierboven genoemd kan spouwmuurisolatie alleen verwijderd worden indien de isolatie niet is bevestigd aan de spouwmuur.

Ook moet een spouwmuur voor het verwijderen van spouwmuurisolatie op dezelfde punten gecontroleerd worden als voor het isoleren van een lege spouwmuur; denk hierbij aan de staat van de gevel, de voegen, de dakgoten en het dak. Bovendien moet de gevel in staat zijn de druk aan te kunnen die benodigd is om de aanwezige isolatie los te blazen. Op al deze punten wordt gecontroleerd tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen?

Spouwmuurisolatie verwijderen is een gespecialiseerde maatregel die een specifieke installatie benodigd. De kosten per vierkante meter spouwmuurisolatie verwijderen liggen wat hoger dan voor het isoleren van een lege spouwmuur. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie.

Type woning Kosten
Tussenwoning (ca. 30 m2) €950,- tot €1400,-
Hoekwoning (ca. 70 m2) €1800,- tot €2500,-
2-onder-1-kapwoning (ca. 100 m2) €2600,- tot €3550,-
Vrijstaande woning (ca. 150 m2) €3500,- tot €5250,-

Afhankelijk van de woning, kunnen er eventuele extra kosten nodig zijn om spouwmuurisolatie te verwijderen. De meest voorkomende zijn het in moeten zetten van een hoogwerker of het herstellen van knipvoeg/snijvoeg.

Uiteraard worden kosten als deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Besparing en subsidie spouwmuurisolatie verwijderen

Een slecht geïsoleerde spouwmuur staat veel warmteverlies toe, terwijl een goed geïsoleerde het gasverbruik tot zeker 30% kan verminderen! Het verwijderen van spouwmuurisolatie valt niet onder de isolatiemaatregelen die in aanmerkingen komen voor subsidie isolatie. Het isoleren van een spouwmuur waar oude isolatie uit is verwijderd wordt wel gesubsidieerd.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Vochtig in huis, wat moet u doen
In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in […]
Meer informatie
Wat is een spouwmuur?
De spouwmuur is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. De binnenmuur wordt gescheiden van […]
Meer informatie
Vocht in huis, moet ik gaan isoleren?
Bang voor vocht in huis is een van de meest gehoorde redenen van mensen die hun woning willen isoleren. Het […]
Meer informatie

    Vrijblijvend adviesgesprek