4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

ISDE subsidie

Lammertink Isolatie

Als jij jouw woning wilt gaan isoleren, kan dit een flinke kostenpost met zich meebrengen. Door jouw huis op de juiste manier te isoleren kan je aanspraak maken op de ISDE subsidie.
Hiermee kan een groot deel van die kosten gedekt worden en geniet jij van een beter geïsoleerde woning en bespaar je maandelijks op de energierekening. Maar hoeveel wordt er gedekt door de ISDE en hoe weet ik of ik voor ISDE subsidie in aanmerking kom? Wij vertellen je er graag meer over!

Wat is ISDE?

De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) is een subsidie die bedoeld is om woningeigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun huis. Voorheen stond deze subsidie bekend als SEEH (subsidie energiebesparing eigen huis), maar sinds 2021 is deze vervangen door ISDE.

Met ISDE kun je verschillende aanpassingen aan je huis financieren om het energiezuiniger te maken. Denk aan het isoleren van je spouwmuur, dak of vloer. Maar ook het installeren van een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, HR++ glas, of zelfs triple glas komt in aanmerking voor subsidie.

Adviesgesprek_bij_Lammertink

Lammertink ontzorgt je bij de subsidie aanvraag

Bij Lammertink Isolatie zorgen we ervoor dat je alle benodigde informatie krijgt na voltooiing van de werkzaamheden, inclusief een stappenplan voor het aanvragen van subsidie. Onze adviseurs nemen je wensen door, bekijken de mogelijkheden in je huis, en geven je een kostenindicatie, inclusief een schatting van de te ontvangen subsidie. We komen graag langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Kom ik in aanmerking voor ISDE subsidie in 2023?

Wil je weten of je in 2023 in aanmerking komt voor ISDE-subsidie? De regels zijn veranderd. In 2022 moest je twee maatregelen nemen om in aanmerking te komen, maar in 2023 is één maatregel voldoende. Dus zelfs als je alleen spouwmuurisolatie of vloerisolatie laat installeren, kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie. Houd er wel rekening mee dat het subsidiepercentage lager zal zijn, ongeveer 15% van de kosten in plaats van 30% bij twee maatregelen.

Je kunt de subsidieaanvraag pas indienen nadat de werkzaamheden zijn voltooid. In 2022 moest dit binnen 12 maanden gebeuren, maar vanaf 2023 is deze periode verlengd naar 24 maanden, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022.

Voor de aanvraag heb je een factuur nodig als bewijs dat de maatregelen zijn uitgevoerd, inclusief het oppervlak van het geïsoleerde gebied. Je moet ook foto’s van de uitvoering toevoegen, inclusief het huisnummer op de foto’s, en een bewijs van betaling overleggen.

De subsidieaanvraag kan worden ingediend via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoeveel ISDE subsidie ontvang ik in 2023 voor isolatie?

Wat betreft de hoogte van de ISDE-subsidie: in 2022 bedroeg deze ruim €200 miljoen en voor 2023 is er €350 miljoen beschikbaar gesteld. Deze subsidie is bedoeld om de drempel voor verduurzaming van je huis te verlagen en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen.

Als je van plan bent om meerdere isolatiemaatregelen te nemen en benieuwd bent naar de subsidie die je kunt ontvangen, kun je de rekentool van de RVO gebruiken om een schatting te maken. Na het indienen van je aanvraag duurt het meestal ongeveer 8 weken voordat het RVO de aanvraag afhandelt en je het geld kunt verwachten.