Zorgcentra, scholen, sporthallen en een cultureel centrum, dagelijks maken we veelvuldig gebruik van deze faciliteiten. Ook deze gebouwen hebben een uitdaging als het op verduurzaming aankomt. Voor gemeenten is er een doelstelling gezet, voor 2050 moet de CO2 uitstoot met minstens 95% gereduceerd zijn. Lammertink Isolatie heeft al veel van dit soort verduurzamingstrajecten begeleid en helpt bestuurders en vastgoedbeheerders bij deze opgave.
Bij het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een uitgebreid verduurzamingsplan, het maken van keuzes en het uitvragen van de juiste partijen. Een stap die altijd genomen dient te worden is het zo goed mogelijk isoleren van de schil. Dit is een zogenoemde no-regret maatregel. Of er in een later stadium nog andere stappen worden genomen zoals zonnepanelen of een warmtepomp is eigenlijk onbelangrijk. De eerste prioriteit moet zijn het beperken van de warmtebehoefte van een gebouw.
Indien je beheerder bent van maatschappelijk vastgoed en je neemt de stap om te verduurzamen is het prettig als je niet over alle factoren na hoeft te denken. Dat je een partner hebt waar je de informatie over de schutting kunt gooien en die een plan uitwerkt dat uitvoerbaar is. Dat is precies waar onze kracht ligt. Wij ontzorgen onze partners van A tot Z. Zo zijn wij vanaf moment één betrokken bij projecten, voorzien wij in duidelijke communicatie richting gebruikers en pakken we onze eigen nazorg op, zonder dat jij daar achteraan hoeft.
Op lokaal, regionaal en zelfs nationaal niveau zijn er verschillende zakelijke isolatiesubsidies beschikbaar die jou als vastgoedbeheerder kunnen helpen bij het financieren van isolatieprojecten. Het hoofddoel van deze subsidies is om de energie-efficiëntie te bevorderen, de CO2-uitstoot te verminderen en de algemene duurzaamheid van het maatschappelijk vastgoed te verbeteren. Wanneer je kiest voor hoogwaardige isolatiematerialen en -technieken, kun je niet alleen aanzienlijk besparen op jouw energiekosten, maar ook jouw betrokkenheid bij milieudoelstellingen en duurzaam ondernemen benadrukken. Hieronder vind je de verschillende subsidiemogelijkheden voor de zakelijke projecten.
Om de klimaatdoelstellingen te halen, is het cruciaal om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. De voornaamste doelstelling van de DUMAVA subsidieregeling is eigenaren met maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen en rijksmonumenten, te stimuleren om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Hierdoor kunnen we het energieverbruik verminderen en de CO2-uitstoot verminderen.
Overweeg je als (gemengde) Vereniging van Eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie om jouw gebouw te verduurzamen? Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door energiebesparende maatregelen te nemen of een warmtepomp aan te schaffen. De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) biedt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor deze specifieke doeleinden.
Ben je eigenaar van huurwoningen en overweeg je om één of meerdere van je bestaande huurpanden te verduurzamen? Controleer dan of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Via deze regeling kun je financiële ondersteuning ontvangen voor het implementeren van energiebesparende maatregelen om de duurzaamheid van je huurwoning(en) te verbeteren.