• Klantgericht familiebedrijf
 • Alle isolatie in huis
 • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Vloerisolatie

Heeft u koude voeten of vloerverwarming, of bent u op zoek naar een manier om op de energiekosten te besparen? Vloerisolatie is een veel uitgevoerde isolatiemaatregel die het woongenot verhoogt, en de rekeningen verlaagt. Ook wordt vloerisolatie gesubsidieerd door de overheid. Er zijn meerdere materialen, technieken en vormen van vloerisolatie, en een aantal punten waar u op moet letten bij uw keuze.

Alles over (soorten) vloerisolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie op isolatie en meer leest u op deze pagina:

 1. Wat is vloerisolatie?
 2. Waarom de vloer isoleren?
 3. Soorten vloerisolatie
 4. Kan mijn vloer geïsoleerd worden?
 5. Wat kost vloerisolatie?
 6. Besparing en subsidie vloerisolatie
 7. Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Wat is vloerisolatie?

Met vloerisolatie wordt doorgaans het isoleren van de begane grondvloer bedoeld. Vloerisolatie is dus wat anders dan bodemisolatie (het isoleren van de bodem van de kruipruimte) of zoldervloerisolatie (het isoleren van een zoldervloer).

Met name het verschil met bodemisolatie kan voor sommige mensen tot verwarring leiden; hierbij wordt er een isolatielaag aangebracht op de bodem van de kruipruimte (zoals EPS isolatie parels), terwijl bij vloerisolatie de isolatielaag wordt bevestigd onder of in de begane grondvloer zelf.

Voor gasbesparing en verhoging van het woongenot is vloerisolatie in de meeste gevallen effectiever, doordat de isolatielaag tegen de te isoleren ruimte (begane grond) aan zit. Bodemisolatie kan uitkomst bieden wanneer de kruipruimte niet diep genoeg is, of bij bijvoorbeeld vochtproblemen.

Waarom de vloer isoleren?

De vloer isoleren heeft twee grote voordelen. Ten eerste zorgt vloerisolatie voor een verlaging van de gasrekening. Door het aanbrengen van een isolerende laag aan de vloer, is de warmte in uw woning minder goed in staat de woning te verlaten.

In uw kruipruimte is het doorgaans koud (aanzienlijk kouder dan in de woning), en de materialen waar veel vloeren van gemaakt zijn isoleren vaak slecht. Als we de kruipruimte isoleren wordt er een isolatielaag aangebracht waardoor de kou in de kruipruimte blijft en de warmte in de woning. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden.

Het tweede grote voordeel van vloerisolatie is het woongenot. Veel mensen ervaren de begane grondvloer als koud, of vinden dat hun vloerverwarming niet goed genoeg functioneert. Vloerisolatie draagt bij aan beter warmtebehoud in uw vloer, en vloerisolatie bij vloerverwarming komt zowel de efficiëntie als de effectiviteit ten goede. Dat scheelt dus euro’s en koude voeten!

Soorten vloerisolatie

Er zijn veel verschillende soorten vloerisolatie. De meest voorkomende producten voor vloerisolatie zijn PU-schuimen (open en gesloten cel) en isolatiefolies. Deze worden beide aan de onderzijde van de vloer bevestigd. PU-schuimen bestaan uit twee componenten, en worden via een machine en een slang gemengd en tegen de onderzijde van de vloer gespoten. Daar hecht het pur schuim zich vast aan de vloer, en zet het uit.

Belangrijk is het verschil tussen open- en gesloten cel PU-schuimen. Gesloten cel schuimen zijn waterafstotend, en kunnen daarom vrijwel altijd gebruikt worden. Open cel schuimen nemen wel water op, en zijn daardoor alleen te gebruiken in kruipruimtes die het hele jaar door droog zijn. Isolatiefolies zijn isolerende folies die eveneens tegen de onderzijde van de vloer worden bevestigd. De folies worden doorgaans luchtdicht afgewerkt (bijvoorbeeld met aluminiumtape) om warmteverlies verder tegen te gaan.

Isolatiefolies zijn niet altijd geschikt voor vochtige kruipruimtes. Zowel PU-schuimen als folies zijn dus luchtdicht en worden tegen de vloer bevestigd. Verschillen zitten in wanneer de producten uitkomst bieden, en de prijs van de werkzaamheden (folies plaatsen duurt langer, en is daardoor duurder).

Kan mijn (houten) vloer geïsoleerd worden?

Of uw vloer geïsoleerd kan worden hangt af van zowel het materiaal, als van de aanwezigheid van een kruipruimte. Indien uw woning geen kruipruimte heeft, kan het zand onder de vloer worden weggezogen. Dit is echter dusdanig prijzig dat het vrijwel niet rendabel te krijgen is. In dat geval kan de vloer alleen geïsoleerd worden als het een holle houten vloer betreft; deze kan worden opgevuld met glaswol isolatie.

In de meeste gevallen is er wel een kruipruimte. Als de kruipruimte diep genoeg is (50+ cm) kan de vloer vaak geïsoleerd worden. Indien deze minder diep is, kan bodemisolatie uitkomst bieden. Hoe geschikt bepaalde materialen zijn voor uw woning, hangt sterk af van uw woning en vloer. Een houten vloer isoleren kan bij vocht in de kruipruimte alleen onder bepaalde voorwaarden, en met bepaalde producten.

Vloerisolatie bij een betonvloer is met betrekking tot vocht eenvoudiger, maar daar moet voor de hechting van bijvoorbeeld PU-schuimen gelet worden op de temperatuur van het beton. Laat u voor de juiste keuze altijd informeren door een ervaren deskundige, bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie kunnen meevallen afhankelijk van product keuze, en worden gesubsidieerd via de ISDE subsidie. Daardoor is het isoleren van uw vloer een uitstekende investering in uw woning. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de product keuze en de grootte van uw woning.

Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van vloerisolatie.

Type woning Kosten vloerisolatie PU-schuim  
Tussenwoning (ca. 35 m2) €1150,- tot €1500,-  
Hoekwoning (ca. 45 m2) €1500,- tot €2100,-  
2-onder-1-kapwoning (ca. 50 m2) €1650,- tot €2350,-  
Vrijstaande woning (ca. 80 m2) €2800,- tot 3750,-  

Afhankelijk van de woning, kunnen er eventuele extra kosten nodig zijn om de woning te isoleren. De meest voorkomende zijn het plaatsen van ventilatieroosters, het moeten graven van een gat onder de fundering, het wegpompen van grondwater of het verwijderen van puin.

Uiteraard worden kosten als deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Besparing en subsidie vloerisolatie

De vloer isoleren zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit voordeel oplopen tot zo’n 20% van de energierekening! Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar.

Vloerisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals de spouwmuur isoleren, vloerisolatie of het dak laten isoleren), een zonneboiler of een warmtepomp.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Wat zijn de kosten om de vloer te laten isoleren?

Een indicatie van de kosten van vloerisolatie ziet u in de tabel hoger op deze pagina. Deze zijn afhankelijk van zowel het vloeroppervlak als de productkeuze.

Hoeveel kan ik besparen met vloerisolatie?

Vloerisolatie kan u tot wel 20% van uw gasrekening besparen! De besparing is afhankelijk van o.a. de isolatiewaarde van uw spouwmuur en dak.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Naast een lagere energierekening verhoogt vloerisolatie ook het wooncomfort, het kan vochtproblemen verhelpen en kan het muffe geurtjes voorkomen.

Wat is de beste vloerisolatie?

Wat voor u de beste vloerisolatie is, hangt af van uw budget en woonwensen. Laat u hierin goed adviseren tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Besparing spouwmuurisolatie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen op het gebied van verduurzaming is het isoleren van je spouwmuur. […]
Meer informatie
Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie

  Vrijblijvend adviesgesprek
  Advies gesprek