4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Vloerisolatie

Lammertink Isolatie

Vloerisolatie is de beste manier om het comfort op de begane grond te verhogen. Het zorgt ervoor dat de vloer minder koud aanvoelt, de kou niet optrekt en je de verwarming minder hoog hoeft op te stoken om je comfortabel te voelen. Zo bespaar je energie en voel je je prettiger in je eigen woning. Je kunt tot wel 20% besparen op je energierekening door je vloer te isoleren. Daarnaast krijg je een aanzienlijk deel van de investering terug door middel van de ISDE-subsidie.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een zeer populaire isolatiemaatregel waarbij flink op de energierekening kan worden bespaard. Vloerisolatie wordt aan de onderzijde van de vloer, afhankelijk van de situatie en mogelijkheden, aangebracht. Hiervoor kunnen verschillende isolatiematerialen worden gebruikt en op verschillende manieren geplaatst.

Lammertink Isolatie vloerisolatie houten vloer

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Het grootste voordeel van vloerisolatie is de verhoging van het comfort. Heb je bijvoorbeeld vaak koude voeten als je thuis op blote voeten of sokken loopt? Of voel je de optrekkende kou als je aan tafel zit? Dan is vloerisolatie de maatregel om dit probleem op te lossen.

Als je last hebt van optrekkende kou ben je snel geneigd om de verwarming hoger te zetten om jezelf comfortabeler te voelen. Dit resulteert in een flink hoger gas- of stroomverbruik en lost vaak nog steeds het probleem niet op. Als je vloer geïsoleerd is, kun je dit comfortabele gevoel al bereiken zonder dat je de kachel op een hogere temperatuur hoeft in te stellen. Daarnaast verhoogt het ook het rendement van eventuele vloerverwarming. Bij een niet geïsoleerde vloer zal de vloerverwarming ook gedeeltelijk zijn warmte verliezen aan de kruipruimte.

Welke oplossingen heb ik nodig?

Wanneer is vloerisolatie mogelijk?

Om vloerisolatie te plaatsen dient jouw kruipruimte aan een aantal eisen te voldoen. Zo dient de hoogte van de kruipruimte minimaal 50 centimeter te zijn en moeten alle ruimtes toegankelijk zijn. Ook als de ruimte (nog) niet voldoet aan deze eisen kunnen wij daar eventueel voor zorgen. Dit kan door bijvoorbeeld mangaten te graven onder de funderingsmuren of door de kruipruimte dieper uit te graven. Indien dit niet mogelijk is dan is bodemisolatie een goed alternatief. Weet je niet zeker of jouw kruipruimte geschikt is voor vloerisolatie en/of bodemisolatie. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en wij geven jou het beste advies op maat.

Controleer de ondervloer

Controleer of de bestaande constructie nog goed is. Als de vloer namelijk verrot is of anderszins aan vervanging toe is, overweeg dan de installatie van een nieuwe vloer met vloerisolatie. Als je een houten ondervloer hebt die nog in goede staat verkeert, raden we uiteraard in deze situatie vloerisolatie aan.

Minimaal 50 cm hoog

De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn. Is dit niet het geval, kun je jouw kruipruimte laten onderzoeken om deze dieper uit te graven. Ook moet de kruipruimte makkelijk bereikbaar zijn. Als dit niet het geval is, kan er worden onderzocht of het maken van een ingang mogelijk is.

Bodemisolatie

In situaties waarin vloerisolatie niet haalbaar is, zoals bij een ontoegankelijke of te ondiepe kruipruimte, vormt bodemisolatie een alternatief. Door isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan te brengen, wordt nog steeds een effectieve barrière gecreëerd tegen kou en vocht.

Soorten vloerisolatie

Vroeger werden vloeren nog vaak geïsoleerd met glas- of steenwol, maar dat wordt bijna niet meer gedaan. Hier nestelde zich vaak ongedierte in en op termijn liet het product los en verloor het zijn isolatiewaarde. Tegenwoordig wordt enkel nog maar gebruik gemaakt van PU-schuim of bodemisolatie (wanneer vloerisolatie niet mogelijk is).

PU-schuim als vloerisolatie

Als vloerisolatie-expert willen wij alleen de beste oplossing voor onze klanten! Zodoende gebruiken we in de meeste gevallen PU-schuim. Dit spuiten we in drie lagen tegen de onderzijde van de begane grondvloer aan. PU-schuim zorgt namelijk voor een kierdichte laag, waardoor de isolatiewaarden vele malen hoger ligt dan alternatieven. Ook gaat PU-schuim langer mee, zodat je er langer comfort van hebt. Daarom kiezen wij, mits dit niet mogelijk is, altijd voor PU-schuim.

Bij Lammertink Isolatie maken we gebruik van een gesloten cel PU-schuim om de vloeren te isoleren. Dit is een schuim dat bestaat uit twee componenten dat verwarmd en gemengd wordt aangebracht met een spuitpistool. Het product bestaat uit gesloten cellen, wat het product ongevoelig maakt voor vocht. Heb je een betonnen vloer en een vochtige kruipruimte? Dan is gesloten cel PU-schuim het product om de vloer mee te isoleren. Je beschermt de vloer tegen het indringen van vocht en houdt dit vocht beperkt tot de kruipruimte.

Een ander soort PU-schuim dat wordt gebruikt voor vloerisolatie is een open cel PU-schuim. Dit is ook een product bestaande uit twee componenten. Zoals de naam al zegt hebben de cellen een open structuur. Dit product is dan ook gevoelig voor vocht; als het met vocht in aanraking komt zuigt het zich daar langzaam mee vol. Het wordt dan een soort spons en verliest daardoor een groot deel van zijn isolatiewaarde. Lammertink Isolatie werkt om die reden niet met open-cellig PU-schuim.

Alternatieven voor PU-schuim

Naast de meest effectieve manier van vloerisolatie met PU-schuim, bestaan er alternatieven om jouw vloer te isoleren. Doordat deze maatregelen minder effectief zijn of een minder duurzame oplossing zijn, bieden we deze niet aan.

  • Het meest gekozen alternatief voor vloerisolatie met PU-schuim is isoleren door middel van folies. Deze folies zijn gemaakt van reflecterend materiaal en beperken warmteverlies door straling. Daarnaast creëren ze ook stilstaande lucht. Het nadeel van folies is dat de levensduur van deze producten beperkter is dan de levensduur van PU-schuim. Zo kunnen folies los gaan hangen en op die manier hun isolatiewaarde verliezen. Voorbeelden van deze folies zijn onder andere Tonzon, PIF isolatie of Airflex.
  • Een ander alternatief is het isoleren van de bovenzijde van de vloer, bij bijvoorbeeld een betonvloer of wanneer je niet in de kruipruimte kunt komen. Er wordt dan een isolatielaag boven op de vloer geplaatst. Dit heeft echter veel impact op de rest van de woning. Zo moeten kozijnen en deuren worden ingekort en moeten de plinten opnieuw worden geplaatst. Daarnaast is er vaak boven op de vloer niet voldoende ruimte om een goede isolatiewaarde te halen.
  • Ook bestaat de optie om de vloer te laten verwijderen en schuimbeton storten. Dit kan resulteren in een hoge isolatiewaarde maar hier is wel een flink kostenplaatje aan verbonden, waardoor dit in de meeste gevallen niet rendabel is. Als uw gehele vloer al aan renovatie toe is, zou je dit kunnen overwegen.

Isolatiewaarde vloerisolatie met PU-schuim

Het gesloten cel PU-schuim waar wij mee werken wordt standaard aangebracht in drie lagen van drie centimeter. De totale dikte van de isolatielaag is dus 9 centimeter. Hiermee behaal je een isolatiewaarde (Rd) van 3,91 m²K/W. Hiermee voldoet jouw woning aan de huidige nieuwbouweisen voor vloerisolatie.

Zit er al vloerisolatie?

Is er een hele tijd geleden al isolatie aangebracht of kom je na het controleren erachter dat er al iets onder jouw vloer zit wat lijkt op vloerisolatie, dan kan het nooit kwaad om te laten onderzoeken of deze isolatiemaatregel te verbeteren valt. Zo kun je door het opmeten van de dikte opmaken of er verbeterd kan worden. Bij een dikte onder de 7 cm kan er nog een verbeterslag gemaakt worden.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er al een dunne laag thermokussens, EPS-platen, of een ander hardschuim isolatiemateriaal onder de vloer zit. Dit zijn namelijk dampremmende isolatiematerialen. Deze soorten vloerisolatie bieden niet de maximale isolatiewaarden en het rendement kan verhoogd worden door het toevoegen van PU-schuim.

Ventilatie bij vloerisolatie

Voordat we vloerisolatie aanbrengen, zijn er altijd een aantal zaken die we controleren. Zo dienen er voldoende ventilatievoorzieningen in de kruipruimte te zijn om potentiële vochtproblemen te voorkomen. Door vochtproblemen in de kruipruimte is de kans op houtrot van de vloer erg groot na verloop van tijd. Is er niet voldoende ventilatie in de kruipruimte? Dan denken wij graag met jou mee om hier een geschikte oplossing voor te vinden. Zo kunnen wij extra ventilatiekokers plaatsen om deze problemen te verhelpen of te voorkomen.

Besparing met vloerisolatie

Het isoleren van uw vloer zorgt voor een flinke besparing op de energierekening. In sommige gevallen tot wel € 700,- per jaar, afhankelijk van jouw vloeroppervlak en gehele situatie. Daarnaast verhoogt het zowel het wooncomfort als de waarde van jouw woning. Ook is er voor vloerisolatie een subsidie beschikbaar, waardoor je bespaart op de investering.

Subsidie voor vloerisolatie

Als woningeigenaar heb je recht op ISDE-subsidie als je jouw woning laat isoleren door een erkend isolatiebedrijf, zoals Lammertink Isolatie. Bij vloerisolatie krijg je, bij het uitvoeren van twee isolatiemaatregelen, €11,- per m² terug. Als je één energiebesparende maatregel neemt, krijg je €5,50 per m² terug. Bij bodemisolatie zijn deze bedragen iets lager, zo krijg je bij twee isolatiemaatregelen €6,- per m² terug en bij één maatregel €3,- per m².

Na het laten aanbrengen van vloerisolatie, ondersteunt Lammertink Isolatie jou bij het aanvragen van de subsidie. Lees alles over de beschikbare ISDE-subsidies en wat dit voor jou kan betekenen.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!

Vloer laten isoleren door Lammertink Isolatie

Lammertink Isolatie is dé duurzame isolatiespecialist en kan jou helpen bij het isoleren van jouw vloer. Vraag gemakkelijk een vrijblijvend adviesgesprek aan en wij adviseren jou met alle mogelijkheden. Weet je niet zeker of jouw kruipruimte geschikt is om vloerisolatie in aan te brengen, dan maken we direct een afspraak om bij jou langs te komen. Is het in jouw situatie geen probleem, dan maken we een vervolgafspraak om bij jou de isolatie aan te brengen. Na het opspuiten van het PU-schuim doen we nog een laatste check en laten we jou met warme voeten achter. Als laatste helpen we jou nog met het aanvragen van eventuele subsidie. Perfect voor elkaar.

Veelgestelde vragen over vloerisolatie
Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

Om vloerisolatie aan te brengen is het van belang dat de kruipruimte begaanbaar is via een kruipluik. Daarnaast moet de diepte van de kruipruimte minimaal 50 centimeter zijn om een veilige werkomgeving voor onze isolatiemonteurs te kunnen garanderen. Het is ook van belang dat op het moment van uitvoering de onderzijde van de begane grondvloer droog is en er geen condens onder hangt.

Is mijn vloer al geïsoleerd?

Woningen van voor 1982 zijn gebouwd zonder dat er vloerisolatie is aangebracht. Bij deze woningen levert het na isoleren van de vloer een zeer hoog rendement op. Als uw woning na 1982 is gebouwd, kan het zijn dat er al vloerisolatie aanwezig is, hetzij in mindere mate. Woningen tussen 1982 en 1992 hebben vloerisolatie met een isolatiewaarde (Rc) van 1,30m2K/W. Woningen na 1992 beschikken over vloerisolatie met een isolatiewaarde (Rc) van 2,50m2K/W.

Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1982 en 1992 adviseren wij om een extra isolatielaag aan te brengen. De isolatiewaarde is namelijk nog flink te verbeteren.

Bij woningen die gebouwd zijn na 1992 adviseren wij geen extra vloerisolatie, omdat dit te weinig rendement oplevert. Wel kunnen we door vloerisolatie met PU-schuim toe te passen de naden en kieren dichtspuiten. Dit zorgt voor minder warmte verlies en een luchtdichte isolatielaag.

Hoeveel kan ik besparen met vloerisolatie?

Met vloerisolatie kun je tot wel 20% van uw gasverbruik besparen. Dit is afhankelijk van de situatie van de rest van de woning. Als je gebruik maakt van vloerverwarming dan kan het rendement nog hoger uitvallen. Je bespaart dan alle warmte die de vloerverwarming nu nog aan de kruipruimte afgeeft in plaats van uw beganegrond.

Kunnen houten vloeren ook geïsoleerd worden met PU-schuim?

Ja, ook houten vloeren kunnen geïsoleerd worden met PU-schuim. Het is echter wel van belang dat de vloer nog in goede staat is, een vochtpercentage van minder dan 20% heeft en er geen dampdichte laag aan de bovenzijde van de vloer zit. Dit kan onze adviseur voor jou in kaart brengen tijdens een adviesgesprek. Die kun je hier vrijblijvend aanvragen.

Worden de funderingsmuren ook mee geïsoleerd?

Van de buitenste funderingsmuren wordt 30 centimeter mee geïsoleerd om optrekkende kou tegen te gaan. Dit geldt dus niet voor muren die grenzen aan een aanliggende woning of een naastgelegen ruimte behorende tot dezelfde woning.

Wat gebeurt er met de ventilatie van de kruipruimte?

Na het isoleren van de vloer zullen wij, indien nodig, nieuwe ventilatiekokers aanbrengen zodat de kruipruimte optimaal wordt geventileerd. Deze zullen aan de buitenzijde worden afgewerkt met een kunststof rooster. Volgens de certificeringsnormen moet er per 12m² vloeroppervlak een rooster geplaatst worden en dient dit naar boven afgerond te worden. Heb je een vloeroppervlak van 55m²? Dan worden er dus zes roosters geplaatst.

Is vloerisolatie met PUR-schuim gevaarlijk?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het gebruik van PU-schuim voor isolatie. De enige juiste conclusie die eraan verbonden kan worden is dat als alle richtlijnen gevolgd worden er geen gezondheidsrisico’s zijn. Zo is het van belang dat tijdens en twee uur na de werkzaamheden niemand in de woning aanwezig is. Ook moet de kruipruimte goed geventileerd worden zodat de gassen die vrijkomen de woning kunnen verlaten. Bij Lammertink Isolatie zijn alle verwerkers van PU-schuim gecertificeerd en maken we gebruik van de beste machines in de branche. Deze machines slaan automatisch af als de productsamenstelling afwijkt van de richtlijnen. Zo kunnen wij hoogwaardige kwaliteit vloerisolatie aanbrengen zonder dat dit gezondheidsrisico’s voor onze klanten of medewerkers oplevert.

Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

De terugverdientijd van vloerisolatie ligt gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar. Het woongenot verhoogt echter direct na plaatsing: je voelt je prettiger in je woning en de thermostaat hoeft niet meer op 22 graden om dit comfortabele gevoel te bereiken.