4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Spouwankers

Lammertink Isolatie

Spouwankers zijn cruciale onderdelen van metselwerkconstructies met spouwmuren. Deze constructies bestaan uit twee parallelle muren met een tussenliggende ruimte, de spouw. De functie van spouwankers is tweeledig: ze verbinden de binnen- en buitenmuren, en ze bieden stabiliteit aan het gehele bouwwerk. Hierdoor zijn spouwankers van fundamenteel belang voor de stevigheid en levensduur van een gebouw.

Lammertink_Spouwmuurisolatie_EPS_parels

Wat zijn spouwankers?

Een spouwanker, ook wel isolatieanker genoemd, is een stalen pin die het binnen- en het buitenblad van de woning bij elkaar houdt. Een spouwmuur bestaat namelijk uit een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen deze binnen- en buitenmuur is vaak een open ruimte. Deze open ruimte noemen we een spouw. De spouw kan worden opgevuld met isolerend materiaal om een woning zo van warmtebehoud te voorzien. Daarnaast heeft de spouw nog een functie, hier kunnen namelijk spouwankers in geplaatst worden.

Een spouwanker is vaak gemaakt van verzinkt stalen materiaal. Een spouwanker moet goed hechten aan zowel het binnen- als het buitenblad. Daarom beschikt het anker vaak over een geribbeld uiteinde. Het geplaatste anker staat altijd iets schuin naar boven, dit heeft een goede reden. Een spouwanker mag geen vocht van het buitenblad naar isolatie of binnenblad transporteren, in dit geval ontstaat er namelijk een zogeheten brug. Dit is uiterst onwenselijk. Wanneer een spouwanker in een geïsoleerde spouw staat, kan deze ook over een afstand houder beschikken. Deze zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet in direct contact staat met het spouwanker, op deze manier wordt een koudebrug gemeden.

Belang van de staat van spouwankers

De conditie van spouwankers heeft directe gevolgen voor de structurele integriteit van een gebouw. Door blootstelling aan diverse weersomstandigheden en omgevingsfactoren kunnen spouwankers na verloop van tijd corroderen of beschadigd raken. Dit kan leiden tot verminderde stabiliteit van de muren, scheurvorming en zelfs instortingsgevaar in extreme gevallen.

Bij isolatiewerkzaamheden is het van cruciaal belang om de staat van de spouwankers te onderzoeken voordat isolatiemateriaal wordt aangebracht. Wanneer de spouwankers verzwakt of beschadigd zijn, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel de veiligheid als de effectiviteit van de isolatie.

Rol van gevelherstel in relatie tot spouwankers en isolatie

Gevelherstel speelt een essentiële rol bij het behoud van spouwankers en de algehele structuur van een gebouw. Beschadigde gevels kunnen leiden tot snellere corrosie van spouwankers en verminderde stabiliteit. Daarom is het raadzaam om gevelherstel uit te voeren voordat isolatiewerkzaamheden plaatsvinden. Herstelwerkzaamheden omvatten onder andere voegwerk vernieuwen, scheuren repareren en beschadigde stenen vervangen.

Spouwankers en hoogbouw

Hoewel spouwankers altijd wenselijk zijn en in bijna iedere spouw geplaatst worden, zijn spouwankers bij hoogbouw eigenlijk onmisbaar.. Bij een woning met 2 verdiepingen is het hoogst onwaarschijnlijk dat het binnenblad en het buitenblad van de woning van elkaar proberen los te komen. Dit omdat deze ook door de fundering en de neerwaartse druk van het dak bij elkaar worden gehouden. Echter, wanneer er hoger gebouwd wordt, wordt de druk op het bij elkaar houden van de twee bladen groter. Spouwankers zijn in deze gevallen essentieel en bieden de zekerheid die nodig is. Spouwankers zijn gewenst in elke situatie, maar komen tijdens hoogbouw situaties pas echt tot hun recht.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!
Wanneer moeten spouwankers onderzocht worden?
Spouwmuurisolatie Lammertink Isolatie
 
1
Voorbereidingsfase
Alvorens isolatie wordt overwogen, is een deskundige inspectie van de spouwmuren aan te raden. Dit omvat visuele beoordelingen om tekenen van scheuren, roest of andere beschadigingen aan de spouwankers op te sporen.
2
Bij renovatie
Tijdens renovatieprojecten biedt de inspectie van spouwankers een kans om problemen te identificeren en op te lossen voordat nieuwe isolatie wordt aangebracht.
3
Vóór isolatie
Een grondige inspectie van spouwankers is vereist voordat isolatiemateriaal wordt ingebracht. Gebreken dienen eerst te worden verholpen om een stevige basis voor de isolatie te garanderen.
4
Bij vermoeden van problemen
Indien u visuele aanwijzingen heeft voor mogelijke problemen met spouwankers, zoals scheuren in muren of vochtproblemen, is het verstandig een professionele inspectie aan te vragen.

Het inspectieproces van spouwankers

Een grondige inspectie van spouwankers omvat vaak visuele beoordelingen en geavanceerde technieken zoals endoscopie en thermografie. Het inspectieproces omvat doorgaans de volgende stappen:

Visuele inspectie
Een gedetailleerde visuele inspectie van de spouwmuren onthult tekenen van corrosie, scheuren of andere schade aan de spouwankers.

Endoscopie
Met behulp van een flexibele endoscoop kan de staat van de spouwankers worden beoordeeld, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen.

Thermografie
Thermische beelden onthullen temperatuurverschillen in de muurconstructie, wat kan wijzen op problemen met de spouwankers.

Monsterneming
In sommige gevallen is het nodig monsters van spouwankers te nemen om hun materiaalsterkte en corrosiegraad te analyseren.

Lammertink Isolatie, uw partner in woningnisolatie

Spouwankers zijn de ruggengraat van metselwerkconstructies, terwijl gevelherstel de algehele integriteit van een gebouw behoudt. Beide spelen een cruciale rol in het isolatieproces. Bij Lammertink Isolatie begrijpen we het belang van goed functionerende spouwankers en gevelherstel. Onze deskundige inspecties en hoogwaardige diensten zorgen ervoor dat uw isolatieproject veilig, duurzaam en effectief is. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe we u kunnen ondersteunen bij uw vraagstukken met betrekking tot isolatie en gevelherstel.