Spouwmuurisolatie
Spouwmuur isoleren
Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om uw woning te verduurzamen en gasverbruik te verminderen. Bent u bezig met het verlagen van de energierekening, en het verhogen van het woongenot?
De spouwmuur isoleren is één van de meest effectieve manieren om de ecologische voetafdruk van particuliere woningen te verlagen, en wordt daarom door de overheid gesubsidieerd.
Bovendien heeft het van alle isolatiemaatregelen de kortste terugverdientijd, en is het daarmee een uitstekende investering in uw woning. Alles over (soorten) spouwmuurisolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina:
- Bespaar op energiekosten met spouwmuurisolatie
- Wat is spouwmuurisolatie?
- Soorten/beste spouwmuurisolatie
- Kan mijn spouwmuur geïsoleerd worden?
- Wat kost spouwmuurisolatie?
Bespaar op energiekosten met spouwmuurisolatie
Het isoleren van de spouwmuren zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit oplopen tot zeker 30% gasbesparing! Het is niet voor niets dat spouwmuur isolatie de kortste terugverdientijd heeft van alle isolatiemaatregelen. Een uitstekende investering in de woning dus.
Bovendien is er nu ISDE-subsidie op isolatie beschikbaar. Spouwmuurisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren. Waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals vloerisolatie en spouwmuur- of dakisolatie), een zonneboiler of een warmtepomp.
Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Perfect voor elkaar.
Wat is spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie wordt er een isolatielaag aangebracht in de (lucht)spouw. De (lucht)spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van uw woning. De hele constructie van luchtspouw, binnen- en buitenmuur wordt een spouwmuur genoemd. Door de ruimte tussen de muren op te vullen met isolatiemateriaal, is de warmte in uw woning (bijna) niet meer in staat via de muren de woning te verlaten.
Doordat de isolatielaag een barrière vormt tegen de wegtrekkende warmte, blijft de warmte in uw woning behouden. Daardoor hoeft u minder te stoken. Dit scheelt dus niet alleen in de gaskosten, maar ook in het wooncomfort! Bovendien werkt isolatie beide kanten op; in de zomer voorkomt spouwisolatie ook dat de warmte van buitenaf de woning binnentreedt.
Wilt u weten of u ook een spouwmuur heeft, lees dan ook ons artikel wat is een spouwmuur en herken het voor uw woning.
Voordelen spouwmuurisolatie
Soorten/beste spouwmuurisolatie
Wij krijgen vaak de vraag wat de beste spouwmuurisolatie is. Het enige juiste antwoord is dat dit afhangt van uw woning en wensen. Er zijn verschillende isolatiematerialen om uit te kiezen.
De meest gebruikte materialen zijn (verlijmde) EPS isolatie parels en minerale glaswol. EPS parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, een kunststof die wordt vervaardigd uit onder andere olie.
Glaswol isolatie is een wol product dat wordt gewonnen uit gerecycled glas, en van een siliconen laag voorzien wordt om waterafstotend te worden. Van de twee producten dient glaswol zich beter voor akoestische isolatie.
Er bestaat overigens nog een derde isolatieproduct: isolatie schuim. Schuimen uit het verleden (zoals UF-schuim) zijn inmiddels broos en aan vervanging toe. De nieuwere schuimen voor in de spouwmuur zijn verder ontwikkeld, en bieden een langere werking. Bovendien zijn ze geschikt voor het na-isoleren van eerder geïsoleerde woningen.
Kan mijn spouwmuur geïsoleerd worden?
Of uw woning geschikt is voor spouwmuur isolatie, hangt af van een aantal factoren. De voornaamste daarvan is het bouwjaar; woningen gebouwd voor 1920 zijn vaak enkelsteens, en hebben daarom geen luchtspouw. Bij woningen uit de jaren ’80 zijn de spouwmuren vaak tijdens de bouw geïsoleerd, maar het betreft dan doorgaans verouderde of onvolledige isolatie, welke na geïsoleerd dient te worden.
In de jaren ’80 werd er ook met regelmaat met UF-schuim geïsoleerd, wat over de jaren broos wordt en de isolatiewaarde verliest. In dat geval heeft het de voorkeur om de spouwmuurisolatie te verwijderen en te vervangen met EPS parels of minerale glaswol. Spouwmuurisolatie verwijderen is een specialistische dienst en Lammertink Isolatie heeft partners die dit uitvoeren. Vraag bij onze adviseur na wat in uw situatie de beste oplossing is. Woningen uit de jaren ’90 of jonger zijn doorgaans nog goed geïsoleerd.
Een te isoleren spouwmuur wordt op al deze punten gecontroleerd bij de opname voor spouwmuur isolatie. Een goede opname is dan ook een erg belangrijk deel van het proces. Een adviseur heeft daarvoor het juiste gereedschap bij zich, waaronder een endoscoop (een camera waarmee in de spouwmuur gekeken kan worden).
Tevens kan er nog gekozen worden voor het na isoleren van de spouwmuur.
Wat kost spouwmuurisolatie?
Uw spouwmuur isoleren is een relatief goedkope isolatiemaatregel, en wordt bovendien gesubsidieerd via de ISDE subsidie. Door de relatief lage investering heeft spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd, en biedt het een uitstekende investering in uw woning.
De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de product keuze en de grootte van uw woning. Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van spouwmuur isolatie voor EPS parels en glaswol.
Spouwmuurisolatie met isolatieschuim is doorgaans prijziger dan met deze producten, maar dit product kan wel beter uitkomst bieden voor specifieke situaties.
Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie
De geschiktheid van uw woning voor spouwmuurisolatie hangt af van o.a. het bouwjaar, de constructie en eventuele aanwezige isolatie. Laat u hierin altijd adviseren door een specialist.
De voordelen van spouwmuurisolatie zijn een lagere energierekening, en meer wooncomfort door warmtebehoud in de winter en een koelere woning in de zomer. Ook tegen tocht en vochtproblemen kan spouwmuurisolatie uitkomst bieden.
Afhankelijk van een aantal andere factoren zoals dak- en vloerisolatie kan spouwmuur isolatie tot wel 30% van uw gasverbruik besparen!
De spouwmuurisolatie die voor u geschikt is, hangt af van uw woning, woonwensen en budget. Onze adviseurs komen graag bij u langs om u hierin van passend advies te voorzien.
Een indicatie van de kosten van spouwmuur isolatie per woningtype ziet u in de kostentabel op deze pagina.