Spouwmuurisolatie

Spouwmuur isoleren

Bent u bezig met het verlagen van de energierekening, en het verhogen van het woongenot? Het isoleren van de spouwmuur is een effectieve manier om uw woning te verduurzamen, en gasverbruik te verminderen. Het is een van de meest effectieve manieren om de ecologische voetafdruk van particuliere woningen te verlagen, en wordt daarom door de overheid gesubsidieerd.

Bovendien heeft het van alle isolatiemaatregelen de kortste terugverdientijd, en is het daarmee een uitstekende investering in uw woning. Alles over (soorten) spouwmuurisolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina:

  1. Wat is spouwmuurisolatie?
  2. Soorten/beste spouwmuurisolatie
  3. Kan mijn spouwmuur geïsoleerd worden?
  4. Wat kost spouwmuurisolatie?
  5. Besparing en subsidie spouwmuur isolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt er een isolatielaag aangebracht in de (lucht)spouw. De (lucht)spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van uw woning. De hele constructie van luchtspouw, binnen- en buitenmuur wordt een spouwmuur genoemd. Door de ruimte tussen de muren op te vullen met isolatiemateriaal, is de warmte in uw woning (bijna) niet meer in staat via de muren de woning te verlaten.

Doordat de isolatielaag een barrière vormt tegen de wegtrekkende warmte, blijft de warmte in uw woning behouden. Daardoor hoeft u minder te stoken. Dit scheelt dus niet alleen in de gaskosten, maar ook in het wooncomfort! Bovendien werkt isolatie beide kanten op; in de zomer voorkomt spouwisolatie ook dat de warmte van buiten af de woning binnen treedt.

Wilt u weten of u ook een spouwmuur heeft, lees dan ook ons artikel wat is een spouwmuur en herken het voor uw woning.

Voordelen spouwmuurisolatie

9174
Klanten geholpen
257941
Kosten bespaard
13527264
EPS parels gespoten
85
Jaar vakmanschap / ervaring
Vrijblijvend adviesgesprek

Soorten/beste spouwmuurisolatie

Wij krijgen vaak de vraag wat de beste spouwmuurisolatie is. Het enige juiste antwoord is dat dit afhangt van uw woning en wensen. Er zijn verschillende isolatiematerialen om uit te kiezen. De meest gebruikte materialen zijn (verlijmde) EPS isolatie parels en minerale glaswol.

In het kort is het verschil tussen de twee als volgt: EPS parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, een kunststof die wordt vervaardigd uit onder andere olie. Vroeger waren deze EPS parels vaak wit, maar tegenwoordig worden ze in grafiet gedrenkt. Het grafiet verhoogt de isolatiewaarde, en geeft de grijze kleur. Glaswol isolatie is een wolproduct dat wordt gewonnen uit gerecycled glas, en van een siliconen laag voorzien wordt om waterafstotend te worden.

Ook EPS parels zijn waterafstotend, en beide producten hebben een vergelijkbare isolatiewaarde. EPS parels worden verlijmd in de spouw geblazen, waardoor deze niet verzakken. Minerale glaswol wordt onder hoge druk in de spouw geblazen en, indien correct verwerkt, zet het zich in een egale laag die eveneens niet verzakt. Van de twee producten dient glaswol zich beter voor akoestische isolatie.

Er bestaat overigens nog een derde isolatieproduct: isolatie schuim. Schuimen uit het verleden (zoals UF-schuim) zijn inmiddels broos en aan vervanging toe. De nieuwere schuimen voor in de spouwmuur zijn verder ontwikkeld, en bieden een langere werking. Bovendien zijn ze geschikt voor het na-isoleren van eerder geïsoleerde woningen.

Welk product voor u de juiste keuze is hangt af van uw wensen, de spouwbreedte, omgevingsomstandigheden en meer. Er bestaat dus niet één beste spouwmuur isolatie, maar wel de juiste spouwmuurisolatie voor uw situatie. Laat u adviseren over wat voor u de juiste keuze is tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. We komen graag bij u langs om u te helpen bij uw keuze.

Spouwmuurisolatie door Lammertink Isolatie

Kan mijn spouwmuur geïsoleerd worden?

Of uw woning geschikt is voor spouwmuur isolatie, hangt af van een aantal factoren. De voornaamste daarvan is het bouwjaar; woningen gebouwd voor 1920 zijn vaak enkelsteens, en hebben daarom geen luchtspouw. Bij woningen uit de jaren ’80 zijn de spouwmuren vaak tijdens de bouw geïsoleerd, maar het betreft dan doorgaans verouderde of onvolledige isolatie, welke na geïsoleerd dient te worden.

In de jaren ’80 werd er ook met regelmaat met UF-schuim geïsoleerd, wat over de jaren broos wordt en de isolatiewaarde verliest. In dat geval heeft het de voorkeur om de spouwmuurisolatie te verwijderen, en te vervangen met EPS parels of minerale glaswol. Woningen uit de jaren ’90 of jonger zijn doorgaans nog goed geïsoleerd.

Naast het bouwjaar is ook de staat van de gevel, het voegwerk, het dak en de dakgoten van belang. Omdat spouwmuurisolatie onder hoge druk wordt ingeblazen, moet de gevel instaat zijn de werkzaamheden en isolatielaag te kunnen dragen. Ook is het van belang dat de spouwankers nog in voldoende staat zijn.

Ten slotte is een controle op spouwvervuiling essentieel. Spouwvervuiling is de aanwezigheid van vervuiling (zoals cement) die de binnen- met de buitengevel verbindt. Wanneer dit niet verwijderd wordt voor het aanbrengen van de isolatielaag, kan vocht door de vervuiling naar binnen trekken, en problemen veroorzaken.

Een te isoleren spouwmuur wordt op al deze punten gecontroleerd bij de opname voor spouwmuur isolatie. Een goede opname is dan ook een erg belangrijk deel van het proces. Een adviseur heeft daarvoor het juiste gereedschap bij zich, waaronder een endoscoop (een camera waarmee in de spouwmuur gekeken kan worden).

Tevens kan er nog gekozen worden voor het na isoleren van de spouwmuur.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Uw spouwmuur isoleren is een relatief goedkope isolatiemaatregel, en wordt bovendien gesubsidieerd via de ISDE subsidie. Door de relatief lage investering heeft spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd, en biedt het een uitstekende investering in uw woning.

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de productkeuze en de grootte van uw woning. Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van spouwmuur isolatie voor EPS parels en glaswol. Spouwmuurisolatie met isolatieschuim is doorgaans prijziger dan met deze producten, maar dit product kan wel beter uitkomst bieden voor specifieke situaties. Zoals u ziet is vooral het geveloppervlak van invloed op de totaalprijs. Zowel spouwmuurisolatie met EPS parels als met minerale glaswol valt doorgaans binnen de opgegeven indicatieprijzen.

Type woning Kosten
Tussenwoning (ca. 30 m2) €950,- tot €1550,-
Hoekwoning (ca. 70 m2) €1850,- tot €2450,-
2-onder-1-kapwoning (ca. 100 m2) €2500,- tot €2900,-
Vrijstaande woning (ca. 150 m2) €2950,- tot €4000,-

Afhankelijk van de woning, kunnen er eventuele extra kosten nodig zijn om de woning te isoleren. De meest voorkomende zijn het plaatsen van ventilatieroosters, het in moeten zetten van een hoogwerker, het verwijderen van spouwvervuiling of het herstellen van knipvoeg/snijvoeg.

Uiteraard worden kosten als deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Spouwmuur isoleren

Besparing en subsidie spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuren zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit oplopen tot zeker 30% gasbesparing! Het is niet voor niets dat spouwmuur isolatie de kortste terugverdientijd heeft van alle isolatiemaatregelen. Een uitstekende investering in de woning dus.

Bovendien is er nu ISDE-subsidie op isolatie beschikbaar. Spouwmuurisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals vloerisolatie en spouwmuur- of dakisolatie), een zonneboiler of een warmtepomp.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Is elke woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

De geschiktheid van uw woning voor spouwmuurisolatie hangt af van o.a. het bouwjaar, de constructie en eventuele aanwezige isolatie. Laat u hierin altijd adviseren door een specialist.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

De voordelen van spouwmuurisolatie zijn een lagere energierekening, en meer wooncomfort door warmtebehoud in de winter en een koelere woning in de zomer. Ook tegen tocht en vochtproblemen kan spouwmuurisolatie uitkomst bieden.

Hoeveel kan ik besparen met spouwmuurisolatie?

Afhankelijk van een aantal andere factoren zoals dak- en vloerisolatie kan spouwmuur isolatie tot wel 30% van uw gasverbruik besparen!

Wat voor spouwmuur isolatie heb ik nodig?

De spouwmuurisolatie die voor u geschikt is, hangt af van uw woning, woonwensen en budget. Onze adviseurs komen graag bij u langs om u hierin van passend advies te voorzien.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Een indicatie van de kosten van spouwmuur isolatie per woningtype ziet u in de kostentabel op deze pagina.

Lees ook onze meeste recente blogartikelen

Wat is een spouwmuur?
De spouwmuur is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. De binnenmuur wordt gescheiden van […]
Meer informatie
Vocht in huis, moet ik gaan isoleren?
Bang voor vocht in huis is een van de meest gehoorde redenen van mensen die hun woning willen isoleren. Het […]
Meer informatie

    Vrijblijvend adviesgesprek