4.9 / 5
 • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
 • Vakkundige monteurs

Spouwmuurisolatie

Lammertink Isolatie

Spouwmuurisolatie is de meest rendabele en voordeligste manier om je woning te verduurzamen. Met het isoleren van jouw spouwmuur kun je tot wel 30% besparen op je energierekening. Naast het besparen van energie levert het ook andere voordelen op, zoals een hoger wooncomfort, een stijgende woningwaarde en minder tocht in de woning. Omdat de investering relatief laag is en spouwmuurisolatie een hoog rendement heeft, is dit de maatregel met de kortste terugverdienperiode. Met de ISDE-subsidie krijg je ook nog een aanzienlijk deel van de investering terug!

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een essentieel onderdeel van de bouw van veel huizen en bestaat uit drie belangrijke componenten:

Een binnenmuur

De binnenmuur is het deel van de spouwmuur dat zich aan de binnenzijde van de woning bevindt. Dit is de muur die de binnenruimtes scheidt en de basis vormt voor de binnenafwerking van de woning, zoals gipsplaten, behang, of schilderwerk.

Een ruimte gevuld met lucht (de spouw)

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van de woning. Deze ruimte is doelbewust gecreëerd en wordt gevuld met lucht. Een spouw fungeert als een isolerende laag en heeft als belangrijkste functie het voorkomen van warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenkant van de woning.

Een buitenmuur

De buitenmuur is het zichtbare deel van de spouwmuur aan de buitenkant van de woning. Deze muur beschermt de binnenkant van het huis tegen weersinvloeden, vocht en andere externe elementen.

Tussen deze twee muren is ruimte gecreëerd om vochtproblemen te voorkomen. Woningen van vóór 1920 werden gebouwd zonder spouwmuur. In deze huizen kwamen vaak vochtproblemen voor doordat vocht, bijvoorbeeld van regen op de buitenmuur, naar binnen trok. Door het toevoegen van de spouw was dit probleem verleden tijd.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal via de voegen van de buitenmuur aangebracht in de spouw. Zo wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur compleet gevuld en vormt het een luchtdichte maar dampopen laag die ervoor zorgt dat de binnenzijde van de woning minder gevoelig is voor de temperatuur van buiten. In de winter resulteert dit in een lager energieverbruik en meer comfort doordat de warmte beter wordt vastgehouden. In de zomer houd je jouw woning langer koel.

De isolatie wordt van onder naar boven aangebracht via een speciaal boorpatroon dat per product verschilt. Dit boorpatroon zorgt ervoor dat de dekking op iedere plek in de spouw optimaal is. Doordat er alleen vanaf de buitenzijde van de woning wordt gewerkt, heb je geen rommel in huis; wel zo prettig.

Na het boren en aanbrengen van het isolatiemateriaal vullen we alle gaten met voegspecie. De kleur van de voegspecie komt overeen met de rest van de woning. Zo zie je naderhand niet dat wij zijn langs geweest.

Verschillende materialen

Welke isolatiematerialen zijn er voor spouwmuurisolatie?

Voor het isoleren van spouwmuren zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende producten die worden gebruikt voor het isoleren van spouwmuren zijn:

Glaswol

Glaswol is een uitstekend isolatiemateriaal voor zowel voor thermische- als akoestische isolatie. Dit maakt glaswol geschikt voor woningen die zich bevinden langs een drukke straat of in een lawaaiige omgeving. De fijne vezels van glaswol absorberen geluidstrillingen en verminderen zo de overdracht van geluidsgolven van buiten naar binnen.

HR++ EPS Parels

De isolatiewaarde van HR++ EPS Parels is bijzonder hoog, voornamelijk dankzij het gebruik van grafiet tijdens de productie van deze parels. Dit grafiet voegt een anti-reflecterend element toe en belemmert warmteoverdracht door straling. Het gebruik van EPS parels is echter niet geschikt voor spouwmuren die al geïsoleerd zijn met wol tijdens de bouw van de woning.

Isolatieschuim

Het toepassen van isolatieschuim in de spouwmuur is een efficiënte manier om de thermische prestaties van een woning te verbeteren. Het schuim wordt in de bestaande spouwruimte geïnjecteerd, waar het zich uitzet en de spouw volledig vult. Hierdoor ontstaat een naadloze isolatielaag die koudebruggen minimaliseert en warmteverlies beperkt.

Gewoon goed geregeld
Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?
Lammertink Isolatie in Ruurlo
 
1
Voortraject
Bij Lammertink Isolatie vraag je gemakkelijk en vrijblijvend een adviesgesprek aan, waarin wij jou voorzien van het beste advies op maat. Wanneer je vervolgens besloten hebt om spouwmuurisolatie te laten plaatsen door Lammertink Isolatie, wordt de datum waarop we komen samen met jou ingepland.
2
Een laatste controle op dag van uitvoering
Op de dag van uitvoering komen we altijd met een ploeg van twee of drie personen. Een laatste controle op bijvoorbeeld wijzigingen in de situatie garandeert dat de werkzaamheden naar tevredenheid kunnen worden uitgevoerd. Er wordt wederom met een camera in de spouw gekeken of er afwijkingen zijn.
3
Start van werkzaamheden
Binnen de ploeg is er een heldere verdeling. Iedereen kent zijn verantwoordelijkheden! De een is verantwoordelijk voor het aanbrengen van het boorpatroon in de gevel en het eventueel aanbrengen van nieuwe ventilatie voor de kruipruimte. De andere collega blaast het isolatiemateriaal in de spouw en voegt de gaten weer netjes dicht. Tijdens het inblazen ruimt de eerste persoon rondom de woning vast op.
4
Controle op verrichte werkzaamheden
Na het inblazen van het materiaal en het dichtmaken van de gaten lopen ze samen de woning nogmaals na om te kijken of alles afgerond is. Na afronding melden ze zich bij jou. Alles naar wens? Dan stappen ze weer in de bus en kun jij gaan genieten van verhoogd wooncomfort en een lagere energierekening.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Als de woning momenteel een niet geïsoleerde spouwmuur heeft, kan de besparing oplopen tot wel 30%. Naast het besparen van energie wordt ook het comfort in de woning flink verbeterd. Zo voelt dat ene koude hoekje in je woning ineens veel comfortabeler aan en zul je minder tocht in je woning ervaren. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken om de woning op temperatuur te houden en ga je minder energie en gas verbruiken. De voordelen op een rij:

 • Meer warmte in de woning: Nadat er isolatie in uw spouwmuur is aangebracht blijft er veel meer warmte in uw woning hangen. Dit zorgt voor een verlaging van de energierekening;
 • Meer wooncomfort: Nadat je jouw woning hebt laten isoleren voelt deze een stuk prettiger aan, tocht is verleden tijd en je hebt minder geluidsoverlast van buren en/of omgeving;
 • Snel terugverdiend: Gemiddeld heb je de investering in spouwmuurisolatie al binnen 3 jaar terugverdiend;
 • Verbetering energielabel: Grote kans dat het energielabel van jouw woning erop vooruit gaat. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de waarde van jouw woning.
 • Goed voor het milieu: Doordat de woning goed is geïsoleerd, blijft de warmte in winter binnen en in de zomer buiten. Minder energieverbruik in zowel de winter dragen bij aan minder CO2 uitstoot, dit is op zijn beurt goed voor het milieu.

Bespaar op jouw energiekosten met spouwmuurisolatie

De mate van de besparing hangt af van bijvoorbeeld het geveloppervlak. Hoe groter het geveloppervlak, hoe groter de besparing. Een tussenwoning verliest zijn energie aan de voor- en achterzijde van de woning; het geveloppervlak is gering. Hiermee valt de besparing lager uit, maar is de investering ook lager. Voor een hoekwoning is dat anders, omdat er veel warmte via de zijgevel verloren kan gaan. Bij het isoleren van een hoekwoning ontstaan al snel grote besparingen.

Welke isolatiewaarde jouw spouwmuur krijgt, is afhankelijk van een aantal factoren. De breedte van de spouw en het product zijn het belangrijkste bij het bepalen van de isolatiewaarde. De meest voorkomende spouwbreedte is 6 centimeter. Hiermee haal je een isolatiewaarde (Rd) van 1,72m2/W tot 1,81 m2/W, afhankelijk van het product.

Wil je de besparing voor jouw huis berekenen? Bereken dan jouw besparing met onze besparingscalculator!

Bekijk onze verschillende spouwmuurisolatie materialen:


spouwmuurisolatie aanbrengen in spouw door Lammertink Isolatie

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie hangen af van onder andere het type woning, het product, het geveloppervlak en de breedte van de spouwmuur. Een vrijstaande woning heeft een groter geveloppervlak om te voorzien van spouwmuurisolatie en daarmee zijn de kosten hoger, maar is de besparing ook groter. In de tabel hieronder geven we je een indicatie van de kosten, besparing en terugverdienperiode:

Type woning Kosten Besparing per jaar Terugverdienperiode
Tussenwoning  € 1.050 – € 1.500 € 210,- 5,2 jaar
Hoekwoning  € 2.000 – € 2.700 € 480,- 4,9 jaar
2-onder-1 kap woning € 2.500 – € 3.200 € 500,- 5 jaar
Vrijstaande woning € 2.800 – € 4.500 € 700,- 4,3 jaar

 

*Verwachte besparing op basis van gemiddelden van Milieu Centraal.

Meer lezen over de prijzen van spouwmuurisolatie? Lees meer in ons artikel: Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie door een gecertificeerd isolatiebedrijf

Lammertink Isolatie is een gecertificeerd isolatiebedrijf. Wij werken uitsluitend met hoogwaardige en gecertificeerde isolatiematerialen. Al onze isolatiematerialen hebben het ISO-kwaliteitscertificaat en voldoen aan het KOMO-keurmerk.

Naast onze kwalitatieve producten hebben wij ook certificaten voor de uitvoering van isolerende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Wij beschikken over zowel VCA certificering als SKG-IKOB certificering. Jij bent hierdoor zeker van de hoogste kwaliteitsnormen en vakmanschap!

Lammertink_isolatie_Spouwmuurisolatie

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Als particulier heb je recht op ISDE-subsidie als je jouw woning laat isoleren door een erkend isolatiebedrijf, zoals Lammertink Isolatie. Bij spouwmuurisolatie krijg je bij het uitvoeren van twee energiebesparende maatregelen die binnen deze regeling vallen, €8,- per m² terug. Als je één energiebesparende maatregel treft, krijgt je €4,- per m² terug. Als je twee maatregelen treft is de terugverdientijd nog sneller en ga je nog meer energie besparen, een win-win situatie!

Is jouw woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie, hangt af van verschillende factoren. Zo moet je zeker weten dat je een spouwmuur hebt en dat deze geschikt is om er isolatie in aan te brengen. Zo kregen woningen die vóór 1920 zijn gebouwd geen spouwmuur bij de bouw. Daardoor kan er logischerwijs geen spouwmuurisolatie worden aangebracht. Uiteraard is de kans dat een woning van voor dit jaartal door de jaren heen is gerenoveerd en inmiddels wel een spouwmuur heeft. Is jouw woning gebouwd ná 1920, dan is de kans groot dat er een spouwmuur is.

Om te controleren of jouw woning een spouwmuur heeft, is vaak gemakkelijk te zien aan de dikte van de muur. Is de buitenmuur dikker dan 24 centimeter (2x 10 cm baksteen en minimaal 4 cm spouw), dan is de kans zeer groot dat je een spouwmuur hebt. Is jouw buitenmuur minder dan 24cm dik, dan kun je concluderen dat dit niet het geval is.

Wanneer is jouw huis gebouwd?

Wanneer jouw woning tussen 1920 en 1975 gebouwd is, dan is de kans zeer aannemelijk dat jouw woning een spouwmuur heeft, maar zonder isolatie. Uiteraard kan deze door de jaren heen al voorzien zijn van spouwmuurisolatie.

Woningen die gebouwd zijn na 1975, maar vóór 1991 beschikken soms al over spouwmuurisolatie, hetzij minimaal. Meestal zijn deze woningen voorzien van een isolatieplaat van glas- of steenwol met een dikte van drie tot vier centimeter. In deze spouwmuur is vaak nog een resterende ruimte van drie à vier centimeter aanwezig die nog na-geïsoleerd kan worden. Hiermee kun je de huidige isolatiewaarde dus verdubbelen. Meer weten? Lees dan ook: Na-isoleren van de spouwmuur.

Is jouw woning na 1991 gebouwd? Dan hoef je je minder zorgen te maken om spouwmuurisolatie. Woningen vanaf dit bouwjaar worden vanaf de bouw al voorzien van een spouwmuur met spouwmuurisolatie van minimaal een Rc van 2,5 of hoger.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!

Controle van de spouwmuur

Als jouw woning een spouwmuur heeft die geschikt is voor spouwmuurisolatie, dan controleren wij deze altijd voordat we met een advies komen. Deze controle heeft betrekking op een aantal verschillende onderdelen:

Natuurvriendelijk isoleren

Zo moet er eerst worden vastgesteld of zich geen beschermde diersoorten in de spouwmuur hebben gevestigd. Wanneer er bijvoorbeeld vleermuizen, gierzwaluwen of huismussen in jouw spouwmuur zitten, dan mag er volgens de Wet Natuurbescherming geen spouwmuurisolatie worden aangebracht. Er is dan altijd een onderzoek nodig van een deskundige die een ontheffing moet geven. Als de ontheffing is gegeven, is Lammertink Isolatie een gespecialiseerd bedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren.

Spouwvervuiling

Het tweede punt is dat we altijd controleren of er sprake is van spouwvervuiling. Dit kan in meerdere vormen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om bouwafval dat in de spouwmuur is terechtgekomen. Denk hierbij aan afgebroken stenen, stukken hout of valspecie. Dit kan een koudebrug veroorzaken en resulteren in vochtproblemen. Bij een niet-geïsoleerde spouwmuur kan het vocht nog weg ventileren, maar als de spouwmuur geïsoleerd wordt is ventilatie in de spouw niet meer mogelijk. Daarom is het belangrijk dat spouwvervuiling wordt verwijderd voordat de spouwmuur wordt geïsoleerd. Tijdens de voorinspectie kijken onze adviseurs met een camera in de spouwmuur om eventuele spouwvervuiling in kaart te brengen.

Waterdichtheid

Vervolgens is het noodzakelijk om te checken of alles wat verbonden is aan de spouwmuur waterdicht is. Denk hierbij aan kozijnen, dakgoten, voegwerk of het dak. Als er op een plek regenwater naar binnen kan, kan dit na het isoleren van de spouwmuur lastiger wegtrekken. Dit kan op den duur zorgen voor vochtproblemen in de woning.

Waterdamp

Verder checken we altijd of er geen verf, glazuur of ander dampremmend middel op de muur zit. Waterdamp moet namelijk ontsnappen via de buitenmuur, maar wanneer deze muur bedekt is, kan dit dampremmend werken, waardoor vocht de woning moeilijker kan verlaten. Wij adviseren jou dan ook altijd met de beste oplossing.

Ventilatie

Als laatste kijken we ook nog altijd of er voldoende ventilatie is in de kruipruimte. In veel (oudere) woningen wordt namelijk de kruipruimte geventileerd via de spouwmuur om onder andere vochtproblemen te voorkomen. Als de spouw wordt gevuld met spouwmuurisolatie, is ventileren dus niet meer mogelijk. Wij kijken in deze situatie dan ook altijd samen met jou naar een oplossing om de kruipruimte op een andere manier te laten ventileren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatiekokers.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie
Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie hangt ervan af of je een spouwmuur hebt of niet en of deze al (deels) geïsoleerd is of niet. Zonder spouwmuur geen spouwmuurisolatie. Controleer dus altijd eerst het bouwjaar van de woning.

 • Vóór 1920 werden woningen gebouwd zonder spouwmuur, dus geen isolatie.
 • Tussen 1920 en 1975 werden woningen gebouwd met spouwmuren, maar zonder isolatie.
 • Tussen 1975 en 1991 werden woningen gebouwd met spouwmuren en doorgaans matige spouwmuurisolatie.
 • Na 1991 werden woningen gebouwd met spouwmuren en voorzien van goede spouwmuurisolatie.

Als je niet zeker weet of jouw spouwmuur door de jaren heen voorzien is van spouwmuurisolatie, laat dit dan altijd controleren door een gespecialiseerd bedrijf, zoals Lammertink Isolatie.

Hoe kan ik zien of mijn woning reeds spouwmuurisolatie heeft?

De eenvoudigste manier is kijken naar het bouwjaar, woningen vanaf 1975 zijn meestal voorzien van (matige) spouwmuurisolatie. Na isoleren van de spouwmuur is een manier om de isolatiewaarde te verbeteren. Het is mogelijk dat de vorige bewoner de woning heeft laten voorzien van spouwmuurisolatie. Dit is lastig te herkennen en zal onderzocht moeten worden met een camera. Onze adviseur komt graag vrijblijvend langs om een inspectie te doen.

Hoelang duurt het aanbrengen van spouwmuurisolatie?

Vrijwel altijd zijn de werkzaamheden binnen één dag afgerond. Je kunt tijdens de werkzaamheden in de woning blijven en de overlast is minimaal. Het kan zijn dat de werkzaamheden langer duren dan één dag, dit is afhankelijk van het woningtype.

Hoeveel subsidie ontvang ik voor spouwmuurisolatie?

Met de ISDE-subsidie ontvang je €4,- subsidie per vierkante meter. Als je twee maatregelen neemt, krijg je €8,- subsidie per vierkante meter. Dit komt gemiddeld overeen met 30% van het investeringsbedrag.

Wat is de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie?

De exacte terugverdientijd voor spouwmuurisolatie is per situatie verschillend. Dit hangt af van de tarieven die je betaalt, jouw verbruiksgedrag, de huidige staat van de woning en hoe de rest van de woning geïsoleerd is. De gemiddelde terugverdientijd is bij onze klanten 4 à 5 jaar.

Wat is spouwvervuiling?

Spouwvervuiling kan in meerdere vormen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om bouwafval dat in de spouwmuur is terechtgekomen. Denk hierbij aan afgebroken stenen, stukken hout of valspecie. Dit kan een koudebrug veroorzaken en resulteren in vochtproblemen. Bij een niet-geïsoleerde spouwmuur kan het vocht nog weg ventileren, maar als de spouwmuur geïsoleerd wordt is ventilatie in de spouw niet meer mogelijk. Daarom is het belangrijk dat spouwvervuiling wordt verwijderd voordat de spouwmuur geïsoleerd gaat worden. Tijdens de voorinspectie kijken onze adviseurs met een camera in de spouwmuur om eventuele spouwvervuiling in kaart te brengen.

Welke impact heeft spouwmuurisolatie op het energielabel van mijn woning?

Spouwmuurisolatie heeft een zeer positief effect op het verbeteren van het energielabel. Spouwmuurisolatie is slechts één van de factoren die bepalen welk energielabel jouw woning krijgt. Dakisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen zijn ook maatregelen die het energielabel van een woning beïnvloeden. Wat de impact is van spouwmuurisolatie op het energielabel van jouw woning is daarom per woning verschillend.

Moet er geen lucht in de spouw zitten?

Een veel voorkomende gedachte is dat er lucht in de spouw moet zitten om vocht te voorkomen. Dit is echter niet waar, aangezien vocht op geen enkele plek in de spouwmuur naar binnen kan komen wanneer de spouwmuur goed wordt geïsoleerd. Zodoende is ventileren dus ook niet nodig.

Zorgt het vullen van de spouwmuur niet voor vochtproblemen?

Nee, het vullen van de spouwmuur leidt niet tot vochtproblemen. De isolatiematerialen die wij gebruiken voor spouwmuren zijn waterafstotend, waardoor eventueel aanwezig vocht eenvoudig via de buitenmuur kan verdampen.

De spouwmuur behoudt ook zijn vochtwerende eigenschappen wanneer het isolatiemateriaal zelf geen vocht aantrekt. Bij nieuwbouwwoningen wordt de spouwmuur al tijdens de bouw geïsoleerd. Gelukkig kunnen wij woningen die bij de bouw nog niet of slechts minimaal geïsoleerd zijn, voorzien van spouwmuurisolatie.