4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs
Geschreven door Sjoerd | oktober 2023

Isolatie jaren 70 woning

Het begrip isolatie, in combinatie met het begrip verduurzamende maatregelen, is bijna voor elke mogelijke woning in Nederland wel toepasbaar. Uiteraard heeft een woning uit 1930 hier meer aan dan een woning uit 2015. Echter, er valt bijna altijd wel iets te doen om een woning van optimale isolatie te voorzien. Zoals aangegeven te hebben verschilt het te behalen rendement nogal per bouwjaar, maar hoe zit het dan wanneer we een jaren 70 woning verduurzamen?

Jaren 70 huis isoleren

Jaren 70 woningen hebben binnen onze branche een speciaal plekje. Dit heeft namelijk te maken met het bouwbesluit dat in deze periode is opgesteld. In de jaren 70 kreeg de spouw hier een isolerende functie bij. Vanaf 1976 worden de spouwen van nieuw gebouwde woningen voorzien van isolatiemateriaal. Dit is een grote verandering binnen het bouwbesluit. Woningen die vanaf 1976 gebouwd werden moesten dus verplicht voorzien van isolatiemateriaal. Door deze verplichting zijn er dus sommige jaren 70 woningen die wel voorzien zijn van spouwmuurisolatie, maar ook sommige huizen die hier niet over beschikken.

Isolatie in de jaren 70

In de jaren 70 werd er vooral gekeken naar spouwmuurisolatie. Dit werd destijds gedaan in drie verschillende vormen. Glaswol, steenwol of tempex. Dit waren in de jaren 70 de hoogst aangeschreven producten. Vandaag de dag, meer dan 50 jaar verder, hebben we een stuk meer inzicht op dit gebied. Ook de methodes van het aanbrengen van spouwmuurisolatie zijn sterk gewijzigd. Waar voorheen bijvoorbeeld maar de helft van de spouwmuur opgevuld werd, gebeurt dat nu in zijn totaal.

Isolatie jaren 70 woning

Bij een woning uit de jaren 70 is het dus altijd de vraag of deze al wel, of nog niet geïsoleerd is. Onze gespecialiseerde adviseurs komen hier zonder enige moeite achter tijdens een controle op locatie. Vervolgens kan er een plan gemaakt worden. Bij de isolatie van een jaren 70 woning zijn er twee verschillende opties. Of er zit nog niks in de spouw, en deze kan gevuld worden. Of er zit al wel iets in de spouw, alleen deze is niet naar de huidige isolatienormen geïsoleerd.

Wanneer een spouwmuur helemaal leeg is dan kan een jaren 70 huis geïsoleerd worden net als alle andere woningen uit voorgaande bouwjaren. De spouwmuur van deze woning kan worden gevuld met EPS parels, minerale glaswol en in hele extreme gevallen met een renovatieschuim. Het laatstgenoemde wordt alleen gebruikt wanneer er een extreem smalle spouwmuur aanwezig is.

Mocht het zo zijn dat de spouwmuur van uw jaren 70 woning deels geïsoleerd is, dan nog kunnen we uw jaren 70 huis isoleren en naar een beter energieniveau brengen. Destijds was het namelijk gebruikelijk om maar een deel van de spouwmuur op te vullen met isolerend materiaal. Hierdoor blijft er altijd een leeg gedeelte over. Daarnaast is in de afgelopen 45 tot 50 jaar vaak veel isolatiemateriaal gaan verzakken. Hierdoor lijkt het alsof een woning voor een groot deel geïsoleerd is, maar in de werkelijkheid valt het heel erg tegen.

Jaren 70 woning verduurzamen

Mocht uw woning dus deels geïsoleerd zijn maar komt u er tijdens een grondige inspectie achter dat dit eigenlijk helemaal geen noemenswaardige isolatie meer is, dan bent u bij Lammertink Isolatie aan het juiste adres. In dit geval is na isoleren de beste manier om uw jaren 70 woning te verduurzamen. Aan de hand van een renovatieschuim worden de lege delen in uw spouwmuur opgevuld. Dit product zorgt ervoor dat u voordat u weer over een goed geïsoleerde spouwmuur beschikt!

Bent u nu benieuwd naar de voordelen hiervan, het te behalen rendement en het totale kostenplaatje? Neem dan contact op met Lammertink isolatie. Een van onze adviseurs komt bij u op locatie kijken en geeft u passend advies. 

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!