• Klantgericht familiebedrijf
 • Alle isolatie in huis
 • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Bodemisolatie

Heeft u vocht in uw kruipruimte of een koude vloer, of probeert u uw gasverbruik te verminderen? Bodemisolatie is een isolatiemaatregel die voor sommige woonsituaties uitermate geschikt is, en soms juist niet optimaal wordt toegepast. Het is een relatief eenvoudige en goedkope vorm van woningisolatie, en wordt gesubsidieerd door de overheid. Alles over de (juiste) toepassingen van bodemisolatie, geschiktheid voor uw woning, subsidie en prijzen leest u op deze pagina:

 1. Wat is bodemisolatie?
 2. Waarom de bodem isoleren?
 3. Soorten bodemisolatie
 4. Kan mijn bodem geïsoleerd worden?
 5. Wat kost bodemisolatie?
 6. Besparing en subsidie bodemisolatie

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie is een van de twee isolerende maatregelen die getroffen kunnen worden in de kruipruimte. In tegenstelling tot de vloer isoleren, waarbij de onderzijde van uw vloer wordt geïsoleerd, spreekt men van bodemisolatie wanneer de isolatielaag (zoals EPS parels of chips) op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht.

Welk van deze maatregelen (bodemisolatie of vloerisolatie) voor uw situatie geschikt is, hangt af van zowel uw woning als het doel van de werkzaamheden. Ook hangt het af van uw kruipruimte; zo is vloerisolatie vaak effectiever in het verlagen van het gasverbruik, maar kan alleen in kruipruimtes die dieper zijn dan (ten minste) 40cm de vloer geïsoleerd worden.

Voor bodemisolatie geldt die beperking niet. Sterker nog, des te minder diep de kruipruimte, des te dichter de bodemisolatie op de vloer ligt, wat het effect juist versterkt. Bovendien is bodemisolatie een uitstekende maatregel tegen optrekkend vocht uit de kruipruimte.

Waarom de bodem isoleren?

Het laten plaatsen van bodem isolatie in de kruipruimte kan meerdere redenen hebben. Ten eerste kan het geplaatst worden in minder diepe kruipruimtes, bijvoorbeeld door de bodemisolatie van buitenaf door een gat in de fundering aan te brengen. Zo kan bodemisolatie toegepast worden in kruipruimtes waar vloerisolatie ongeschikt is. Ook is het isoleren va de bodem een uitstekende maatregel tegen optrekkend vocht.

Doordat er een dichte isolatielaag op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht, kan vocht niet langer optrekken tegen de (houten) vloer aan. Zo kunnen onaangename luchtjes en vochtproblemen worden voorkomen. Bovendien verhoogt bodemisolatie het woonconform, en verlaagt het de gasrekening. En dat alles nu met een aantrekkelijke subsidie!

Soorten bodemisolatie

Bodemisolatie is een laag isolatiemateriaal dat los op de bodem van de kruipruimte wordt geblazen. Meestal betreft het een laag EPS parels (gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, een kunststof die wordt vervaardigd uit onder andere olie) of chips (erg vergelijkbaar met het piepschuimachtige opvulmateriaal in je pakketje).

Doordat beide materialen grotendeels met lucht gevuld zijn, is de isolatiewaarde erg goed. EPS isolatie parels zijn echter kleiner, waardoor ze dichter op elkaar liggen. Voor de isolerende waarde en de werking tegen vocht zijn EPS parels daarom beter dan chips. Verschil in prijs zit er eigenlijk (bijna) niet. Om die reden raden wij bij bodemisolatie eigenlijk altijd een laag EPS parels aan; dat product biedt de beste prijs/kwaliteitverhouding.

Kan mijn bodem geïsoleerd worden?

Of uw bodem geïsoleerd kan worden hangt af van uw kruipruimte en het bedrijf dat de isolatielaag komt plaatsen. Veel isolatiebedrijven zijn alleen in staat bodemisolatie te plaatsen bij kruipruimtes die diep genoeg zijn om ook de vloer te kunnen isoleren (40+ cm diep).

Het is echter mogelijk om de bodem van een kruipruimte te isoleren wanneer deze niet begaanbaar is. Door een of enkele gaten in de fundering te boren, kan er een doorgang naar de kruipruimte gecreëerd worden. Het isolatiemateriaal kan via een lange pijp met een kopstukje door de fundering de kruipruimte in worden geblazen. Achteraf wordt het gat in de fundering natuurlijk weer dichtgezet, en ziet u niets terug van de werkzaamheden.

Laat u over bodemisolatie en de manier van aanbrengen altijd informeren door een ervaren deskundige, bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat kost bodemisolatie?

Uw bodem isoleren is een relatief goedkope isolatiemaatregel, en wordt bovendien gesubsidieerd via de ISDE subsidie isolatie. Daardoor is de bodem isoleren een uitstekende investering in uw woning. De kosten zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de grootte van uw woning. Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van bodemisolatie.

Type woning Kosten bodemisolatie
Tussenwoning (ca. 35 m2) €950,- tot €1150,-
Hoekwoning (ca. 45 m2) €1150,- tot €1550,-
2-onder-1-kapwoning (ca. 50 m2) €1250,– tot €1750,-
Vrijstaande woning (ca. 80 m2) €1850,- tot 2750,-

Afhankelijk van de woning, kunnen er eventuele extra kosten nodig zijn om de woning te isoleren. De meest voorkomende zijn het plaatsen van ventilatieroosters, het boren van een gat naar de fundering, het moeten graven van een gat in de kruipruimte, het wegpompen van grondwater of het verwijderen van puin.

Uiteraard worden kosten als deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Besparing en subsidie bodemisolatie

Uw bodem isoleren zorgt voor een verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit voordeel oplopen tot zo’n 20% van de energierekening! Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar.

Bodemisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals spouwmuur isolatie en vloer- of dakisolatie), een zonneboiler of een warmtepomp.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Besparing spouwmuurisolatie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen op het gebied van verduurzaming is het isoleren van je spouwmuur. […]
Meer informatie
Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie

  Vrijblijvend adviesgesprek
  Advies gesprek