4.9 / 5
 • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
 • Vakkundige monteurs

Bodemisolatie

Lammertink Isolatie

Bij Lammertink Isolatie begrijpen we dat een goed geïsoleerd huis essentieel is voor comfort en energie-efficiëntie. Daarom presenteren we het totale assortiment aan bodemisolatie-oplossingen om jou hierover te informeren. Op deze pagina laten we je kennismaken met de verschillende isolatiematerialen die toegepast kunnen worden, waaronder HR++ EPS parels, schelpen en isolatiechips. We leggen ook uit waarom we ervoor hebben gekozen om uitsluitend HR++ EPS parels aan te bieden bij onze klanten.

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie is een effectieve techniek die wordt ingezet om de isolatie van een woning te verbeteren door de ruimte onder de vloer aan te pakken. Bij bodemisolatie wordt specifiek een isolatielaag aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor wordt de opstijgende kou vanuit de grond aanzienlijk verminderd, wat een positief effect heeft op de temperatuur en het comfort in huis. Het is belangrijk op te merken dat bodemisolatie doorgaans minder isolerend is dan vloerisolatie, maar het kan een uitstekende oplossing zijn in situaties waarin andere isolatiemethoden moeilijk uitvoerbaar zijn.

Bodemisolatie biedt voordelen zoals het verminderen van tocht en koude luchtstromen vanuit de kruipruimte, wat resulteert in een aangenamer binnenklimaat. Bovendien kan het de energie-efficiëntie van je huis verbeteren en de stookkosten helpen verlagen. Deze isolatietechniek is vooral geschikt voor woningen met beperkte kruipruimtehoogte of complexe constructies waar traditionele vloerisolatie moeilijk te realiseren is.

Lammertink Isolatie EPS parels vloerisolatie bodemisolatie

Is mijn woning geschikt voor bodemisolatie?

Hoewel bodemisolatie een effectieve oplossing kan zijn, is het van belang om een grondige evaluatie te laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf zoals Lammertink Isolatie om te bepalen of deze methode geschikt is voor jouw specifieke situatie. Het kiezen van de juiste isolatiemethode is cruciaal om het gewenste niveau van comfort en energie-efficiëntie in je huis te bereiken. Meer weten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Verschillende soorten bodemisolatie

Er zijn verschillende manieren om jouw bodem van de kruipruimte te voorzien van isolatie, namelijk met EPS parels, schelpen of isolatiechips. Hieronder leggen we het verschil uit en adviseren we welke manier onze voorkeur krijgt.

EPS-chips

Dit zijn kleine stukjes piepschuim (geëxpandeerd polystyreen) in allerlei verschillende vormen die je kunt verspreiden over de bodem van de kruipruimte. Zeer goedkope oplossing, maar heeft een lage isolatiewaarde.

EPS-parels

Deze parels worden ook wel EPS-korrels genoemd en zijn bolletjes piepschuim (geëxpandeerd polystyreen). Deze wordt in de kruipruimte op de bodem geblazen en zorgt voor de beste isolatie.

Biofoam parels

Dit zijn ook kleine bolletjes die zijn vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen. Deze worden geproduceerd door melkzuur om te zetten in PLA (polymelkzuur) en vervolgens te expanderen (op te schuimen) met CO2 die uit de lucht wordt gehaald. Het melkzuur wordt verkregen via fermentatie, een biologisch proces waarbij bacteriën plantaardige restmaterialen zoals cassaveschillen, suikerriet, enzovoort omzetten. Dit product is momenteel nog in ontwikkeling maar zal spoedig zijn intrede doen in de isolatiemarkt.

Zakken EPS-korrels

Dit is een vrij simpele manier van bodemisolatie en kan je vrij gemakkelijk zelf. Hierbij leg je simpelweg rechthoekige zakken (ofwel matrassen) met EPS-korrels op de bodem van jouw kruipruimte.

Schuimbeton

Bij deze methode wordt er schuimbeton in de kruipruimte gespoten. Dit is een optie wanneer de vloer een vervanging of renovatie toe is. Het is namelijk een vrij duur product als het puur om het isoleren van de vloer gaat.

Schelpen

Deze methode is uitermate geschikt om vocht tegen te gaan in jouw kruipruimte, maar is als bodemisolatie wat minder geschikt. Deze schelpen zijn een natuurproduct en hebben vochtwerende eigenschappen maar geen isolerende werking,

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!

Isolatiewaarde van bodemisolatie met EPS-parels

De isolatiewaarde van bodemisolatie met HR++ EPS-parels is anders dan die van vloerisolatie. Omdat je een isolerende laag op de bodem aanbrengt en tussen deze laag en de vloer nog een luchtlaag aanwezig is, spreken we niet van een Rd-waarde maar van een Rbf-waarde. Rbf staat voor “Resistance Basement Floor”, met andere woorden, de isolatiewaarde van de totale bodemconstructie.

De standaard dikte die normaal gesproken aangehouden wordt voor bodemisolatie is 20 centimeter. Met deze dikte haal je met HR++ EPS-parels een Rbf waarde van 4,51 m²K/W. Dit is een goede waarde als je geen gebruik maakt van vloerverwarming. Als je wel vloerverwarming hebt, adviseren wij om minimaal een laag van 22,5 centimeter of meer aan te brengen. Met die laagdikte kom je tot een Rbf waarde van boven 5,00 m²K/W.

Besparing bodemisolatie

Afhankelijk van jouw woonsituatie kan bodemisolatie ervoor zorgen dat je tot wel 20% op je energierekening kunt besparen. Dit maakt het niet alleen gunstig voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Bovendien kom je met bodemisolatie in aanmerking voor subsidie, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om deze energiebesparende maatregel te overwegen. Een slimme investering in je woning én je toekomstige financiën!

Adviesgesprek_bij_Lammertink

Subsidie op bodemisolatie

Net als alle andere isolerende maatregelen valt ook bodemisolatie onder de regeling voor de ISDE-subsidie. Als je bodemisolatie laat aanbrengen door een gecertificeerd specialist, zoals Lammertink Isolatie krijgt je, als je twee maatregelen laat uitvoeren, €6,- per m² subsidie terug. Als je één maatregel treft, krijg je €3,- per m² terug.

De subsidie op bodemisolatie is dus aanzienlijk lager dan de subsidie op vloerisolatie. De investering die gedaan moet worden is ook een stuk lager dan bij vloerisolatie. Zo kan jouw bodem al geïsoleerd worden met HR++ EPS-parels voor een bedrag tussen €35,- en €40,- per m². Van dit bedrag gaat de subsidie uiteraard nog af.

Laat Lammertink vrijblijvend langskomen voor een adviesgesprek. Zo ben je verzekerd van de juiste isolatiemaatregelen en bespaar je optimaal op jouw energierekening.

Waar moet je op letten bij bodemisolatie?

Als je jouw kruipruimte op wilt vullen met bodemisolatie, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten.

 • Voldoende ventilatie – Zorg voor voldoende ventilatie in de kruipruimte om te voorkomen dat radongas zich ophoopt. En mocht de unieke situatie voorkomen dat je een gaslek hebt, dan moet het gas ook uit de kruipruimte weg kunnen. Ventileren is vooral belangrijk bij houten vloeren, omdat het hout anders door de vochtophoping kan gaan rotten.
 • Bestaand leidingwerk – Voordat je besluit om jouw kruipruimte te vullen met bodemisolatie, moet je controleren of er leidingen liggen waar je bij moet kunnen in bepaalde situaties. Denk hierbij aan water- of gasleidingen. Uiteraard is het in zo’n situatie niet handig om de complete kruipruimte vol te blazen met bodemisolatie. LET OP: Ligt er een gasleiding zonder mantelbuis, dan mag deze niet omringd zijn met isolatiemateriaal, omdat een lek niet gemakkelijk te vinden is dan. Met een mantelbuis wordt dan het gas door de buitenste buis afgevoerd.
 • Geisoleerde spouwmuur – Zorg ook dat de spouwmuur geïsoleerd wordt, zodat er voorkomen wordt dat de koude lucht via de spouwmuur omhoog trekt.
 • Kruipruimte laten controleren – Als laatste moet uiteraard de kruipruimte vrij zijn van vuil en water en laat de bodem, indien nodig, egaliseren.

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Bij Lammertink Isolatie raden wij bodemisolatie alleen aan wanneer traditionele vloerisolatie niet mogelijk is. Zo gaan wij een aantal zaken na, voordat deze keuze wordt gemaakt. Hieronder vind je een aantal afwegingen:

 • Vloerisolatie – Wanneer jouw kruipruimte minimaal 50 cm hoog is en makkelijk bereikbaar
 • Vloerisolatie – Wanneer jouw kruipruimte lager is dan 35 cm en je kunt deze na onderzoek laten uitgraven.
 • Bodemisolatie – Wanneer jouw kruipruimte lager dan 35 cm en het is niet mogelijk om deze uit te laten graven.
 • Bodemisolatie – Wanneer je een kruipruimte hebt, maar kun je hier niet komen en kan je geen ingang maken.
 • Vloerisolatie – Wanneer je een kruipruimte hebt maar je kunt hier niet inkomen maar we kunnen wel een ingang creëren en hij voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

Is in een van de bovenstaande situaties vloerisolatie aan te raden. Controleer dan altijd of de (onder)vloer nog goed is. Is deze vloer verrot of op een andere manier aan vervanging toe, kies dan voor een nieuwe vloer met vloerisolatie. Heb je een houten ondervloer en is deze nog in goede staat, dan raden wij in deze situatie ook vloerisolatie aan. Ontdek alle mogelijkheden voor vloerisolatie.

In situaties waar traditionele vloerisolatie niet mogelijk is, zoals bij een onbereikbare of te ondiepe kruipruimte, biedt bodemisolatie een uitstekend alternatief. Door isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan te brengen, wordt nog steeds een effectieve barrière gecreëerd tegen kou en vocht. Dit zorgt voor een warmere en drogere leefomgeving in jouw huis, ondanks de beperkingen van de ruimte.

Lammertink Isolatie EPS vloerisolatie bodemisolatie

Nadelen van bodemisolatie

Zoals hierboven benoemd, zullen wij nooit aanraden om bodemisolatie aan te brengen als vloerisolatie mogelijk is. Dit doen wij omdat vloerisolatie een veel hoger rendement heeft dan bodemisolatie, omdat er bij bodemisolatie altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer zit die wordt geventileerd. Op deze manier verlies je toch nog warmte via de vloer, omdat deze niet voorzien is van isolatie. Wanneer er vloerisolatie is aangebracht, is dit aan de onderzijde of bovenzijde van de ondervloer aangebracht, waardoor de warmte gemakkelijker wordt vastgehouden onder de vloer. Bodemisolatie heeft onderaan de streep dus minder effect en minder efficiënt dan vloerisolatie.

Bodemisolatie door Lammertink Isolatie

Onze topprioriteit is om onze klanten de allerbeste isolatieoplossingen te bieden, daarom werken we uitsluitend met HR++ EPS-parels voor bodemisolatie. Deze parels, vervaardigd van geëxpandeerd polystyreen (EPS) met de toevoeging van grafiet, leveren uitstekende thermische isolatieprestaties. Hierdoor wordt warmteverlies geminimaliseerd, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

HR++ EPS-parels bieden namelijk de hoogste isolatiewaarde en leveren de beste resultaten op voor onze klanten. HR++ EPS-parels zijn niet alleen licht van gewicht en waterafstotend, maar ook vrij van schadelijke stoffen, waardoor ze zorgen voor duurzame en gezonde isolatie. HR++ EPS-parels bieden de beste combinatie van isolatiewaarde en vochtwerendheid.

Veelgestelde vragen over bodemisolatie
Is mijn woning geschikt voor bodemisolatie?

De meeste woningen zijn geschikt voor bodemisolatie. Het is wel van belang dat er onder de woning een kruipruimte aanwezig is. Als de kruipruimte geschikt is voor vloerisolatie adviseren wij om eerst deze mogelijkheid te bekijken. Het rendement van vloerisolatie is namelijk hoger dan het rendement van bodemisolatie.

Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie is dat er bij bodemisolatie de bodem van de kruipruimte is voorzien van isolatiemateriaal. Op deze manier wordt de optrek van kou vanuit de grond geremd. Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal aan de onderzijde of bovenzijde van de ondervloer, waardoor er bij de vloer de warmte of kou-optrek wordt tegengegaan. Het verschil in werking is dat er bij bodemisolatie nog een laag geventileerde lucht zit, die door de vloer nog steeds kan ontsnappen. Bij directe isolatie tegen de vloer aan, is de isolerende werking een stuk hoger.

Hoeveel kan ik besparen met bodemisolatie?

Afhankelijk van de woonsituatie kan bodemisolatie zorgen voor het besparen van zo’n 20% van de energierekening. Daarnaast is het verkrijgen van een subsidie voor bodemisolatie mogelijk, waardoor het helemaal een financiële meevaller wordt.

Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?

Het aanbrengen kan op verschillende manieren gedaan worden. Bij Lammertink Isolatie gaat onze voorkeur uit naar EPS-parels, omdat deze de hoogste isolatiewaarde bieden. Deze EPS-parels worden op de bodem van de kruipruimte geblazen, waardoor er een laag isolatiemateriaal komt te liggen.