• Klantgericht familiebedrijf
  • Alle isolatie in huis
  • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Kruipruimte isoleren

Wil je een lagere gasrekening, een warmere vloer, of heb je last van een vochtige kruipruimte? In die gevallen kan het isoleren van de kruipruimte uitkomst bieden. Er zijn verscheidene manieren om je kruipruimte te isoleren, die elk een ander effect hebben en andere uitkomsten bieden. Alles over (soorten) vloerisolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina.

  1. Wat is een kruipruimte isoleren?
  2. Waarom de kruipruimte isoleren?
  3. Soorten kruipruimte isolatie
  4. Kan mijn kruipruimte geïsoleerd worden?
  5. Wat kost kruipruimte isolatie?
  6. Besparing en subsidie kruipruimte isolatie

Wat is een kruipruimte isoleren?

Het isoleren van de kruipruimte is eigenlijk een verzamelterm voor bodemisolatie en vloerisolatie. De kruipruimte bestaat uit de bodemlaag (bijvoorbeeld zand), een holle ruimte (de kruipruimte) en de onderkant van de vloer.

Het isoleren van de kruipruimte betreft dus het aanbrengen van een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte, of tegen de onderkant van de vloer. Welk van die twee maatregelen voor u geschikt is, hangt af van het doel dat u probeert te bereiken, en de eigenschappen van de kruipruimte onder uw woning.

Waarom de kruipruimte isoleren?

Het isoleren van de kruipruimte kan drie grote voordelen hebben. Uw vloer isoleren heeft veel voordelen, de meest voorkomende redenen zijn de gasrekening, de vloertemperatuur en optrekkend vocht. Er gaat veel warmte verloren uit de woning via de vloer. Dit komt doordat er vaak in de kruipruimte geventileerd wordt door middel van ventilatieroosters, en de woningtemperatuur door de vloer heen de kruipruimte kan verlaten.

Het isoleren van de kruipruimte (bijvoorbeeld door middel van vloerisolatie) biedt in dit geval uitkomst. De vloertemperatuur kan ook een reden spelen. Zo kan vloerisolatie voorkomen dat warmte onder de vloer weg kan, en de vloertemperatuur verhogen. Met name bij woningen met vloerverwarming is dit effect groot.

Ten derde kan het isoleren van de kruipruimte optrekkend vocht tegen gaan. Wanneer er water in de kruipruimte staat, kan vocht verdampen en de (houten) vloer aantasten. In dat geval kan bijvoorbeeld bodemisolatie met EPS parels uitkomst bieden, door het vocht tegen te houden. Na verloop van tijd zakt het vocht dan terug in de grond.

Soorten kruipruimte isolatie

Er zijn veel verschillende soorten kruipruimte isolatie. De meest voorkomende producten voor vloerisolatie zijn PU-schuimen (open en gesloten cel) en isolatiefolies. Deze worden beide aan de onderzijde van de vloer bevestigd. PU-schuimen bestaan uit twee componenten, en worden via een machine en een slang gemengd en tegen de onderzijde van de vloer gespoten, waar het isolatie schuim zich uitzet en verhardt.

Voor bodemisolatie is een laag van 20cm EPS isolatie parels de meest voorkomende oplossing. Voor meer informatie over de specifieke producten per maatregel, kunt u op de pagina’s van bodemisolatie en vloerisolatie terecht.

Kan mijn kruipruimte geïsoleerd worden?

Of en hoe uw kruipruimte geïsoleerd kan worden hangt af van de eigenschappen van uw kruipruimte. Indien uw woning geen kruipruimte heeft, kan het zand onder de vloer worden weggezogen. Dit is echter dusdanig prijzig dat het vrijwel niet rendabel te krijgen is. Als de kruipruimte minder dan 50cm hoog is, kan alleen bodemisolatie geplaatst worden.

Het voordeel van een ondiepe kruipruimte is dat de bodemisolatielaag dichter bij de vloer ligt, waardoor de isolerende waarde verhoogt ten opzichte van bodemisolatie bij diepere kruipruimtes. Vanaf 50cm diepte kan de vloer geïsoleerd worden. Welke vloerisolatie geschikt is voor uw vloer, kunt u vinden op de pagina voor vloerisolatie.

Wat kost kruipruimte isolatie?

Het isoleren van de kruipruimte is een relatief goedkope isolatiemaatregel, en wordt bovendien gesubsidieerd via de ISDE subsidie. Daardoor is kruipruimte isolatie een uitstekende investering in uw woning. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de productkeuze en de grootte van uw woning.

Voor een indicatie van de kosten van bodemisolatie en vloerisolatie, kunt u terecht op die pagina’s. Door de uiteenlopende prijzen voor de verschillende maatregelen, is het niet mogelijk om voor kruipruimte isolatie als algemene maatregel een indicatieprijs af te geven per woningtype.

Besparing en subsidie kruipruimte isolatie

De kruipruimte isoleren zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit voordeel oplopen tot zo’n 20% van de energierekening! Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie op isolatie beschikbaar.

Bodemisolatie en vloerisolatie maken deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals vloer- en spouwmuurisolatie of het dak isoleren), een zonneboiler of een warmtepomp.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Besparing spouwmuurisolatie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen op het gebied van verduurzaming is het isoleren van je spouwmuur. […]
Meer informatie
Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie

    Vrijblijvend adviesgesprek
    Advies gesprek