4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Kruipruimte isoleren

Lammertink Isolatie

Wil je een lagere gasrekening, een warmere vloer, of heb je last van een vochtige kruipruimte? In die gevallen kan het isoleren van de kruipruimte uitkomst bieden. Er zijn verscheidene manieren om je kruipruimte te isoleren, die elk een ander effect hebben en andere uitkomsten bieden. Alles over (soorten) vloerisolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina.

Wat is een kruipruimte isoleren?

Het isoleren van de kruipruimte is eigenlijk een verzamelterm voor bodemisolatie en vloerisolatie. De kruipruimte bestaat uit de bodemlaag (bijvoorbeeld zand), een holle ruimte (de kruipruimte) en de onderkant van de vloer.

Het isoleren van de kruipruimte betreft dus het aanbrengen van een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte, of tegen de onderkant van de vloer. Welk van die twee maatregelen voor u geschikt is, hangt af van het doel dat u probeert te bereiken, en de eigenschappen van de kruipruimte onder uw woning.

Wat kost kruipruimte isolatie?

Het isoleren van de kruipruimte is een relatief kosteneffectieve isolatiemaatregel en wordt tevens ondersteund met subsidie via de ISDE-regeling. Daarom is het isoleren van de kruipruimte een waardevolle investering voor jouw huis. De totale kosten hangen af van verschillende factoren, zoals de gekozen isolatiematerialen en de omvang van jouw woning. Wil je weten wat jij kunt besparen? Maak dan gebruik van onze besparingscalculator!

Waarom de kruipruimte isoleren?

Het isoleren van de kruipruimte kan drie belangrijke voordelen met zich meebrengen. Het isoleren van jouw vloer heeft diverse voordelen, waarvan de meest voorkomende zijn:

  • Besparing op de gasrekening – Verbetering van de vloertemperatuur en voorkomen van optrekkend vocht. Veel warmte gaat verloren uit de woning via de vloer, voornamelijk omdat er vaak ventilatieroosters in de kruipruimte aanwezig zijn, waardoor de woningwarmte via de vloer naar buiten kan ontsnappen.
  • Het isoleren van de kruipruimte – Bijvoorbeeld door middel van vloerisolatie, biedt in dit geval een oplossing. Vloerisolatie voorkomt dat warmte onder de vloer weglekt en verhoogt daardoor de vloertemperatuur. Dit is met name gunstig voor woningen met vloerverwarming.
  • Optrekkend vocht kan worden tegengegaan – Wanneer er water in de kruipruimte staat, kan vocht verdampen en de (houten) vloer beschadigen. In zo’n geval kan bijvoorbeeld bodemisolatie met EPS parels een oplossing bieden door het vocht tegen te houden. Na verloop van tijd zal het vocht dan weer in de grond zakken.
4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!

Soorten kruipruimte isolatie

Er bestaan diverse varianten van kruipruimte isolatie. De meest gangbare producten voor vloerisolatie zijn PU-schuimen (zowel open- als gesloten-cel) en isolatiefolies. Deze worden allemaal aan de onderkant van de vloer aangebracht. PU-schuimen zijn samengesteld uit twee componenten en worden gemengd en aangebracht met behulp van een machine en een slang. Ze worden vervolgens tegen de onderzijde van de vloer gespoten, waar het isolatieschuim uitzet en verhardt.

Voor bodemisolatie is een laag van 20 cm EPS isolatieparels de meest gebruikelijke keuze. Voor gedetailleerde informatie over de specifieke producten per isolatiemaatregel kun je terecht op de pagina’s over bodemisolatie en vloerisolatie.

Kan mijn kruipruimte geïsoleerd worden?

Of en op welke manier jouw kruipruimte geïsoleerd kan worden, hangt af van de kenmerken van jouw kruipruimte. Als jouw woning geen kruipruimte heeft, kan het zand onder de vloer worden verwijderd. Dit is echter zo kostbaar dat het bijna niet rendabel is. Bij een kruipruimte die minder dan 50 cm hoog is, kan alleen bodemisolatie worden aangebracht.

Het voordeel van een ondiepe kruipruimte is dat de isolatielaag op de bodem dichter bij de vloer ligt, waardoor de isolerende eigenschappen verbeteren in vergelijking met bodemisolatie in diepere kruipruimtes. Vanaf een diepte van 50 cm kan de vloer geïsoleerd worden. Welke vloerisolatie geschikt is voor jouw vloer, kun je vinden op de pagina over vloerisolatie.

Adviesgesprek_bij_Lammertink

Subsidies op bodemisolatie

Zowel bodemisolatie als vloerisolatie komen in aanmerking voor de ISDE-regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie, moet een huiseigenaar investeren in één of meerdere energiebesparende maatregelen, waaronder bijvoorbeeld isolatiemaatregelen.

  • Indien er gekozen worden voor meerdere isolatiemaatregelen, kun je een vergoeding krijgen van €6,- per vierkante meter.
  • Als er slechts één isolatiemaatregel getroffen wordt, dan kun je een vergoeding ontvangen van €3,- per vierkante meter.

Wil je zeker weten hoeveel subsidie je kunt ontvangen voor de uitvoering van jouw isolatiemaatregelen? Dat is mogelijk. Je kunt namelijk een specifieke berekening maken via onze besparingscalculator of tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs.