4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Wat is een spouwmuur en hoe herken je dit?

Lammertink Isolatie

De spouwmuur is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. De binnenmuur wordt gescheiden van de buitenmuur door een lege ruimte. Deze lege ruimte noemen we de spouw.

De voornaamste functie van de spouw is dat vocht minder snel doorslaat naar de binnenmuren. In de periode voordat spouwmuren werden gebruikt in de woningbouw kwamen vochtproblemen vaak voor. De regen die op de buitenmuur terechtkwam had vrij spel om door te dringen tot de binnenmuur met alle gevolgen van dien. De problemen die zich voordeden waren bijvoorbeeld schimmelvorming of loslatend schilderwerk of behang. Door een spouw aan te brengen tussen de binnen- en buitenmuur geef je het vocht de kans om te verdampen en te ventileren.

Hoe herken je spouwmuren?

De gebruikelijke manier om na te gaan of jouw woning een spouwmuur heeft is op basis van het bouwjaar van de woning. Weet je het bouwjaar niet of is er later een garage of aanbouw aan de woning gemaakt? Dan zijn er meerdere manieren om te herkennen of jouw woning een spouwmuur heeft.

De makkelijkste manier is door te kijken of er stootvoegen of ventilatieroosters in de muur aanwezig zijn. Een stootvoeg is een niet opgevulde ruimte tussen twee stenen en vaak geplaatst aan de onderkant van de buitenmuur. Door het gebruik van stootvoegen kan de spouw geventileerd worden en kan vocht de spouw verlaten voordat het doordrong naar de binnenmuur.

Ventilatieroosters zijn gemakkelijk te herkennen en zijn vaak aan de onderkant van de muur geplaatst net boven het maaiveld.

De dikte van een buitenmuur kan ook veelzeggend zijn of je wel of géén spouwmuur hebt. Een muur met een dikte van minder dan 25 centimeter bevat hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Indien de muur dikker is dan 25 centimeter is de kans groot dat er een spouw in de muur zit. Weet jij het bouwjaar van de woning? Op basis van het bouwjaar van de woning kun je over het algemeen bepalen of jouw woning een spouwmuur heeft.

Bepalen of je een spouwmuur hebt op basis van bouwjaar woning

Het bouwjaar van jouw woning kan veel  zeggen over het feit of jouw woning een spouwmuur heeft of niet. Je kunt onderstaande aanhouden om dit te bepalen:

Woningen tot 1920
Je woning heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur maar er zijn wel manieren om de gevels te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door voorzetwanden te plaatsen aan de binnenzijde van de woningen. Je kunt er ook voor kiezen om aan de buitenzijde te isoleren en daarna de woning opnieuw te laten afwerken. Je zou dit kunnen doen door het af te werken met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding.

Woningen gebouwd tussen 1920 – 1975
Je woning heeft zeer waarschijnlijk een spouwmuur die niet direct is geïsoleerd tijdens de bouw van de woning. Als er geen isolatie aanwezig is in die spouw kan een woning tot zo’n 35% van de warmte verliezen via de muren. De investering die je dan moet doen om het te isoleren heeft een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar.

Woningen gebouwd tussen 1975-1993
Je woning heeft zeer waarschijnlijk al de spouwmuren geïsoleerd bij de bouw van de woning. De kwaliteit van isolatie is vaak dermate hard achteruit gegaan dat het zeker nog interessant kan zijn om te kijken naar na-isolatie van de spouwmuren. Dit na-isoleren kan gedaan worden met bijvoorbeeld EPS parels of een schuim dat zich zal uitzetten tot een massief blok.

Woningen gebouwd na 1993
Je woning heeft spouwmuren en is bij de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. De kwaliteit hiervan kan achteruit zijn gegaan en er is wellicht ruimte voor verbetering. Het is van belang dat een specialist de huidige situatie in beeld brengt en met advies komt of extra maatregelen nodig zijn.

Veel gestelde vragen over spouwmuren
Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

De meest gebruikelijke manier is om te kijken naar het bouwjaar van de woning. Weet je deze niet? Dan kun je kijken naar de volgende zaken:

  • De aanwezigheid van stootvoegen
  • Ventilatieopeningen
  • Je kozijnen vallen weg in de muur.
  • Dikte van spouwmuur:
    • <25 cm, bevat geen spouw
    • >25 cm, bevat waarschijnlijk een spouw
Zorgt spouwmuurisolatie voor vochtproblemen?

Spouwmuurisolatie kan ervoor zorgen dat vocht vanuit de woning minder goed de weg naar buiten weet te vinden. Dit is makkelijk te voorkomen door goed te ventileren. Dit ventileren moet met name gebeuren in de woning maar ook door middel van ventilatiekokers te plaatsen in de kruipruimte.

Wat is spouwvervuiling en hoe los je dit op?

Spouwvervuiling is een veel voorkomend probleem. Spouwvervuiling houdt in dat er tijdens de (ver)bouw stukken steen of afgebroken cement in de spouw is terechtgekomen en in direct contact staat met de binnen en buitenmuur. Omdat dit materiaal vocht kan transporteren is er een vergrootte kans op vochtproblemen aan de binnenzijde van de woning.

Spouwvervuiling is in veel gevallen simpel te verwijderen door op de plek van de vervuiling een aantal stenen aan de buitenzijde te verwijderen en de vervuiling eruit te halen. Indien er zoveel vervuiling zit dat weghalen te lastig is kun je je gevel laten impregneren. Dit zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt om door te dringen tot de spouw.

Wat zijn koudebruggen en hoe los je deze op?

Koudebruggen zijn plekken zwakke plekken in de thermische schil van een woning. Door de aanwezigheid van een koudebrug heb je een verhoogde kans op condensatie en dus ook op vochtproblemen.

Je kunt dit oplossen door een specialist als Lammertink Isolatie in te schakelen die ervoor zorgt dat de spouwmuren schoon zijn en de isolatie weer in de juiste staat wordt gebracht.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!