• Klantgericht familiebedrijf
 • Alle isolatie in huis
 • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Dakisolatie

Heeft u een koude zolder of hoge energierekening, of bent u bezig met het verduurzamen van uw woning? Dakisolatie is de meest effectieve vorm van woningverduurzaming. Doordat warme lucht omhoog trekt, gaat er veel warmte via daken verloren.

Zo is het mogelijk dat er tijdens de bouw van de woning geen of slechte isolatie in het dak is aangebracht. Doordat de warme lucht via het dak kan ontsnappen, verbruikt u meer gas om de woning warm te houden.

Door uw dak te isoleren voorkomt u dat de warme lucht kan blijven ontsnappen, en wordt door de overheid gesubsidieerd. Alles over (soorten) dakisolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina:

 1. Wat is dakisolatie?
 2. Soorten/beste dakisolatie
 3. Kan mijn dak geïsoleerd worden?
 4. Wat kost dakisolatie?
 5. Besparing en subsidie dakisolatie

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is een isolatiemaatregel die voorkomt dat de warmte aan de bovenkant van de woning kan ontsnappen. Er wordt een isolerende laag aangebracht tegen of in het dak, waar de warmte niet doorheen kan.

Het is mogelijk om de isolerende laag tegen de binnenkant van het dakbeschot te bevestigen; bijvoorbeeld tussen de houten balken. Wanneer de isolerende laag niet dikker is dan de balken, kan het dak na het isoleren ook afgewerkt worden, zoals met gipsplaten.

Ook is het mogelijk om de isolerende laag in het dak te plaatsen, bijvoorbeeld tussen het dakbeschot en de dakpannen. Dat is overigens vaak wel werkzamer, en daardoor prijziger. Op zolders waar al weinig ruimte is, kan dit echter wel een uitstekende oplossing zijn. Naast het dak kunnen we ook de zoldervloer isoleren.

Soorten/beste dakisolatie

Dakisolatie is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vloer- of spouwmuurisolatie, een isolatiemaatregel waarbij de isolerende laag vaak in het zicht zit. Doordat veel mensen verschillende wensen en eisen hebben, zijn er veel verschillende soorten dakisolatie en isolatiemateriaal om uit te kiezen.

De ‘standaard’ optie voor dakisolatie is een isolatielaag zonder afwerking die tegen de binnenzijde van het dakbeschot wordt geplaatst. Het betreft dan meestal een gespoten PU-schuim, of PIR platen. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om met een folie het dak te isoleren. Pur schuim of ook wel isolatie schuim zet uit tegen het dakbeschot, en is daarmee altijd luchtdicht.

PIR platen en folies zullen met bijvoorbeeld aluminiumtape luchtdicht gemaakt moeten worden. Een alternatief voor een onafgewerkte isolatielaag is dakisolatie met afwerking. Ook hierin zijn er veel mogelijkheden, maar meestal betreft het geïsoleerde platen met een afwerking van gips. Deze platen worden tegen elkaar aan geplaatst, en afgewerkt met een deklat.

Dakisolatie met afwerking is echter wel aanzienlijk duurder dan onafgewerkte dakisolatie. Een alternatief voor dakisolatie aan de binnenkant van het dakbeschot is het plaatsen van de isolatielaag in het dak. Dit is echter specialistisch werk, en sterk afhankelijk van de situatie.

Ongeacht uw keuze is het altijd verstandig om u goed te laten adviseren over wat voor u de juiste dakisolatie is, bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Kan mijn dak geïsoleerd worden?

Of en hoe uw dak geïsoleerd kan worden, hangt af van het bouwjaar, uw zolder en de opbouw van uw dak. Bij woningen vanaf de jaren ’80 zijn de daken meestal al voorzien van een isolatielaag. Dit kan echter verschillen per woning. Welke dakisolatie voor uw woning geschikt is hangt af van uw zolder en de opbouw van uw dak.

Bent u van plan om de zolder te gebruiken, bijvoorbeeld als slaapkamer? Dan is dakisolatie met afwerking vaak de investering waard. Betreft het een leegstaande zolder die niet gebruikt wordt? Dan kunt u kiezen voor onafgewerkte dakisolatie tussen de balken. Eventueel kunt u in dat geval altijd later nog de balken laten afwerken met gipsplaten.

Ook de opbouw van het dak is belangrijk voor de keuze in dakisolatie. Factoren als de dampdichtheid van de lagen in het dak kunnen een rol spelen bij de vochthuishouding in uw dak na de isolatiewerkzaamheden. Of het gekozen product voor uw dak de juiste is, hangt daar van af.

Wat kost dakisolatie?

Het isoleren van uw dak is een investering die een groot effect heeft op uw gasrekening. De terugverdientijd hangt echter sterk af van de gekozen maatregel; bij een onafgewerkte isolatielaag is de terugverdientijd aanzienlijk korter dan bij dakisolatie met afwerking. Afwerking is overigens een uitgave die u doet voor het aanzicht, en daarmee eigenlijk geen deel van het isoleren zelf.

De kosten en terugverdientijd worden ook beïnvloed door de ISDE subsidie. Door de beschikbaarheid van subsidie op isolatie is dakisolatie een uitstekende investering in uw woning!
Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van dakisolatie. Zowel het dakoppervlak als het type dakisolatie hebben veel invloed op de kosten.

Ook kunnen er binnen het type dakisolatie aanzienlijke verschillen zijn, onder andere door de verschillende producten waar uit te kiezen valt.

Type woning Met PU-schuimen Zonder afwerking Met afwerking
Tussenwoning (ca. 35 m2)
€1650,- tot €2100,- €1250,- tot €2750,-
€2250,- tot €4750,-
Hoekwoning (ca. 50 m2)
€2350,- tot €2800,- €1500,- tot €3500,-
€3750,- tot €7250,-
2-onder-1-kapwoning (ca. 60 m2)
€2850,- tot €3350,- €1750,- tot €4250,-
€4250,- tot €8800,-
Vrijstaande woning (ca. 110 m2)
€5150,- tot €6500,- €4500,- tot €8200,-
€6750,- tot €15.500,-

Bij dakisolatie zijn er niet vaak incidentele kosten die bovenop bovenstaande kosten worden gerekend. Bij het aanbrengen van een laag PU-schuim dient te zolder te worden afgeplakt om nevel- en lekvervuiling te voorkomen, maar dat is in bovenstaande indicatie meegenomen.

Mochten er onverhoopt toch nog kosten ontstaan die specifiek betrekking hebben op uw woning, worden deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Besparing en subsidie

Het isoleren van het dak zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit oplopen tot zeker 35% gasbesparing! Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar.

Dakisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals de vloer isoleren, dakisolatie of spouwmuurisolatie), een zonneboiler of een warmtepomp.

Wilt u ook uw dak isoleren en zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Dakisolatie bestaat zowel met als zonder afwerking. Bij dakisolatie zonder afwerking zijn PUR en PIR gangbare producten. Bij dakisolatie met afwerking bestaat de afwerklaag vaak uit agnes panelen of gips. Achter de afwerking zit vaak PUR, PIR of glaswol.

Wat zijn de kosten om mijn dak te isoleren per m2?

Dakisolatie begint bij ca. €40,- per vierkante meter, de prijs is afhankelijk van productkeuze en eventuele afwerking.

Wat levert dakisolatie op?

Doordat warmte naar boven stijgt, is dakisolatie een zeer effectieve isolatiemaatregel. Uw dak isoleren kan tot wel 30% van uw gasverbruik besparen! De besparing is afhankelijk van de isolatiewaarde van o.a. de spouwmuren en de vloer.

Hoe kan ik mijn dak isoleren?

Hoe u het beste uw dak kan laten isoleren, is afhankelijk van uw budget en woonwensen. Laat u hierin altijd adviseren tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?

Schuine daken worden vaak geïsoleerd met PUR, PIR, of glaswol. Welk product voor uw schuine dak de beste keuze is, hangt af van uw budget en woonwensen. Zo kan afwerking met agnes panelen of gips een mooie oplossing bieden voor mensen die hun zolder willen gebruiken als slaapkamer.

Besparing spouwmuurisolatie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen op het gebied van verduurzaming is het isoleren van je spouwmuur. […]
Meer informatie
Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie

  Vrijblijvend adviesgesprek
  Advies gesprek