Vloerisolatie is een essentieel onderdeel van het totaal verduurzamen van een woning. Er komt namelijk veel kou uit de kruipruimte van de woning. De koude grond, die zonder vloerisolatie in directe verbinding met de woning staat, onttrekt veel warmte aan het huis. Dit is niet wenselijk, zeker niet met de huidige energieprijzen. Het aanbrengen van vloerisolatie draagt bij aan een duurzamer huis en de kans op een verbeterd energielabel. Vloerisolatie is om deze redenen erg populair. Dit is ook zeker van belang bij een houten vloer isoleren.
De woningen in Nederland beschikken over verschillende soorten vloeren. De meeste vloeren zijn gemaakt van beton. Bij woningen met een redelijk recent bouwjaar is dit eigenlijk het enige wat we tegenkomen. Echter, wanneer we kijken naar woningen met een ouder bouwjaar dan zien we zo nu en dan ook nog weleens een houten vloer. In dit geval is de behandeling van een houten vloer isoleren net wat anders
In de meeste gevallen wordt een vloer gespoten met ons PU-schuim. Ons PU-schuim, op HFO-waterbasis, wordt tegen de onderkant van de vloer aan gespoten totdat er een laag van minstens 9 centimeter bewerkstelligd is. Deze redelijk egale isolatie barrière zorgt er uiteindelijk voor dat de warmte in woning blijft en dat de kou geen kans heeft om via de ondergrond binnen te dringen. Het resultaat? Een woning met een warmere vloer en veel meer comfort en een energierekening die drastisch lager zal zijn dan wat die voor de ingreep was. Lees hieronder meer over een houten vloer isoleren!
Vloerisolatie is dus erg populair, maar wat als u niet over een betonnen vloer beschikt? Is het dan nog steeds mogelijk om op deze manier te isoleren? Het antwoord hierop luidt als volgt. Het is zeker mogelijk, ook aan de hand van het PU-schuim, maar er komt wel wat meer professionaliteit bij kijken. Het isoleren van een houten vloer is een secure klus. Het is van groot belang dat de adviseur het hout onder de hele woning controleert. Hierbij is het vochtpercentage essentieel. We werken namelijk met de volgende vuistregel. Wanneer een houten vloer over een gemiddeld vochtpercentage beschikt wat hoger is dan 17,5% dan mag er niet geïsoleerd worden.
Uw houten vloer laten isoleren aan de hand een PU-schuim vereist een grondige inspectie. Al onze adviseurs zijn zowel intern als door onze certificatie verschaffers getraind op het controleren van houten vloeren. Een adviseur komt bij u thuis op locatie kijken en beoordeeld of het mogelijk is om uw houten vloer van onderuit te isoleren. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een professionele vochtmeter.
Mocht het nou zo zijn dat uw houten vloer niet geschikt is voor isolatie aan de hand van een PU-schuim, bijvoorbeeld omdat het vochtpercentage te hoog, er niet voldoende ruimte onder de vloer is of omdat u er simpelweg geen prettig gevoel bij hebt, dan is er ook nog een andere optie. Dit is de optie van de EPS parels. Bij deze ingreep wordt er een ruime laag van minimaal 20 centimeter EPS parels op de bodem gespoten. Deze mooie laag zorgt er vervolgens voor dat de warmte in de woning en de kou vanuit de grond niet de intentie hebben om elkaar op te zoeken. Op deze manier kunnen we alsnog uw houten vloer isoleren.
Bent u nu benieuwd welke oplossing het beste bij uw situatie past, of zou u graag een keer hebben dat een specialist met u meekijkt? Neem dan contact op met Lammertink Isolatie!
Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.