Zolder isoleren

Heeft u een koude zolder of hoge energierekening, of bent u bezig met het verduurzamen van uw woning? Het isoleren van de zolder is de meest effectieve vorm van woningverduurzaming. Doordat warme lucht omhoog trekt, trekt de warmte uit de woning door de zolder naar het dak, waar het de woning verlaat. Het is mogelijk dat er tijdens de bouw van de woning geen of slechte isolatie in de zolder is aangebracht.

Door het gebrek aan isolatie in de zolder kan de warmte via het dak ontsnappen. Daardoor kost het meer gas om uw woning te verwarmen, en warm te houden. Zolderisolatie is een vorm van het dak laten isoleren, en wordt door de overheid gesubsidieerd. Alles over uw zolder isoleren, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie en meer leest u op deze pagina:

  1. Wat is zolderisolatie?
  2. Soorten/beste zolderisolatie
  3. Kan mijn zolder geïsoleerd worden?
  4. Wat kost een zolder isoleren?
  5. Besparing en subsidie zolderisolatie

Wat is zolderisolatie?

Het isoleren van de zolder is een isolatiemaatregel die voorkomt dat er warmte via het dak de woning kan verlaten. U kunt uw zolder isoleren van binnenuit. Zolderisolatie is een vorm van dakisolatie, maar bij dakisolatie kan er ook een isolerende laag ín het dak worden aangebracht.

Het aanbrengen van een isolerende laag ín het dak is echter aanzienlijk duurder dan het laten aanbrengen van een isolerende laag tegen de binnenzijde van het dak. Het aanbrengen van de isolerende laag gebeurt meestal tussen de houten balken op uw zolder. Dit bespaart ruimte, en zorgt er voor dat de zolder eventueel afgewerkt kan worden, zoals met gipsplaten.

Soorten/beste dakisolatie

Zolderisolatie is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vloer- of spouwmuurisolatie, een isolatiemaatregel waarbij de isolerende laag vaak in het zicht zit. Mensen hebben vaak uiteenlopende wensen en eisen over alles wat in het zicht zit, waardoor er veel verschillende soorten en materialen bestaan om uit te kiezen.

De ‘standaard’ optie voor zolderisolatie is het aanbrengen van een isolatielaag zonder afwerking. Dat betekent dat u het isolatiemateriaal in het zicht zit. Het betreft dan meestal een laag van gespoten PU-schuim, ook wel isolatie schuim genoemd, of PIR platen.

Ook is het in sommige gevallen mogelijk om met een folie uw zolder te isoleren. PU-schuim zet uit tegen het dakbeschot, en is daarmee altijd luchtdicht. PIR platen en folies zullen met bijvoorbeeld aluminiumtape luchtdicht gemaakt moeten worden.

Een alternatief voor een onafgewerkte isolatielaag is zolderisolatie met afwerking. Ook hierin zijn er veel mogelijkheden, maar meestal betreft het geïsoleerde platen met een afwerking van gips. Deze platen worden tegen elkaar aan geplaatst, en afgewerkt met een deklat.

Zolderisolatie met afwerking is echter wel aanzienlijk duurder dan onafgewerkte zolderisolatie. Dit komt hoofdzakelijk door de extra tijd die het kost voor de afwerking, en daarnaast door de kosten van het materiaal.

Een alternatief voor zolderisolatie is het plaatsen van de isolatielaag in het dak. Dit is echter specialistisch werk, en sterk afhankelijk van de situatie. Ongeacht uw keuze is het altijd verstandig om u goed te laten adviseren over wat voor u de juiste zolder- of dakisolatie is, bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Kan mijn zolder geïsoleerd worden?

Of en hoe uw zolder geïsoleerd kan worden, hangt af van het bouwjaar, uw zolder en de opbouw van uw dak. Bij woningen vanaf de jaren ’80 zijn de zolders meestal al voorzien van een isolatielaag. Dit kan echter verschillen per woning. Welke zolderisolatie voor uw woning geschikt is hangt af van uw zolder en de opbouw van uw dak. Bent u van plan om de zolder te gebruiken, bijvoorbeeld als slaapkamer? Dan is zolderisolatie met afwerking vaak de investering waard.

Betreft het een leegstaande zolder die niet gebruikt wordt? Dan kunt u kiezen voor onafgewerkte zolderisolatie. Eventueel kunt u in dat geval altijd later nog de balken laten afwerken met gipsplaten. Ook de opbouw van het dak is belangrijk voor de keuze in zolderisolatie. Factoren als de dampdichtheid van de lagen in het dak kunnen een rol spelen bij de vochthuishouding in uw dak na de isolatiewerkzaamheden. Of het gekozen product voor uw zolder de juiste is, hangt daar van af.

Wat kost een zolder isoleren?

Het isoleren van uw zolder is een investering die een groot effect heeft op uw gasrekening. De terugverdientijd hangt echter sterk af van de gekozen maatregel; bij een onafgewerkte isolatielaag is de terugverdientijd door de lagere investering aanzienlijk korter dan bij zolderisolatie met afwerking.

Afwerking is overigens een uitgave die u doet voor het aanzicht, en daarmee eigenlijk geen deel van het isoleren zelf. De kosten en terugverdientijd worden ook beïnvloed door de ISDE subsidie op isolatie. Door de beschikbaarheid van subsidie is zolderisolatie een uitstekende investering in uw woning!

Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van zolderisolatie. Zowel het zolderoppervlak als het type zolderisolatie hebben veel invloed op de kosten. Ook kunnen er binnen het type zolderisolatie aanzienlijke verschillen zijn, onder andere door de verschillende producten waar uit te kiezen valt.

Type woning Zonder afwerking Met afwerking
Tussenwoning (ca. 35 m2) €1250,- tot €2750,- €2250,- tot 4750,-
Hoekwoning (ca. 50 m2) €1500,- tot €3500,- €3750,- tot €7250,-
2-onder-1-kapwoning (ca. 60 m2) €1750,- tot €4250,- €4250,- tot €8800,-
Vrijstaande woning (ca. 110 m2) €3750,- tot €8250,- €6750,- tot 15.500,-

Bij zolderisolatie zijn er niet vaak incidentele kosten die bovenop bovenstaande kosten worden gerekend. Bij het aanbrengen van een laag PU-schuim dient te zolder te worden afgeplakt om nevel- en lekvervuiling te voorkomen, maar dat is in bovenstaande indicatie meegenomen.

Mochten er onverhoopt toch nog kosten ontstaan die specifiek betrekking hebben op uw woning, worden deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Besparing en subsidie zolder isoleren

Het isoleren van het zolder zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit oplopen tot zeker 35% gasbesparing! Een uitstekende investering in de woning dus.

Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar. Zolderisolatie valt onder dakisolatie, en maakt daarmee deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals spouwmuur isolatie en dak- of vloerisolatie), zonneboilers of een warmtepomp.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie
Vochtig in huis, wat moet u doen
In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in […]
Meer informatie

    Vrijblijvend adviesgesprek