4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Zolder isoleren

Lammertink Isolatie

Heb jij een koude zolder en/of hoge energierekening? Of ben je bezig met het verduurzamen van jouw woning? Het isoleren van de zolder is de meest effectieve vorm van woningverduurzaming. Doordat warme lucht omhoog trekt, trekt de warmte uit de woning door de zolder naar het dak, waar het de woning verlaat. Het is mogelijk dat er tijdens de bouw van de woning geen of slechte isolatie in de zolder is aangebracht. Het isoleren van de zolder kan dan ook tot wel 35% besparing op de energierekening opleveren!

Wat is zolderisolatie?

Het isoleren van de zolder is een isolatiemaatregel die voorkomt dat er warmte via het dak de woning kan verlaten. Je kunt het dak op jouw zolder isoleren van binnenuit, dit noemen we ook wel koud dak isolatie. Zolderisolatie is dan ook een vorm van dakisolatie, maar bij dakisolatie kan er ook een isolerende laag ín het dak worden aangebracht.

Het aanbrengen van een isolerende laag ín het dak is echter aanzienlijk duurder dan het laten aanbrengen van een isolerende laag tegen de binnenzijde van het dak. Het aanbrengen van de isolerende laag gebeurt meestal tussen de houten balken op de zolder. Dit bespaart ruimte, en zorgt er voor dat de zolder eventueel afgewerkt kan worden, zoals met gipsplaten.

Welke soorten isolatiematerialen zijn er voor het isoleren van een zolder?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van de zolder. Welke geschikt is, is afhankelijk van meerdere factoren zoals de bereikbaarheid en geschiktheid. De meest toegepaste isolatiematerialen voor zolderisolatie zijn:

Kan mijn zolder geïsoleerd worden?

Of en hoe jouw zolder geïsoleerd kan worden, hangt af van het bouwjaar, de zolder en de opbouw van uw dak. Bij woningen vanaf de jaren ’80 zijn de zolders meestal al voorzien van een isolatielaag. Bij een jaren ’60 woning is dit niet altijd het geval. Vrijwel alle zolders kunnen geïsoleerd worden dus de kans is groot dat ook jouw zolder geïsoleerd kan worden. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij Lammertink Isolatie en een van onze adviseurs komt bij je langs om samen met jou te kijken naar de mogelijkheden en welk materiaal het beste aansluit. Vervolgens ontvang je van ons een offerte zodat je weet wat de kosten zullen zijn voor het isoleren van jouw zolder.

Wat kost een zolder isoleren?

Het isoleren van de zolder in jouw woning is een investering die je snel terug kunt verdienen. De terugverdientijd hangt af van de gekozen isolatiemethode en het isolatiemateriaal.  De kosten en terugverdientijd worden ook beïnvloed door de ISDE subsidie op isolatie. Door de beschikbaarheid van subsidie is zolderisolatie een uitstekende investering! Om je een indicatie te geven van de kosten kun je onderstaande tabel bekijken.

Soort woning Gemiddelde kosten
Tussenwoning € 2.750 – € 4.000
Hoekwoning € 3.300 – € 4.400
Twee-onder-een-kap € 3.500 – € 5.100
Vrijstaand € 4.200 – € 8.500

 

Dit is puur een indicatie en kan per woning verschillen.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!
afwerken van dakisolatie door Lammertink Isolatie

Zolderisolatie met afwerking

Wanneer jouw zolder wel geïsoleerd is maar nog niet afgewerkt dan ziet het er niet zo strak uit, dit kan storend zijn in sommige gevallen. Daarnaast is een niet afgewerkte zolder ook niet bewerkbaar, zo kunt je er bijvoorbeeld geen kleurtje aan geven. Dit kan vervelend zijn als het over bijvoorbeeld een kinderkamer gaat. In dit geval zou je na de isolatiewerkzaamheden nog een ZZP’er of aannemer moeten zoeken die voor jou de zolder gaat afwerken. Bij Lammertink Isolatie heb je de optie om de zolder na isolatie te laten afwerken met gipsplaten of agnes platen. Met name als je de zolder wilt gebruiken als een slaapkamer of kantoor is dit veelal gewenst.

Soorten afwerking

Wanneer we kijken naar het isoleren van een zolder inclusief afwerking, is er een product dat gelijk bovenaan komt staan door zijn veelzijdigheid. Dit is de minerale glaswol van Knauf. Allereerst wordt er een skelet getimmerd. Wanneer deze klaar is worden hier dikke pakketten van ons minerale glaswol achter geplaatst. Vervolgens kan er tegen het houten skelet aan afgetimmerd worden. De tweede optie is isoleren met PIR platen. Dit zijn platen van hardschuim die in de fabriek zijn geproduceerd. Deze kunnen rechtstreeks in het dakbeschot geschroefd worden of worden vastgezet met lijm. Voor het afwerken hebben wij twee verschillende mogelijkheden: gipsplaten of Agnes panelen. Onze specialisten zijn ervaren in hun vak en denken gemakkelijk mee wanneer het aankomt op knieschotten of bijvoorbeeld railsystemen waarmee je deze open kunt schuiven voor opslagruimte.

Zolder afwerken met gipsplaten

Als je kiest voor afwerking met gipsplaten voor jou zolder dan leveren wij de gipsplaten onafgewerkt op. Na plaatsing dienzen ze nog gestuct en geschilderd te worden zodat jij ze af kan werken naar wens met bijvoorbeeld behang of afwerking in een specifieke kleur. Bijkomend voordeel van gipsplaten is de brandvertragende werking.

Zolder afwerken met Agnes plafondplaten

Een andere optie is om te kiezen voor de Agnes plafondplaten. De nieuwere optie komt met een aantal mooie voordelen. De Agnes plafondplaten beschikken over een speciaal kliksysteem hiermee zijn ze erg makkelijk te plaatsen. De Agnes panelen zijn praktisch overal toe te passen. Met name in de renovatiemarkt kiest men vaak voor dit product. Projecten worden sneller en zonder veel overlast gerealiseerd. De panelen worden namelijk droog en kant en klaar op de wanden aangebracht. Het nadeel van Agnes panelen is dat er naderhand niet meer overheen geschilderd kan worden. Het zijn echter mooie strakke platen waar ook geen extra afwerking meer nodig is.

Balkenconstructie in zicht of strak? 

Afhankelijk van jouw zolder is het in sommige gevallen mogelijk om de balkenconstructie in het zicht te houden. Hiermee kan het karakteristieke karakter van een woning behouden worden. Het is ook mogelijk om de afwerking over de balken te plaatsen, hierdoor is de balkenconstructie niet langer in het zicht en krijg je een moderne uitstraling.

Afwerking tussen de balken is niet in alle  gevallen mogelijk. Dat is namelijk afhankelijk van de diepte van de gordingen of sporen. Wil je weten wat er in jouw woning mogelijk is? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan en onze adviseur vertelt je alles wat je moet weten.

Adviesgesprek_bij_Lammertink

Subsidies op zolderisolatie

Wist je dat er subsidie beschikbaar is voor het isoleren van zolders? Als particulier heb je recht op ISDE-subsidie wanneer je je zolder laat isoleren door een erkend isolatiebedrijf. Afhankelijk van de maatregel en de hoeveelheid maatregelen krijg je subsidie. De subsidiebedragen zijn:

  • Als je twee maatregelen uitvoert die onder de regeling vallen, ontvang je € 30,- per m².
  • Als je één energiebesparende maatregel uitvoert, krijg je € 15,- per m² terug.

Lammertink Isolatie staat klaar om je te ondersteunen bij het aanvragen van deze subsidie.

Lammertink_Zolder_Vloer_Wol

Zoldervloerisolatie

Wordt de zolder niet als leefruimte gebuikt? Dan kun je in sommige gevallen kiezen voor zoldervloerisolatie. In plaats van het dak te isoleren, isoleer je de zoldervloer. Bij wat oudere woningen bestaat vaak uit een houten constructie waar planken overheen zijn geplaatst. Tussen de houten vloerbalken kunnen we isolatiemateriaal aanbrengen. Glaswol is hierin het meest gebruikte isolatiemateriaal.

De kosten voor zoldervloerisolatie zijn veelal lager dan voor dakisolatie. Hiermee kan het dus een interessante optie zijn als de zolder niet in open verbinding staat met de rest van het huis.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!