4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Plat dak isoleren

Lammertink Isolatie

Isolatie is vandaag de dag immens populair. Waar vroeger vaak alleen de term spouwmuurisolatie gebruikt werd, zijn nu ook alle overige vormen van isolatie in trek. Een van de belangrijkste hiervan is dak isolatie. Dak isolatie wordt vaak uitgevoerd van binnenuit. Hierbij wordt de binnenkant van het dak opgevuld met een materiaal dat voorzien is van een isolerende werking. In dit geval praten we over een dak met tenminste één punt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je over een dak beschikt zonder minimaal één punt. Dit noemen we een plat dak. 

Lammertink Isolatie dakisolatie plat dak

Plat dak isoleren, hoe werkt het?

Je zou misschien verwachten dat er niet zoveel verschil is tussen het isoleren van een plat dak en een dak met een punt, toch is dit in de realiteit wel het geval. Om te beginnen met het grootste verschil. Platte daken worden vaak niet geïsoleerd door isolatiebedrijven. Hoewel het wel in de naam zit, zijn er nauwelijks tot geen isolatiebedrijven in Nederland te vinden die zich wagen aan het isoleren van platte daken. Doordat de isolatie veelal bovenop het dak zit, is er vaak een dakdekker vereist om het dak weer te dichten. Al zijn er ook andere manieren voor het isoleren van een plak dak!

Verschillende manier van een plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het dak en de gewenste isolatiewaarde. Een plat dak kan zowel van binnenuit als van bovenaf geïsoleerd worden. We spreken ook wel van warm dak isolatie en koud dak isolatie.

Warm dak isolatie

Hierbij wordt de isolatie aan de buitenzijde van het dak aangebracht, bovenop de dakbedekking. Dit wordt gedaan zodat er geen vocht tussen de isolatie en de dakbedekking komt. Dit kan namelijk leiden tot beschadiging van de dakbedekking en het dak zelf. Dit type dakisolatie wordt vaak gebruikt bij renovatieprojecten.

Koud dak isolatie

Hierbij wordt de isolatie aan de binnenuit aangebracht tussen de dakbalken, dit gebeurt onder de dakbedekking. Dit kan gedaan worden bij nieuwbouw of renovatieprojecten waarbij de dakbedekking volledig vervangen wordt. Bij koud dak isolatie is het belangrijk om damp remmende folie aan te brengen om te voorkomen dat vocht tussen de isolatie en de dakbedekking komt. In dat geval kan het serieuze problemen opleveren.

Omgekeerd dak isolatie

Hierbij wordt de isolatie op de bestaande dakbedekking aangebracht, gevolgd door een ballast laag zoals grind, tegels of groen dak. Dit type isolatie is ideaal voor daken die vaak belopen worden of waarop zware voorwerpen geplaatst worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het platte dak van een bedrijf of studentenwoning waarbij het platte dak tevens ook als dakterras wordt gebruikt. Op verschillende manieren kun je bij ons dus een plat dak isoleren!

Ben je opzoek naar reguliere dakisolatie, of wil je weten waar je het best kunt zijn voor platte daken isolatie? Neem dan contact op met Lammertink Isolatie!

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!