4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs
vocht-in-huis-lammertink-isolatie

Vocht in huis, moet ik gaan isoleren?

Bang voor vocht in huis is een van de meest gehoorde redenen van mensen die hun woning willen isoleren. Het is een veelvoorkomend probleem en kan zich laten zien in meerdere vormen. Het beslaan van de ramen en schimmelvorming zijn de meest voorkomende hiervan.

Nu kan ik me voorstellen dat je benieuwd bent hoe je dit probleem kunt voorkomen of oplossen, we leggen hieronder een aantal oorzaken en oplossingen uit.

Symptomen van vochtproblemen in huis

Vocht in huis is een vervelend voorval. Het kan je op verschillende manieren gaan tegenstaan. De geur in je huis wordt een stuk minder fris, je behang of stucwerk kan loslaten en er kan schimmelvorming plaatsvinden. Daarnaast heeft een vochtig huis een negatief effect op je energierekening en is er een vergrote kans op ongedierte in de woning. Kort samengevat, een onwenselijke situatie. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om vochtproblemen in huis tegen te gaan.

Oorzaken van vochtproblemen in huis

Als het vochtig is in huis kunnen er meerdere oorzaken zijn. Vaak is slechte of beperkte ventilatie het probleem, dit zorgt ervoor dat vocht jouw woning niet meer kan verlaten. Om vochtproblemen tegen te gaan is er bij de bouw van woningen vaak ventilatie aangebracht.

Bij oude woningen zijn er vaak kleine naden en kieren aangebracht om op die manier te ventileren. Als je echter gaat isoleren zullen deze naden en kieren dichtgemaakt worden. Dit blokkeert de ventilatie of zorgt ervoor dat het minder goed werkt. Het is dan noodzakelijk dat er nieuwe ventilatiekokers en roosters worden geplaatst.

Het advies van ons is om dit niet zelf te doen omdat het juist plaatsen van de ventilatie zeer belangrijk is voor optimale bescherming om het niet vochtig in huis te laten worden.

Gebruik juiste isolatiematerialen

Door het gebruik van verkeerd materiaal kunnen er ook vochtproblemen in huis ontstaan. Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende materialen. EPS isolatieparels en glaswol vezels zijn tegenwoordig de meest gebruikte en meest veelzijdige.

EPS-parels zijn het meest vochtbestendig en kunnen worden gebruikt in een vrij smalle spouw (>3cm). Glaswol is naast dat het goed tegen vocht kan ook brandwerend (brandklasse A) en het biedt een betere akoestische isolatie in vergelijking met EPS-parels. Glaswol is alleen niet geschikt in een smalle spouw tot 4 centimeter.

Naast deze 2 zeer veel voorkomende materialen zijn er nog een aantal isolatiematerialen met een specifieke toepassing, denk hierbij aan Aminofoam en steenwol. Aminofoam wordt voornamelijk gebruikt bij het na-isoleren van een spouwmuur. Het heeft de sterke eigenschap dat het oud isolatie materiaal absorbeert en één geheel gaat vormen. Steenwol is in veel eigenschappen vergelijkbaar met glaswol alleen de isolatiewaarde van glaswol is bij dezelfde dikte hoger.

Ga het gevecht aan met vocht

Naast het kiezen voor het juiste materiaal is er nog een andere mogelijkheid om vocht in de muur tegen te gaan, namelijk impregneren. Bij impregneren wordt er een waterafstotende laag aangebracht op de buitenmuur en dit zorgt ervoor dat het vocht niet de spouwmuur kan betreden.

Muren impregneren is ook een goede uitkomst als er ergens in de muur spouwvervuiling zit die niet verwijdert kan worden. Een veel gehoorde vraag is: moet er een luchtspouw overblijven om de spouw te blijven ventileren?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Van het vocht dat van de buitenzijde de woning wil betreden verdwijnt 95% al terwijl het op de buitenmuur zit, 5% treedt daadwerkelijk binnen in de spouw. Als het isolatiemateriaal op de juiste wijze is aangebracht en het metselwerk is in goede staat krijgt vocht geen enkele kans om de woning te betreden.

Waarom ventileren belangrijk is als het vochtig in huis is

Veel vocht in huis heeft vaak te maken met een gebrek aan ventilatie. Elke woning beschikt over condens. Dit komt van mensen die ademen, maar ook van huisdieren, planten en bijvoorbeeld drogende was. Wanneer al deze condens door gebrek aan ventilatiepunten geen kant meer op kan gaat het voor problemen in de woning zorgen. Het voorkomen/aanpakken van vochtproblemen begint bij aanbrengen van goede ventilatie. Bij Lammertink Isolatie luidt dan ook het volgende gezegde: “Isoleren is ventileren.”

Vochtprobleem in huis door optrekkend vocht

Een ander probleem bij veel woningen en gebouwen is optrekkend vocht. Dit houdt in dat vocht vanuit de grond of kruipruimte zich een weg omhoog weet te vinden via het metselwerk. De eerste signalen om dit te herkennen is loslatend behang of pleisterwerk, een muffe geur, vochtige plekken en wellicht ook schimmelvorming.

Tegen optrekkend vocht zijn verschillende oplossingen te bedenken, je kunt bijvoorbeeld de muren laten injecteren met een waterafstotende gel of dit aan de buitenzijde van de muren laten aanbrengen zoals bij impregneren. De oplossing is erg afhankelijk van de oorzaak, om een goed advies te kunnen geven is het aan te raden er een professional bij te halen die over de juiste kennis beschikt.

Wat te doen bij optrekkend vocht

Wanneer we te maken hebben met een erg vochtige kruipruimte dan is het van belang dat hier de gepaste aandacht aan besteed wordt zodat het vocht jouw woning niet zal betreden. Dit kan op twee verschillende manieren.

Aan de hand van bodemisolatie, of aan de hand van vloer isolatie. Tijdens het isoleren van de bodem brengen we een laag van 20 cm HR++ EPS parels aan op de bodem. Deze isolatie barrière zal er voor zorgen dat zowel de kou als het vocht wat uit de grond komt niet meer naar boven kan komen. Hierdoor zal het minder vochtig in huis zijn.

De andere optie om optrekkend vocht tegen te gaan is door de vloer te isoleren. Hierbij wordt er een laag van minimaal 9 centimeter PU-schuim tegen de onderkant van de vloer aangespoten. Ons PU-schuim is op HFO basis.

De strenge regels rondom de verwerking van dit product worden constant gecontroleerd door ons en door onze certificeringsinstantie SKG-IKOB. Door deze laag isolatiemateriaal aan te brengen verwezenlijk je wederom het gewenste effect dat de kou en het vocht uit de kruipruimte niet omhoog kunnen. Hierdoor blijft de woning warm en vochtvrij.

Beide mogelijkheden hebben een positief effect op vocht in de woning. Ook zullen er in beide gevallen extra ventilatiepunten worden aangebracht. Bij extreme gevallen pompen we de kruipruimte leeg en wordt er een isolatiefolie op de bodem aangebracht.

Veelgestelde vragen
Waar herken ik vochtproblemen aan?

– Beslaan van ruiten aan de binnenzijde
– Vochtplekken onder aan de muren
– Schimmel plekken op de muur
– Muffe geur
– Loskomend schilderwerk of behang

Waar kunnen vochtproblemen ontstaan?

Vochtproblemen door condensatie ontstaan voornamelijk in de keuken, slaapkamer of badkamer. Dit komt omdat op deze plekken veel waterdamp wordt geproduceerd. Vochtproblemen door doorslaand vocht ontstaan aan de buitenzijde van de woning. Regen kan via de gevel de binnenmuren intrekken of grondwater kan via de fundering omhoog komen.

Hoe los ik vocht in huis op?

Goed ventileren is het belangrijkste om te doen wanneer je vochtproblemen wilt verhelpen. Ventileren kun je doen door de ramen open te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen of met behulp van een ventilatiesysteem. Als er geen sprake is van condensatievocht maar onderliggende problemen zijn zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht dan is het belangrijk om een specialist hier naar te laten kijken.

Is een vochtig huis slecht voor de gezondheid?

Een vochtig huis kan resulteren in gezondheidsproblemen. Het kan astmatische en reumatische klanten veroorzaken en het immuunsysteem verzwakken. Daarnaast zorgt een vochtige woning voor een makkelijke verspreiding van schimmels. Indien er schimmels in de woning aanwezig zijn kan dit zorgen voor allergische reacties waaronder huidirritatie, een verstopte neus of geïrriteerde ogen.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!