• Klantgericht familiebedrijf
 • Alle isolatie in huis
 • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Wat is een spouwmuur?

De spouwmuur is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. De binnenmuur wordt gescheiden van de buitenmuur door een lege ruimte. Deze lege ruimte noemen we de spouw. 

Spouwmuur laten isoleren

Spouwmuurisolatie is een veelgehoorde term tegenwoordig. De spouwmuur isoleren is de meest rendabele vorm van isolatie. Maar wat is nou precies een spouwmuur en wat is de functie hiervan?

De voornaamste functie van de spouw is dat vocht minder snel doorslaat naar de binnenmuren. In de periode voordat spouwmuren werden gebruikt in de woningbouw kwamen vochtproblemen vaak voor. De regen die op de buitenmuur terechtkwam had vrij spel om door te dringen tot de binnenmuur met alle gevolgen van dien.

De problemen die zich voordoen waren bijvoorbeeld schimmelvorming of loslatend schilderwerk of behang. Door een spouw aan te brengen tussen de binnen- en buitenmuur geeft u het vocht de kans om te verdampen en te ventileren.

Wat is en spouwmuur?

Hoe herkent u spouwmuren?

U kunt spouwmuren op meerdere manieren herkennen. De makkelijkste manier is door te kijken of er stootvoegen of ventilatieroosters in de muur aanwezig zijn. Een stootvoeg is een niet opgevulde ruimte tussen twee stenen en vaak geplaatst aan de onderkant van de buitenmuur.

Door het gebruik van stootvoegen kan de spouw geventileerd worden en kan vocht de spouw verlaten voordat het doordringt naar de binnenmuur. Ventilatieroosters zijn gemakkelijk te herkennen en zijn vaak aan de onderkant van de muur geplaatst net boven het maaiveld.

De dikte van een buitenmuur kan ook veelzeggend zijn of je wel of géén spouwmuur hebt. Een muur met een dikte van minder dan 25 centimeter bevat hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Indien de muur dikker is dan 25 centimeter is de kans groot dat er een spouw in de muur zit.

Heb ik spouwmuren?

 • Woningen tot 1920:
  Uw woning heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur maar er zijn wel manieren om de gevels te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door voorzetwanden te laten plaatsen aan de binnenzijde van de woningen.

  U kunt er ook voor kiezen om aan de buitenzijde te isoleren en daarna de woning opnieuw te laten afwerken. U zou dit kunnen doen door het af te werken met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding.
 • Woningen gebouwd tussen 1920 – 1975: Uw woning heeft zeer waarschijnlijk een spouwmuur die niet direct is geïsoleerd tijdens de bouw van de woning. Als er geen isolatie aanwezig is in die spouw kan een woning tot zo’n 35% van de warmte verliezen via de muren.

  De investering die u dan moet doen om het te isoleren heeft een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar, het rendement op de investering is dus zeer hoog.
 • Woningen gebouwd tussen 1975-1993:
  Uw woning heeft zeer waarschijnlijk al de spouwmuren geïsoleerd bij de bouw van de woning. De kwaliteit van isolatie is vaak dermate hard achteruit gegaan dat het zeker nog interessant kan zijn om te kijken naar na-isolatie van de spouwmuren.

  Dit na-isoleren kan gedaan worden met bijvoorbeeld EPS parels of een schuim dat zich zal uitzetten tot een stevige isolatie plaat.
 • Woningen gebouwd na 1993:
  Uw woning heeft spouwmuren en is bij de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. De kwaliteit hiervan kan achteruit zijn gegaan en er is wellicht ruimte voor verbetering.

  Het is van belang dat een specialist de huidige situatie in beeld brengt en met een advies komt of extra maatregelen nodig zijn.

Veelgestelde vragen over spouwmuren

Zorgt spouwmuurisolatie voor vochtproblemen?

Spouwmuurisolatie kan zorgen voor vochtproblemen in huis maar dit is makkelijk te voorkomen door goed te ventileren. Dit ventileren moet gebeuren in de woning maar ook door middel van ventilatiekokers te plaatsen naar de kruipruimte.

Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

– De aanwezigheid van stootvoegen
– Ventilatieroosters in de gevels
– De kozijnen vallen weg in de muur.
– De dikte van de buitenmuur:
<25 cm, bevat geen spouw
>25 cm, bevat waarschijnlijk een spouw

Wat is spouwvervuiling en hoe los je dit op?

Spouwvervuiling is een veel voorkomend probleem. Spouwvervuiling houdt in dat er tijdens de (ver)bouw stukken steen of afgebroken cement in de spouw is terechtgekomen en in direct contact staat met de binnen en buitenmuur. Omdat dit materiaal vocht kan transporteren is er een vergrote kans op vochtproblemen aan de binnenzijde van de woning.

Spouwvervuiling is in veel gevallen simpel te verwijderen door op de plek van de vervuiling een aantal stenen aan de buitenzijde te verwijderen en de vervuiling eruit te halen. Indien er zoveel vervuiling zit dat weghalen te lastig is kun u de gevel laten impregneren. Dit zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt om door te dringen tot de spouw.

Wat zijn koudebruggen en hoe los je deze op?

Koudebruggen zijn zwakke plekken in de thermische schil van een woning. Door de aanwezigheid van een koudebrug heeft u een verhoogde kans op condensatie en dus ook op vochtproblemen.

U kunt dit oplossen door een specialist in te schakelen die ervoor zorgt dat de spouwmuren schoon zijn en de isolatie weer in de juiste staat wordt gebracht. Door de isolerende laag te herstellen en aan te vullen waar nodig kunnen koudebruggen worden opgelost.

  Vrijblijvend adviesgesprek
  Advies gesprek