• Klantgericht familiebedrijf
  • Alle isolatie in huis
  • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

ISDE Subsidie 2023

Wilt u uw woning isoleren, dan kan dit een flinke kostenpost met zich meebrengen. Door uw huis te isoleren kunt u met de ISDE subsidie in 2023 flink besparen op de energiekosten.

Zeker wanneer u meerdere energiebesparende maatregelen wil uitvoeren, kunnen de kosten oplopen.

En hoewel dit een goede investering is, die zich in een aantal jaren weer terugverdient, zullen de kosten toch nu betaald moeten worden.

Gelukkig kan een groot deel van die kosten gedekt worden door subsidie op isolatie, de ISDE subsidie. Maar hoeveel wordt er gedekt door de ISDE en hoe weet ik of ik voor ISDE subsidie in aanmerking kom? Wij vertellen u er graag meer over.

Wat is ISDE?

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Voorheen heette dit de SEEH (subsidie energiebesparing eigen huis), maar in 2021 is de SEEH voor woningeigenaren vervangen door de ISDE.

Deze subsidie is bedoeld voor woningeigenaren om hun woning te verduurzamen. 

Dit kunnen verschillende aanpassingen aan uw woning zijn. Denk hierbij aan het isoleren van (een deel van) uw woning, door middel van spouwmuurisolatie, dakisolatie en/of vloerisolatie.

Maar ook door het plaatsen van een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler en/of HR++ glas of zelfs triple glas komt u in aanmerking voor subsidie.

Kom ik in aanmerking voor ISDE subsidie in 2023?

Om in aanmerking te komen voor de ISDE, moet u echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Om in 2022 in aanmerking te komen voor ISDE subsidie moest u twee maatregelen treffen. Deze eis is in 2023 verlaagd naar één maatregel. Indien u dus alleen spouwmuurisolatie of vloerisolatie laat plaatsen komt u al in aanmerking voor ISDE subsidie. Het percentage dat u dan terugkrijgt is wel wat lager, ongeveer 15% van de kosten tegenover 30% bij twee maatregelen.

De subsidie aanvraag dient altijd te worden gedaan na afronding van de werkzaamheden en moest in 2022 binnen 12 maanden zijn ingediend bij het RVO. Vanaf 2023 wordt deze periode verlengt naar 24 maanden. Deze werkt ook met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022. Heeft u dus in maart 2022 de eerste maatregel genomen en neemt u in oktober 2023 de tweede maatregel dan komt u nog steeds in aanmerking voor de ISDE subsidie voor beide maatregelen.

Heeft u na 2 april 2022 één energiebesparende maatregelen getroffen? Dan kan het zomaar zijn dat u in aanmerking komt voor ISDE subsidie in 2023. U kunt in 2023 namelijk met terugwerkende kracht tot en met 2 april 2022 subsidie aanvragen indien u één maatregel heeft getroffen.

Voor de aanvraag heeft u een factuur nodig als bewijs dat de maatregelen uitgevoerd zijn. Hier moet het oppervlakte op vermeld staan van het geïsoleerde gebied. Daarnaast dient u ook foto’s bij te voegen van de uitvoering, inclusief huisnummer op de foto’s, en een bewijs van betaling te overleggen.

De subsidie kunt u aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoeveel ISDE subsidie ontvang ik in 2023 voor isolatie?

De ISDE subsidie in 2022 bedroeg ruim €200 miljoen. De ISDE subsidie voor 2023 is vastgesteld op €350 miljoen.

De overheid hanteert een ISDE subsidie om de drempel zo laag mogelijk te maken om uw woning te verduurzamen, zodat we met z’n allen minder energie zullen verbruiken en wat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen.

En ook fijn, de hoge subsidiebedragen zorgen er bovendien voor dat de terugverdientijd van uw investering in isolatie verkort wordt. 

Bent u van plan om uw woning te isoleren op meerdere punten en bent u benieuwd hoeveel subsidie u hier voor kunt ontvangen? Met de rekentool van de RVO maakt u eenvoudig een inschatting van de  hoeveel subsidie u in aanmerking voor komt. 

Wanneer u uw aanvraag hebt ingediend, wordt dit in de meeste gevallen in ongeveer 8 weken door het RVO afgehandeld. Na 8 weken kunt u uw geld dus op uw rekening verwachten.

Lammertink ontzorgt u bij de subsidie aanvraag

Wanneer u uw woning laat isoleren door Lammertink Isolatie zorgen wij ervoor dat u na afronden van de werkzaamheden alle benodigde informatie ontvangt. Deze informatie bevat onder andere een stappenplan waarin we uitgebreid beschrijven hoe u de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Naast het stappenplan ontvangt u de benodigde productinformatie, de foto’s, de factuur en het betaalbewijs. Hiermee kunt u succesvol uw eigen ISDE subsidie aanvragen. Perfect voor elkaar.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het isoleren van uw woning met gebruik van ISDE subsidie? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Onze adviseur neemt uw wensen met u door, bekijkt de mogelijkheden in uw woning en geeft u ook een indicatie voor te verwachten kosten, inclusief hoeveel subsidie u ongeveer kunt verwachten.

    Vrijblijvend adviesgesprek
    Advies gesprek