4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs

Spouwmuurisolatie verwijderen

Lammertink Isolatie

Overweeg je oude spouwmuurisolatie te verwijderen en te vervangen? In veel gevallen is dit een mogelijkheid. Spouwmuurisolatie is namelijk een kosteneffectieve manier om je huis te verduurzamen. Voor woningen die tussen ca. 1920 en 1980 zijn gebouwd, is het isoleren van de spouwmuren een goede en duurzame investering. Spouwmuren van woningen uit de jaren ’90 of jonger zijn meestal al goed geïsoleerd tijdens de bouw.

Spouwmuurisolatie Lammertink Isolatie

Jaren 80 woningen

Woningen uit de jaren ’80 zijn ook vaak tijdens de bouw geïsoleerd, maar met technieken en materialen die niet ideaal zijn voor spouwmuurisolatie. Hierbij kan UF-schuim in de spouwmuur zijn gebruikt, dat na verloop van tijd broos wordt en een groot deel van zijn isolatiewaarde verliest.

Voor huizen uit de jaren ’80 kan na-isolatie of het verwijderen en vervangen van oude spouwmuurisolatie een oplossing bieden. Het verschil zit hem in het feit dat bij na-isolatie de bestaande isolatielaag wordt aangevuld, terwijl bij verwijderen en vervangen de isolatie wordt verwijderd en vervangen door een modern isolatiemateriaal.

Hoe wordt spouwmuurisolatie verwijderd?

Het verwijderen van spouwmuurisolatie is een gespecialiseerde maatregel die niet door veel isolatiebedrijven wordt aangeboden. De isolatielaag wordt in losse delen naar een afzuigpunt geblazen. Eerst worden er gaten in de voegen van de gevel geboord. Vervolgens wordt er een krachtige afzuiging aangesloten aan de onderkant van de gevel.

Terwijl de afzuiginstallatie de gevel leegzuigt, wordt de isolatielaag via de boorgaten onder hoge druk stukgeblazen. De blaas- en afzuiginstallatie werken samen om de losse isolatiematerialen naar het afzuigpunt te verplaatsen. Dit proces herhaalt zich van onder naar boven totdat al het isolatiemateriaal is verwijderd. De boorgaten worden uiteraard netjes gedicht.

Welke soorten spouwmuurisolatie kunnen worden verwijderd?

In principe kunnen alle soorten spouwmuurisolatie worden verwijderd, op voorwaarde dat deze niet aan het binnenblad zijn bevestigd. UF-schuim, (verlijmde) EPS isolatieparels en oude glaswol kunnen onder de juiste omstandigheden worden verwijderd.

Als er in de spouwmuur wolmatten tegen de gevel zijn geschroefd, kunnen deze echter niet worden losgeblazen. In dat geval kan na-isolatie een alternatieve oplossing zijn om de spouwmuurisolatie effectief te laten werken.

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!

Kan mijn spouwmuurisolatie worden verwijderd?

Of de aanwezige isolatie in je spouwmuur kan worden verwijderd, hangt af van verschillende factoren. Zoals eerder vermeld, kan spouwmuurisolatie alleen worden verwijderd als de isolatie niet aan de spouwmuur is bevestigd.

Daarnaast moeten bij het verwijderen van spouwmuurisolatie dezelfde punten worden gecontroleerd als bij het isoleren van een lege spouwmuur, zoals de staat van de gevel, de voegen, de dakgoten en het dak. Bovendien moet de gevel de druk aankunnen die nodig is om de aanwezige isolatie los te blazen. Alle aspecten worden beoordeeld voordat spouwmuurisolatie wordt verwijderd. Lammertink Isolatie heeft gespecialiseerde partners die dit kunnen uitvoeren. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.

Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen?

Spouwmuurisolatie verwijderen is een gespecialiseerde maatregel die specifieke apparatuur en expertise vereist. De kosten per vierkante meter voor het verwijderen van spouwmuurisolatie zijn over het algemeen hoger dan voor het isoleren van een lege spouwmuur. Hieronder vind je een indicatie van de kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie.

Type woning Gemiddelde kosten
Tussenwoning € 950,- tot €1.400,-
Hoekwoning € 1.800,- tot € 2.500,-
2-onder-1-kapwoning € 2.600,- tot € 3.550,-
Vrijstaande woning € 3.500,- tot € 5.250,-

*Afhankelijk van je woning kunnen er extra kosten zijn, zoals het inzetten van een hoogwerker of het herstellen van knipvoeg/snijvoeg.

Adviesgesprek_bij_Lammertink

Besparing en subsidie voor spouwmuurisolatie verwijderen

Een slecht geïsoleerde spouwmuur kan leiden tot aanzienlijk warmteverlies, terwijl een goed geïsoleerde spouwmuur het gasverbruik tot wel 30% kan verminderen! Het verwijderen van spouwmuurisolatie komt niet in aanmerking voor isolatiesubsidie. Het isoleren van een spouwmuur waar oude isolatie is verwijderd, wordt wel gesubsidieerd.