• Klantgericht familiebedrijf
 • Alle isolatie in huis
 • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Renovatie schuim

Renovatie schuim is al jarenlang een van de producten die wordt gebruikt om spouwmuren van woningen te voorzien van isolatie. Dit schuim was in het verleden bekend onder de naam UF-schuim. 

Alles over renovatie schuim, UF-schuim, diverse vormen en expertise leest u op deze pagina:

 1. Wat is renovatie schuim?
 2. Aminofoam
 3. Informatie over UF-schuim
 4. Diverse vormen van isolatie zijn mogelijk
 5. kies voor de expertise van Lammertink isolatie

Wat is renovatie schuim?

Renovatie schuim is een schuim met een opencellige structuur die in vloeibare vorm wordt aangebracht in de spouwmuren. Het systeem bestaat uit twee componenten en wordt ter plekke geproduceerd. Op het moment van aanbrengen heeft het een scheerschuim achtige structuur. Na aanbrengen trekt het vocht eruit en hard het uit tot een stevig geheel. Het voordeel hiervan is dat het alle naden en kieren dicht.

Aminofoam

Bij Lammertink Isolatie maken wij gebruik van Aminofoam. Dit is een milieuvriendelijk en lucht geblazen isolatieschuim. De voordelen van dit schuim zijn dat het waterafstotend is en een hoge brandklasse heeft (B2). De isolatiewaarde van dit materiaal is hoog en het dicht alle naden en kieren. Daarnaast is het een dampopen product, dit houdt in dat vocht vanuit de woning nog steeds via de spouw de woning kan verlaten. Echter is het wel belangrijk om, na het isoleren van de spouwmuren, de ventilatie in de woning op orde te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door twee ramen tegenover elkaar op een kier open te zetten. Een andere oplossing is het aanbrengen van (de)centrale mechanische ventilatie.  

Informatie over UF-schuim

UF-schuim heeft zijn intrede gedaan in de jaren 70 tijdens de oliecrisis. De stookkosten gingen hard omhoog en er was veel interesse in het verbeteren van de isolatiewaarde van woningen. Het UF-schuim dat in die periode is gebruikt is echter niet van dusdanige kwaliteit dat het een onbeperkte levensduur heeft. Als de kwaliteit van het schuim achteruit is gegaan en is gaan scheuren of “verpoederen” loop je kans op vocht- en schimmelproblemen. 

Sinds die tijd hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Een aantal fabrikanten hebben het product naar een hoger niveau gebracht en het is nu op de markt bekend onder een aantal verschillende merknamen. De bekendste zijn Aminofoam, Aminotherm en Enverifoam. De basisproducten van deze merken zijn bijna allemaal afkomstig van dezelfde fabrikanten en de eigenschappen liggen zeer dicht bij elkaar.

Wanneer kiezen voor renovatie schuim?

Tegenwoordig wordt renovatie schuim gebruikt voor verschillende toepassingen:

Het isoleren van lege spouwmuren met een geringe spouwbreedte

 • Het schuim kan al toegepast worden bij een spouwbreedte van 3 centimeter waar glaswol pas kan worden toegepast bij een breedte van 4 centimeter. 

Het opnieuw isoleren van een spouwmuur gevuld met een wolsoort

 • Indien de spouwmuren in het verleden/bij de bouw zijn geïsoleerd met een wollen deken of plaat is er vaak nog een resterende ruimte van 3 á 4 centimeter. Om het maximale uit de spouwmuurisolatie te halen kun je deze resterende ruimte laten opvullen met renovatie schuim.

Het bij isoleren van spouwmuren die in het verleden geïsoleerd zijn met UF-schuim

 • Spouwmuren die in het verleden zijn voorzien met UF-schuim hebben vaak flink ingeleverd in de kwaliteit. Er zijn gaten ontstaan in de isolatielaag of het resterende schuim is naar beneden gevallen. De opties die je dan hebt is om het isolatiemateriaal te laten verwijderen of het bij isoleren met Aminofoam. Het verwijderen van oud UF-schuim is vrij kostbaar en er zitten risico’s aan. Alle openingen in de woning naar de spouwmuur moeten goed afgesloten zijn omdat anders de woning compleet onder stof komt te zitten. De andere optie is om de spouwmuren bij te isoleren met renovatie schuim. Je creëert zo een homogene isolatielaag en het is financieel gezien aantrekkelijker. 

Diverse vormen van isolatie zijn mogelijk

Voor het isoleren van een woning met renovatie schuim is alleen een mogelijkheid bij spouwmuren. 

Bij vloerisolatie en dakisolatie bieden andere producten uitkomst. Iedere vorm van isoleren brengt zijn eigen voordelen met zich mee. Waar het altijd op neerkomt, is meer comfort en minder kosten. 

Logischerwijs is het ook mogelijk om verschillende vormen van isolatie bij dezelfde woning toe te passen. Vooral bij huizen die wat ouder zijn, is er vaak minder aandacht geweest voor isolatie. Dan kan het toepassen van na-isolatie zorgen voor veel extra wooncomfort en een forse besparing op de energiekosten.

Kies voor de expertise van Lammertink Isolatie

Bent ook ú na het lezen van deze informatie overtuigd over het toepassen van renovatie schuim voor de isolatie van uw eigen woning? Vraag dan gratis een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hiermee krijgt u direct een idee van de verschillende mogelijkheden die wij u kunnen bieden. Na een gesprek is het mogelijk om gratis een vrijblijvende offerte uit te laten brengen. 

Wilt u liever telefonisch overleggen met een specialist? Dat is ook geen probleem. Laat u hiervoor vrijblijvend terugbellen door een van onze medewerkers. Vul hiervoor het contactformulier in. Vanuit onze locatie in Enter is Lammertink Isolatie werkzaam in heel Nederland. Wie weet, staan we binnenkort bij u op de stoep!

  Vrijblijvend adviesgesprek
  Advies gesprek