• Klantgericht familiebedrijf
  • Alle isolatie in huis
  • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Spouwmuurisolatie nadelen

Spouwmuurisolatie, u heeft deze term vast een keer voorbij horen komen in de afgelopen periode. Het is momenteel dan ook populairder dan ooit.  De openruimte tussen de binnen en buitenmuur wordt spouw genoemd. Deze ruimte wordt opgevuld met isolerend materiaal. Lees snel meer over spouwmuurisolatie!  Al hoewel spouwmuurisolatie veel voordelen heeft zijn er ook bij spouwmuurisolatie mogelijke nadelen. Het is dan ook aan te raden om deze even goed te bestuderen voordat u een definitieve keuze maakt. Op deze pagina leest u meer over spouwmuurisolatie nadelen.

Nadelen spouwmuurisolatie

Een van de meest voorkomende en meest bekende problemen rondom spouwmuurisolatie zijn vochtproblemen. Er kunnen dus vochtproblemen na spouwmuurisolatie ontstaan. In sommige gevallen kan het zo zijn dat enige periode nadat de isolatie is uitgevoerd er schimmel ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan schimmel achter de bank, of schimmel in de hoeken van uw kamer. Dit heeft de volgende reden, en deze is eigenlijk vrij simpel. Er wordt onvoldoende aandacht geschonken aan ventilatie.

Elke woning is voorzien van ventilatiekanalen, dit is van belang om vocht de woning uit te krijgen. Daarnaast is het ook erg belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. Wanneer er geïsoleerd wordt worden er veel van deze ventilatiekanalen gedicht. Wanneer deze niet opnieuw worden aangebracht kan spouwmuurisolatie dus zorgen voor vochtproblemen. Gelukkig wordt over het algemeen ventilatie als belangrijk aspect gezien. Wij zeggen dan ook altijd, “isoleren is ventileren.” Deze twee punten gaan hand in hand en kunnen niet vergeten worden. Wij geven erg veel aandacht aan ventilatie en brengen één ventilatiepunt aan per 12m2. Schimmel na isolatie kan een probleem zijn maar niet wanneer u het laat uitvoeren door een gespecialiseerde partij die alle aspecten van de woning bekijkt. Spouwmuurisolatie kan dus zorgen voor vochtproblemen.

Spouwmuurisolatie nadelen voegwerk

Een ander punt waarom personen vaak twijfelen om spouwmuurisolatie te nemen is om het voegwerk te beschermen.  Hier wordt namelijk in geboord tijdens het aanbrengen van de isolatie. Dit is ook een van de nadelen van spouwmuurisolatie. Er worden ongeveer 5 gaten per m2 geboord, aan de hand van deze gaten wordt de spouw gevuld. Vervolgens worden deze gaten gedicht, helaas gaat dit niet altijd even succesvol. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij een woning er exterieur technisch absoluut niet op vooruit is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan half dicht gevoegde gaten, voeging die totaal niet aansluit bij de oude kleur van het voegwerk of zelfs opengelaten gaten.

Deze punten zijn erg vervelend en dat begrijpen we bij Lammertink Isolatie dan ook maar al te goed. Daarom is voegwerk een belangrijk punt bij onze interne personeelstrainingen. Bij Lammertink Isolatie vinden we dat een woning erop vooruit moet gaan nadat deze geïsoleerd is, niet achteruit. Daarom zien wij het terug voegen na de isolatie als minstens net zo belangrijk als het isoleren zelf. Onze specialisten mengen de kleur van de voeging net zo lang totdat deze overeenkomt met het originele voegwerk van de woning. Daarna wordt elke opening stuk voor stuk gedicht. Nadat het nieuw aangebrachte voegwerk 2 weken de tijd heeft gehad om te drogen ziet u er niets van weer.

Spouwmuur isoleren financiële nadelen

Zoals eerder al aangegeven te hebben is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie een investering. Dit aangezien u uw investering er gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar uit hebt. Daarnaast verhoogd het de waarde van uw woning en kunt u een beter energielabel krijgen. Toch zijn wij ons er ook van bewust dat het best een hele investering is. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat toch al snel over de € 1.000,-. Gelukkig komt de overheid u hierin tegemoet. Dit doen ze door subsidies te verstrekken voor huishoudens die hun woning aan het verduurzamen zijn. Meer informatie over de beschikbare subsidies kunt u vinden op de website van het RVO.

Naast de spouwmuurisolatie nadelen heeft deze isolatie ook veel voordelen. Naast het isoleren van de spouwmuur, kunt u bij ons ook uw binnenmuur en buitenmuur laten isoleren. Wilt u graag een afspraak met Lammertink isolatie? Maak deze dan nu online of telefonisch!

    Vrijblijvend adviesgesprek
    Advies gesprek