4.9 / 5
  • 90+ jaar Twentse betrouwbaarheid
  • Vakkundige monteurs
Geschreven door Sjoerd | oktober 2023

Muurisolatie

Isolatie is vandaag de dag populairder dan ooit, dit heeft verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan de huidige energieprijzen en de door de overheid verstrekte subsidies. Maar ook aan de momenteel snelle terugverdientermijn en het feit dat er op dit moment veel aandacht wordt besteed aan verduurzamende maatregelen. Is er dus een ideaal moment om aan isolatie te beginnen, dan is dat wel nu. Een van de meest bekende vormen van isolatie is alles wat onder de verzamelterm muurisolatie valt. Een woning bestaat in de meeste gevallen voor een groot deel uit muuroppervlakte. U kunt zich dan ook voorstellen dat wanneer dit oppervlakte ongeïsoleerd is er veel warmte verloren gaat. Muurisolatie is in veel gevallen een mooie eerste stap wanneer het aankomt op het isoleren van een woning. Onder muurisolatie vallen spouwmuurisolatie, buitenmuur isolatie en binnenmuur isolatie.  

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is misschien wel de meest bekende term, grote kans dat u er in de afgelopen periode weleens over gehoord hebt. Hoe werkt spouwmuurisolatie nu precies? De meeste woningen beschikken over een binnen- en een buitenmuur. Wanneer dit het geval is dan is er ook vaak een spouw aanwezig. De spouw is het lege gedeelte dat zich bevindt tussen de binnen- en de buitenmuur. Wanneer deze wordt opgevuld met een isolerend materiaal, dan zorgt dit ervoor dat de warmte in de woningen binnen blijft, en de kou van buiten de woning buiten.

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op spouwmuurisolatie. Parels, glaswol en na isolatie aan de hand van een isolatieschuim. De EPS spouw parels zijn kleine bolletjes op natuurlijke oliebasis. Deze worden met verlijming in de spouw geblazen en blijven zodoende op hun plek zitten. Een andere optie is isoleren aan de hand van onze minerale glaswol. Qua isolatiewaarde doen de parels en de glaswol niet aan elkaar onder. Echter heeft de glaswol wel een voordeel ten opzichte van de parels. De minerale glaswol heeft een geluiddempende werking. Woont u bijvoorbeeld aan een drukke straat, dan kan dit naast zijn isolerende werking een leuke extra zijn.

Heeft u een woning waarbij de spouw al deels gevuld heeft, maar bent u toch ontevreden over maandelijkse energierekening? Dan is na isolatie de perfecte oplossing voor u. Bij sommige woningen is er tijdens de bouw al isolatiemateriaal aangebracht. De kans is aanwezig dat dit isolatiemateriaal vandaag de dag niet meer aan de normen voldoet. Hierdoor denkt u dat u over een geïsoleerde woning beschikt, maar is dit eigenlijk maar voor een klein deel het geval. In deze situatie is het na isoleren aan de hand van ons isolatieschuim een goede optie. Dit product dat voorzien is van een hoge isolatiewaarde weet elke plek te bereiken en zorgt voor een goed geïsoleerde woning.

 

Binnenmuur isoleren

In sommige woonsituaties komt het voor dat er geen spouwmuur aanwezig is. De woning is bijvoorbeeld slechts alleen voorzien van één muur. Dit zult u sterk terug zien in uw stookpatroon en dit is uiteraard niet wenselijk. Gelukkig zijn er ook in deze situatie nog verschillende mogelijkheden. Een hiervan is het isoleren van binnenuit. In dit geval wordt er aan de binnenzijde van een woning een voorzetwand geplaatst. Door het plaatsen van deze voorzetwand wordt er een nieuwe spouwmuur gecreëerd. Zodoende is het toch mogelijk om de woning te isoleren. Het nadeel van isoleren van binnenuit is dat er enige ruimte aan de binnenkant van het huis verloren gaat.

Buitenmuur isoleren

Mocht u over een soortgelijke situatie beschikken, eentje waarbij uw woning ook niet over een originele spouwmuur beschikt, dan is er nog een optie. Deze optie heeft het voordeel dat er geen ruimte aan de binnenkant van het huis verloren gaat. Het is namelijk ook mogelijk om uw buitenmuur te laten isoleren. In dit geval wordt er wederom een spouw gecreëerd, maar dan door aan de buitenkant een nieuwe muur te metselen. Tijdens dit proces wordt er isolerend materiaal tussen de originele muur en de nieuwe buitenmuur geplaatst. Het nadeel van deze optie is dat er vaak een gemeentelijke vergunning voor vereist is.

Beginnen bij spouwmuurisolatie

Er zijn dus verschillende vormen van muur isolatie. Spouwmuurisolatie is met afstand de gemakkelijkste. Mocht u over een spouw beschikken die geschikt is voor spouwmuurisolatie, dan adviseren wij om hierbij te beginnen. Beschikt uw woning niet over een spouwmuur, dan is het interessant om de andere opties te bekijken. 

Bent u nu op zoek naar muurisolatie, maar weet u niet welke optie in uw situatie het meest geschikt is? Neem dan contact op met Lammertink Isolatie. Een van onze specialisten komt bij u langs en geeft u deskundig advies voor uw situatie. 

4.9 / 5

Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.

Binnen 24 uur een afspraak gepland, al 18.612 andere families gingen je voor!