Spouwmuurisolatie, iets wat veel mensen kennen of eerder van gehoord hebben. De ruimte tussen de binnen en buitenmuur noemen we de spouw, het isoleren van deze ruimte vullen we met spouwmuurisolatie. Al hoewel spouwmuurisolatie veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen aan spouwmuurisolatie? Een goede vraag waar wij graag toelichting op geven!
Nee, spouwmuurisolatie an sich kent geen nadelen, maar er kunnen wel problemen ontstaan door het isoleren van de spouw. Het meest bekende probleem is een vochtprobleem. Na het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan het in sommige gevallen zijn dat enige periode schimmel ontstaat, bijvoorbeeld in de hoeken van de kamer. Dit heeft een vrij simpele reden, namelijk onvoldoende aandacht aan ventilatie.
Elke woning hoort voorzien te zijn van ventilatiekanalen, dit is van belang om vocht de woning uit te krijgen. Niet alleen om vocht uit de woning te krijgen, maar ook om de luchtkwaliteit in huis te waarborgen. Wanneer er geïsoleerd wordt worden er veel van deze ventilatiekanalen gedicht. Wanneer deze niet opnieuw worden aangebracht kan spouwmuurisolatie zorgen voor vochtproblemen. Gelukkig wordt over het algemeen ventilatie als belangrijk aspect gezien. Wij zeggen dan ook altijd, “isoleren is ventileren.” Deze twee punten gaan hand in hand en kunnen niet vergeten worden. Wij geven erg veel aandacht aan ventilatie en brengen één ventilatiepunt aan per 12 m2.
Schimmel na isolatie kan dus een probleem zijn. Daarom spenderen we bij Lammertink Isolatie veel aandacht aan alle aspecten van de woning en de ventilatie na isolatie. Laat het isoleren van je woning daarom altijd doen door een professionele en gespecialiseerde partij zoals Lammertink Isolatie die alle aspecten van de woning bekijkt.
Een ander punt waarom mensen vaak twijfelen om spouwmuurisolatie te nemen is het beschermen van het voegwerk. Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie wordt geboord in de muren met beschadiging van het voegwerk als gevolg. het aanbrengen van de isolatie. Er worden ongeveer 5 gaten per m2 geboord, aan de hand van deze gaten wordt de spouw gevuld. Deze gaten worden vervolgens weer gedicht, helaas gaat dit niet altijd succesvol bij elk isolatiebedrijf.
Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij een woning er exterieur technisch absoluut niet op vooruit is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan half dicht gevoegde gaten, voeging die totaal niet aansluit bij de oude kleur van het voegwerk of zelfs opengelaten gaten.
Deze punten zijn erg vervelend en dat begrijpen we bij Lammertink Isolatie dan ook maar al te goed. Daarom is voegwerk een belangrijk punt bij onze interne personeelstrainingen. Bij Lammertink Isolatie vinden we dat een woning erop vooruit moet gaan nadat deze geïsoleerd is, niet achteruit. Daarom zien wij het voegwerk na de isolatie als minstens net zo belangrijk als het isoleren zelf. Onze specialisten mengen de kleur van de voeging net zo lang totdat deze overeenkomt met het originele voegwerk van de woning. Daarna wordt elke opening stuk voor stuk gedicht. Nadat het nieuw aangebrachte voegwerk 2 weken de tijd heeft gehad om te drogen zie je er niets van weer.
Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie is een investering. Wij snappen dat het gaat om een investering, maar anderzijds verdien je dit gemiddeld terug binnen 3 tot 5 jaar. Daarnaast verhoogt het de waarde van jouw woning en kun je een beter energielabel krijgen. Toch zijn wij ons er ook van bewust dat het best een hele investering is. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat toch al snel over de € 1.000,-. Gelukkig komt de overheid je hierin tegemoet met de ISDE subsidie. Deze subsidie wordt verstrekt voor huishoudens die hun woning aan het verduurzamen zijn.
Nu ken je de nadelen van spouwmuurisolatie, maar kijk ook vooral naar de voordelen van spouwmuurisolatie. De voordelen wegen op tegen de nadelen en daarmee is het een goede investering voor jouw woning op lange termijn.
Benieuwd hoe ook jij optimaal kan profiteren van isolatie? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen kijken we naar een optimaal isolatieplan en een zo hoog mogelijk rendement van de isolatiemaatregelen.