• Klantgericht familiebedrijf
 • Alle isolatie in huis
 • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Zoldervloer isoleren

Bent u op zoek naar een geschikte manier om uw gasverbruik te verminderen, maar is het dak isoleren bij u geen optie of te prijzig? De zoldervloer isoleren kan uitkomst bieden. Mogelijk is er bij geen ruimte voor een isolatielaag tegen de binnenzijde van het dakbeschot, of is het plaatsen van een isolatielaag in het dak technisch niet uitvoerbaar of te werkzaam en daardoor te duur.

In dat geval kunt u ook de verdiepingsvloer isoleren. Warme lucht trekt naar boven, dus het isoleren van de verdiepingsvloer behoudt de warmte in uw woning, en verlaagt zo de energierekening. Bovendien wordt zoldervloerisolatie door de overheid gesubsidieerd. Alles over (soorten) zoldervloer isolatie, geschiktheid voor uw woning, de beschikbaarheid van subsidie op isolatie en meer leest u op deze pagina:

 1. Wat is zoldervloerisolatie?
 2. Soorten zoldervloerisolatie
 3. Kan mijn zoldervloer geïsoleerd worden?
 4. Wat kost zoldervloerisolatie?
 5. Besparing en subsidie zoldervloerisolatie

Wat is zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie is een isolatiemaatregel waarbij er een isolatielaag in of op de verdiepingsvloer wordt aangebracht. Het betreft hier dus niet de vloer op de begane grond, maar doorgaans de houten vloer tussen de zolder en de verdieping daaronder. Door deze vloer te isoleren, voorkom je dat warmte door de holle vloer naar het dak trekt.

Door een dak dat niet geïsoleerd is kan er veel warmte uit uw woning verloren gaan. Het isoleren van de zoldervloer gebeurt veelal door isolatiemateriaal in de vloerholte aan te brengen. Indien dat niet mogelijk is wordt er soms ook voor gekozen om de isolatielaag bovenop de vloer aan te brengen.

Soorten zoldervloerisolatie

Zoals gezegd kan er voor gekozen worden om de isolatielaag in of bovenop de vloer aan te brengen. Wanneer het isolatiemateriaal in de vloer wordt aangebracht, gebeurt dat meestal met minerale glaswol. Dit kunnen wolmatten zijn, of wol die onder hoge druk in de vloer geblazen wordt. Doordat bij wol die onder hoge druk in de vloer geblazen wordt niet de hele vloer open hoeft, is dat vaak een goedkopere optie.

De isolatiewaarde is doorgaans zeer vergelijkbaar, doordat het een vergelijkbare dikte van hetzelfde materiaal is. Wanneer de wol onder hoge druk in de zoldervloer geblazen wordt, kan dat door boorgaten in de zoldervloer, of door plankdelen tijdelijk los te trekken. Mocht het nodig zijn gaten (18mm) te boren, worden die na het inblazen van de glaswol isolatie weer dicht gemaakt met op maat gesneden houten stoppers. Zo is er van het isoleren van de zoldervloer achteraf weinig te zien.

Het aanbrengen van een isolatielaag bovenop de houten vloer is een laatste mogelijkheid. De geschiktheid hiervan is erg afhankelijk van de situatie. Ongeacht uw keuze is het altijd verstandig om u goed te laten adviseren over wat voor u de juiste zoldervloerisolatie is, bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Kan mijn zoldervloer geïsoleerd worden?

Of uw zoldervloer geïsoleerd kan worden, hangt af van uw zoldervloer en of deze bedekt is met bijvoorbeeld tapijt. Wanneer het een houten zoldervloer betreft met een holle ruimte, waarvan de planken in het zicht zitten, kan de vloer meestal geïsoleerd worden. In de meeste gevallen wordt er dan onder hoge druk glaswol in de vloer geblazen. Wanneer de planken niet bereikbaar zijn, bijvoorbeeld doordat de zoldervloer bedekt is met tapijt, kan het een oplossing zijn om (tijdelijk) het tapijt te verwijderen.

Uiteraard zijn dit soort oplossingen afhankelijk van uw wensen als woningeigenaar. Ook het plafond dat u heeft speelt een rol in de technische uitvoerbaarheid van zoldervloerisolatie. Zo lenen zachtboard plafonds zich niet goed voor verwerking van glaswol onder hoge druk. Voor de technische uitvoerbaarheid van zoldervloerisolatie in uw woning is het wenselijk advies in te winnen van een ervaren adviseur.

Wat kost zoldervloer isoleren?

De zolder isoleren of uw zoldervloer isoleren is een investering die een groot effect heeft op uw gasrekening. Indien uw zolder niet verwarmd hoeft te worden, bijvoorbeeld omdat deze alleen gebruikt wordt voor opslag, voldoet zoldervloer isolatie om de warmte binnen te houden.

De kosten en terugverdientijd worden ook beïnvloed door de ISDE subsidie. De kostenbesparing door de isolatie en de beschikbaarheid van subsidie maken zoldervloerisolatie een uitstekende investering in uw woning!

Uit de onderstaande tabel valt een indicatie te halen van de kosten van zoldervloerisolatie. Hoofdzakelijk het zoldervloeroppervlak heeft invloed op de kosten. In onderstaande indicatie wordt er uitgegaan van het onder druk aanbrengen van glaswol in de holte in de zoldervloer; dit is de meest voorkomende vorm van zoldervloerisolatie.

Type woning Kosten
Tussenwoning (ca. 35 m2) €850,- tot 1300,-
Hoekwoning (ca. 50 m2) €1300,- tot €1950,-
2-onder-1-kapwoning (ca. 60 m2) €1600,- tot €2250,-
Vrijstaande woning (ca. 110 m2) €3250,- tot €4250,-

Bij zoldervloerisolatie zijn er niet vaak incidentele kosten die bovenop bovenstaande kosten worden gerekend. Het kan voorkomen dat er meerwerk ontstaat door een eventuele bedekking van de zoldervloerplanken, maar dit komt niet vaak voor.

Mochten er onverhoopt toch nog kosten ontstaan die specifiek betrekking hebben op uw woning, worden deze altijd vooraf inzichtelijk gemaakt, en opgenomen in de offerte. Zo heeft u altijd vooraf een duidelijk en compleet overzicht van de kosten.

Besparing en subsidie op zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het gasverbruik. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit oplopen tot zeker 30% gasbesparing! Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar. Zoldervloerisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) regeling.

Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie dient een huiseigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren, waaronder onder andere isolatiemaatregelen (zoals spouwmuurisolatie en dak- of vloerisolatie), een zonneboiler of een warmtepomp.

Wilt u zeker weten hoeveel subsidie u kunt verwachten bij uitvoering van uw isolatiemaatregelen? Dat kan. Adviseurs van Lammertink Isolatie rekenen altijd bij het adviesgesprek voor u de te ontvangen subsidie uit. Lammertink Isolatie zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt zodat u gemakkelijk de te ontvangen subsidie kunt aanvragen. Perfect voor elkaar.

Besparing spouwmuurisolatie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen op het gebied van verduurzaming is het isoleren van je spouwmuur. […]
Meer informatie
Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie

  Vrijblijvend adviesgesprek
  Advies gesprek