Dakisolatie glaswol
Indien je hebt besloten om de isolatie van je woning te verbeteren heb je een aantal mogelijkheden. Één van die mogelijkheden is het isoleren van je dak. Om je dak te isoleren aan de binnenzijde zijn er meerdere mogelijkheden en producten waarmee gewerkt kan worden. Een van de meest gebruikte en meest veelzijdige producten is glaswol.
Alles over wat glaswol is, wat de isolatie waarden zijn en hoe het geplaatst wordt leest u op deze pagina:
- Wat is glaswol?
- Waarom je dak isoleren met glaswol?
- Wat is de isolatiewaarde van glaswol?
- Dakisolatie glaswol met afwerking
- Hoe word dakisolatie met glaswol geplaatst?
- Ik wil mijn dak isoleren met glaswol
Wat is glaswol?
Glaswol is een zeer duurzaam en milieuvriendelijk product dat wordt geproduceerd uit 80% gerecycled glas en zand. Glaswol heeft een aantal aangename eigenschappen, zo is het product onbrandbaar en biedt het een hoogwaardige akoestische isolatie.
Waarom je dak isoleren met glaswol?
Dakisolatie met glaswol is een zeer breed inzetbare maatregel. Het product is namelijk te gebruiken bij zowel een damp-open als een damp-dicht dakbeschot.
De meeste woningen beschikken over een houten dakbeschot met een gordingkap of een sporenkap. In beide gevallen is glaswol een product dat perfect kan worden toegepast. De gordingen of sporen hebben in de meeste gevallen een dikte van 15 tot 21 centimeter. Afhankelijk van de dikte van deze gordingen of sporen kun je de dikte van het isolatiemateriaal bepalen.
Daken kunnen in sommige gevallen aan de buitenzijde voorzien zijn van een dampremmende of een dampdichte laag. Dit kan bijvoorbeeld een dampremmende folie zijn of PUR-isolatie. Ook in deze situaties kan het dak geïsoleerd worden met glaswol omdat het een damp-open product is.
Wat is de isolatiewaarde van glaswol?
De isolatiewaarde van glaswol hangt af van de dikte die je kiest. De standaard dikte die veel wordt gebruikt is 14 centimeter. Glaswol met deze dikte geeft een Rd waarde van 4,00m²K/W. Deze isolatiewaarde overtreft ruimschoots de standaard waarden voor renovaties in het bouwbesluit.
Dakisolatie glaswol met afwerking
Als de zolder wordt gebruikt als leefruimte is het natuurlijk wenselijk dat deze er strak uitziet en mooi afgewerkt wordt opgeleverd. Daarom bieden wij de combinatie aan tussen isoleren en afwerken. Voor het afwerken van het dak gebruiken wij twee verschillende materialen:
Gips platen
- Gips platen zijn onafgewerkte platen die na plaatsing nog gestuct en geschilderd dienen te worden. Dit zorgt voor een iets hoger kostenplaatje, echter kun je er wel alle kanten mee op qua kleur en eventueel behang. Daarnaast hebben gipsplaten een sterke brandvertragende werking.
Agnes panelen
- Agnes panelen zijn afgewerkte witte platen voorzien van een lichte structuur. Na het plaatsen van deze platen heeft u een zolder met een strakke uitstraling die klaar is om in gebruik te nemen. De platen zijn ook makkelijk schoon te houden door er met een nat doekje overheen te gaan.
Voor de plaatsing van de afwerking heb je twee mogelijkheden. De afwerking over de balken plaatsen of de afwerking tussen de balken plaatsen. Sommige mensen vinden de houten balken in het zicht houden belangrijk voor het karakter van de woning, andere mensen houden van strak en willen het liefst één en dezelfde kleur. Afhankelijk van uw voorkeur en de dikte van de gordingen of sporen zijn beide opties bespreekbaar. Aan het afwerken tussen de balken hangt echter wel een iets hoger kostenplaatje.
Hoe wordt dakisolatie met glaswol geplaatst?
We beginnen met het plaatsen van regelwerk tussen of op de balken. Hier wordt de glaswol isolatie achter geplaatst. We zorgen ervoor dat iedere plek bedekt is op dezelfde manier en dat er geen openingen en kieren in de isolatielaag zitten.
Voor het reguleren van het vochttransport plaatsen we een klimaatfolie over dit regelwerk en de glaswol. Dit zorgt ervoor dat de woning kan blijven ademen. In de winter zorgt het ervoor dat het vocht niet door de constructie de isolatielaag in kan trekken. Omdat het buiten kouder is zou je anders het risico lopen dat je condensvorming achter de isolatielaag krijgt. In de zomer is het folie damp-open en zorgt het ervoor dat het vocht dat in de constructie zit kan ontsnappen.
Over het folie plaatsen we een nieuwe laag panlatten en daarop zullen we de eventuele afwerking gaan plaatsen. Het is van belang dat er tussen het folie en de afwerking een luchtspouw aanwezig is van 1 á 2 centimeter.
Ik wil mijn dak ook isoleren met glaswol
Wilt u uw dak ook isoleren met glaswol? Dan bent u bij Lammertink Isolatie aan het juiste adres. Als familiebedrijf met meer dan 85 jaar ervaring in vastgoedonderhoud en verduurzaming, voorzien wij u niet alleen van woningisolatie maar ook van vakkundig advies.
Wij gaan nooit zomaar bij u aan de slag, maar komen altijd eerst langs voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens een gesprek komt één van onze adviseurs bij u thuis langs om uw woning te inspecteren en uw wensen te bespreken.
Tijdens dit gesprek zal hij u adviseren of isoleren met glaswol de beste oplossing voor uw dak is. Of dat een ander isolatiemateriaal, bijvoorbeeld PIR isolatie of PU-schuim beter bij uw wensen en/of woning past.