• Klantgericht familiebedrijf
  • Alle isolatie in huis
  • Wij ondersteunen bij uw subsidie aanvraag

Vochtig in huis, wat moet u doen

In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in huis. Veel mensen hebben last van vocht in de woning.

Vochtproblemen in een woning kunnen ontstaan door verschillende redenen. De meest gebruikelijke hiervan is door gebrek aan ventilatie. Echter kunnen ook andere factoren zoals condensatie, lekkage of optrekkend vocht voor vochtproblemen in uw woning zorgen. Mocht u symptomen van vochtproblemen zien, wat kunt u er dan precies aan doen?

Symptomen van vochtproblemen in huis

Vocht in huis is een vervelend voorval. Het kan je op verschillende manieren gaan tegenstaan. De geur in je huis wordt een stuk minder fris, je behang of stucwerk kan loslaten en er kan schimmelvorming plaatsvinden. Daarnaast heeft een vochtig huis een negatief effect op je energierekening en is er een vergrote kans op ongedierte in de woning. Kort samengevat, een onwenselijke situatie. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om vochtproblemen in huis tegen te gaan.

Waarom ventileren belangrijk is als het vochtig in huis is

Veel vocht in huis heeft vaak te maken met een gebrek aan ventilatie. Elke woning beschikt over condens. Dit komt van mensen die ademen, maar ook van huisdieren, planten en bijvoorbeeld drogende was. Wanneer al deze condens door gebrek aan ventilatiepunten geen kant meer op kan gaat het voor problemen in de woning zorgen. Het voorkomen/aanpakken van vochtproblemen begint bij aanbrengen van goede ventilatie. Bij Lammertink Isolatie luidt dan ook het volgende gezegde: ¨Isoleren is ventileren¨

Isoleren bij veel vochtproblemen in huis?

Ook optrekkend vocht speelt vaak een grote rol bij vochtproblemen in huis. Optrekkend vocht kan via kruipruimten en lege spouwmuren de woning betreden. Dit zorgt vooral voor schimmelplekken op de muren. Het isoleren van je kruipruimte en je spouwmuur is een uiterst geschikte maatregel om dit probleem tegen te gaan.

Wat te doen bij optrekkend vocht

Wanneer we te maken hebben met een erg vochtige kruipruimte dan is het van belang dat hier de gepaste aandacht aan besteed wordt zodat het vocht uw woning niet zal betreden. Dit kan op twee verschillende manieren.

Aan de hand van bodemisolatie, of aan de hand van vloer isolatie. Tijdens het isoleren van de bodem brengen we een  laag van 20 cm HR++ EPS parels aan op de bodem. Deze isolatie barrière zal er voor zorgen dat zowel de kou als het vocht wat uit de grond komt niet meer naar boven kan komen. Hierdoor zal het minder vochtig in huis zijn.

De andere optie om optrekkend vocht tegen te gaan is door de vloer te isoleren. Hierbij wordt er een laag van minimaal 9 centimeter PU-schuim tegen de onderkant van de vloer aangespoten. Ons PU-schuim is op HFO basis.

De strenge regels rondom de verwerking van dit product worden constant gecontroleerd door ons en door onze certificeringsinstantie SKG-IKOB. Door deze laag isolatiemateriaal aan te brengen verwezenlijk je wederom het gewenste effect dat de kou en het vocht uit de kruipruimte niet omhoog kunnen. Hierdoor blijft de woning warm en vochtvrij.

Beide mogelijkheden hebben een positief effect op vocht in de woning. Ook zullen er in beide gevallen extra ventilatiepunten worden aangebracht. Bij extreme gevallen pompen we de kruipruimte leeg en wordt er een isolatiefolie op de bodem aangebracht.

Spouwmuren isoleren vochtige woning

Optrekkend vocht weet zich ook te verspreiden via de spouwmuren. Is het bij u erg vochtig in huis en heeft u uw woning nog niet voorzien van spouwmuurisolatie? Dan is dit waar u moet beginnen.

Spouwmuurisolatie kan op 3 verschillende manieren. Dit kan aan de hand van de HR ++ EPS parels, minerale glaswol of doormiddel van een renovatie schuim. Alle 3 de opties hebben een positief effect op vocht in huis.

De HR++ EPS parels zijn het meest vochtbestendig, deze komen het best tot hun recht bij een wat minder brede spouwmuur. De minerale glaswol beschermt ook erg goed tegen vocht. De kracht van dit product ligt dan weer bij spouwmuren die breder zijn dan 4 centimeter.

Het renovatie schuim is een product wat in de categorie na-isolatie valt. Dit bijvoorbeeld om koudebruggen te voorkomen, een fenomeen waarbij directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning.

Aan de hand van spouwmuurisolatie kun je het vochtprobleem in huis drastisch verlagen. Ook tijdens spouwmuurisolatie worden nieuwe ventilatiepunten aangebracht.

Heeft u vragen over een vochtprobleem in huis?

Heeft u behoefte aan het isoleren van uw woning, maar heeft u vragen met betrekking tot vocht in uw huis? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, we kijken dan op locatie samen met u naar de beste oplossing.

Besparing spouwmuurisolatie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen op het gebied van verduurzaming is het isoleren van je spouwmuur. […]
Meer informatie
Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie

    Vrijblijvend adviesgesprek
    Advies gesprek