Wat kost vloerisolatie?

De voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat kost vloerisolatie nou precies. Wanneer er vloerisolatie wordt aangebracht zal de vloer een stuk minder koud aanvoelen. Dit is prettig voor het wooncomfort, maar het heeft ook nog een ander voordeel.

Vloerisolatie elimineert de tocht in de woning en zorgt ervoor dat het vochtpercentage afneemt. Hierdoor hoeft u niet constant de temperatuur in uw woning te verhogen. Dit zult u op positieve wijze terugvinden op uw energierekening. Uiteraard brengt vloerisolatie kosten met zich mee. Wat kost vloerisolatie? Dat leggen we u uit in dit artikel.

Wat is de beste vloerisolatie voor een kruipruimte?

Een vraag die wij vaak krijgen is “welke isolatie is het meest geschikt voor mijn kruipruimte?” Het is lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Dit hangt namelijk sterk af van het type kruipruimte waarover u beschikt.

We kunnen vloerisolatie uitvoeren aan de hand van drie opties. De meest gebruikelijke opties zijn werken met een PU-schuim, of isoleren aan de hand van bodem parels.

Gebruik van bodem parels

De bodem parels worden gebruikt bij moeilijk toegankelijke of krappe kruipruimtes. Bij het isoleren van kruipruimtes met een hoogte van minder van 50 cm wordt er standaard met de bodem parels gewerkt. Bij deze werkwijze wordt er met een slang een laag van ruim 20 cm bodem parels op de vloer van de kruipruimte gespoten. Dit zal ervoor zorgen dat er geen kou of vocht meer vanuit de grond kan komen en dat de warmte in uw woning niet meer de neiging heeft om naar beneden te trekken.

Isoleren met PU-schuim

De andere optie is werken met een PU-schuim. In dit geval spuiten onze werknemers een isolatieschuim tegen de onderkant van de vloer aan. Dit wordt gedaan in verschillende laagjes, dit zodat je een nette luchtdichte isolatielaag kunt bewerkstelligen. Deze laag heeft een dikte van ruim 9 cm en zit direct tegen de onderkant van de vloer aan. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de woning en de kou uit de grond van elkaar gescheiden worden. De verschillende opties vloerisolatie brengen verschillende kosten met zich mee.

vloer isoleren pu schuim

De derde optie is de vloer isoleren met folies. Lammertink Isolatie biedt deze optie niet meer aan omdat de verwerking en het resultaat niet meer rendabel is.

Wanneer vloerisolatie toevoegen?

Voordat we de vraag “wat kost vloerisolatie” kunnen beantwoorden zal er eerst gekeken moeten worden naar of het aanbrengen van vloerisolatie rendabel en mogelijk is. Vloerisolatie is bijna altijd mogelijk.

Dit aangezien het met de verschillende mogelijkheden die door Lammertink Isolatie worden aangeboden zowel ruime als krappe kruipruimtes geïsoleerd kunnen worden. Alleen extreem vochtige kruipruimtes zijn lastig te isoleren. Wat u hier tegen kunt doen leest u in de blog “vocht in huis wat moet u doen”.

Mocht uw woning nog niet over vloerisolatie beschikken dan is het in bijna alle gevallen rendabel om dit aan te brengen. Vaak is dit bij woningen die gebouwd zijn na het jaar tweeduizend al tijdens de bouw aangebracht. Mocht u hierover twijfelen? Dan kan het handig zijn om op de bouwtekening te kijken of om contact op te nemen met uw aannemer.

Wat kost vloerisolatie bij Lammertink?

De vloerisolatie kosten, daarmee zijn we deze blog begonnen. Om antwoord te geven op de vraag wat kost vloerisolatie per M2 is het van belang om te weten welke optie in uw geval geschikt is. De kosten van vloerisolatie verschillen namelijk per maatregel en per situatie maar zal in de meeste gevallen binnen de onderstaande range vallen:

Type woning Kosten isoleren vloer/bodem
Tussenwoning (ca. 35 m2) €1150,- tot €1500,- excl. BTW
Hoekwoning (ca. 45 m2) €1500,- tot €2100,- excl. BTW
2-onder-1-kapwoning (ca. 50 m2) €1650,- tot €2350,- excl. BTW
Vrijstaande woning (ca. 80 m2) €2800,- tot €3750,- excl. BTW

Wilt u specialistisch advies om te kijken welke optie in uw situatie het beste is? Neem dan contact met ons op. Een van onze adviseurs zal dan bij u op bezoek voor een gratis adviesgesprek.

Wat kost vloerisolatie?
De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
Meer informatie
Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
Meer informatie
Vochtig in huis, wat moet u doen
In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in […]
Meer informatie

  Vrijblijvend adviesgesprek

  Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit

  Hoe kun je een koude zolder isoleren

  Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? Dan gaat dit waarschijnlijk gepaard met een ongewenst hoge energierekening. Een groot deel van de warmte in een woning gaat verloren door een slecht, of niet geïsoleerd dak. Warmte trekt namelijk naar boven. Daarom is het voor het gewenste wooncomfort en een lage energierekening van belang dat de zolder in volledigheid geïsoleerd is.

  Er zijn twee verschillende manieren waarop je je zolder kunt laten isoleren. Je kunt je zolder van binnenuit isoleren en vanaf de buitenkant. Aan het laatstgenoemde zitten echter een paar nadelen. Hiervoor moet je alle dakpannen van het dak verwijderen voordat de isolatie van buitenaf kan worden aangebracht. Dit komt met een serieus prijskaartje.

  Daarnaast vereist deze optie veel juridische handelingen met de gemeente, dit aangezien je het dak van je woning lichtelijk verhoogt. Daarom heeft het isoleren van de zolder via de binnenzijde meestal de voorkeur.

  Zolder van binnenuit isoleren met PUR

  Je zolder isoleren van binnenuit is zoals gezegd de makkelijkste manier, en er is voor elke verschillende situatie wel een geschikte optie. Wanneer je je zolder laat isoleren van binnenuit zijn er verschillende mogelijkheden.

  Een van deze opties is het isoleren met een PU-schuim. Dit product, ook wel isolatieschuim genoemd, weet alles tot in de naadjes te vullen en zorgt ervoor dat de warmte binnen de woning blijft.

  Het isolatieschuim wordt tegen de binnenzijde van de zolder tussen de balklagen gespoten en zet vervolgens uit. Dit proces wordt herhaald totdat de gewenste isolatielaag aanwezig is.

  Binnenzijde van de zolder isoleren met PIR isolatie

  Je kunt de binnenzijde van je zolder ook laten isoleren met PIR platen. PIR platen zijn stevige voorgefabriceerde PU platen. Deze worden worden tussen de balklaag en tegen het dakbeschot aan bevestigd.

  Ook deze optie zorgt voor het behalen van het gewenste resultaat. Daarna worden de naden dicht gemaakt met PUR schuim.

  Isoleren met glaswol

  Je kunt de binnenzijde van je zolder ook laten isoleren met glaswol. De werkwijze wijkt iets af van de werkwijze met PIR platen. We zetten eerst regelwerk op de bestaande balken, daar wordt de glaswol achter geplaatst, strak tegen het dakbeschot. Daarna komt hier een klimaatfolie voor die luchtdicht wordt afgetaped. Dit zorgt voor een gebalanceerde vochthuishouding.

  Zolder isoleren schuin dak

  Vaak krijgen wij de vraag of het ook mogelijk is om de zolder te isoleren wanneer de woning over een schuin dak beschikt. Het antwoord hierop is gelukkig erg eenvoudig, ja. Het isoleren van ieder dak is maatwerk, zeker het isoleren van een schuin dak. Daarom moet er altijd een uitgebreide schouw plaatsvinden om de situatie in kaart te brengen en duidelijke instructies te kunnen geven aan de timmerploegen.

  isoleren zolder schuin dak

  De zolder geïsoleerd inclusief afwerking

  Het is ook mogelijk om je zolder van binnenuit te laten isoleren inclusief afwerking. Mocht je de zolder van de woning bijvoorbeeld willen gebruiken als kantoor of als slaapkamer, dan kunnen wij ons voorstellen dat het prettig is als deze netjes afgewerkt is.

  Zolder isoleren van binnenuit inclusief afwerking

  Om onze klanten tegemoet te komen hebben wij een speciale timmer divisie binnen onze organisatie gecreëerd. Deze ploeg is gespecialiseerd in het isoleren van daken inclusief afwerking.

  Wilt u uw zolder laten isoleren van binnenuit maar heeft u nog een aantal vragen? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek, we kijken dan op locatie samen met u naar de beste oplossing voor uw zolder!

  Wat kost vloerisolatie?
  De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
  Meer informatie
  Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
  Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
  Meer informatie
  Vochtig in huis, wat moet u doen
  In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in […]
  Meer informatie

   Vrijblijvend adviesgesprek

   Vochtig in huis, wat moet u doen

   In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in huis. Veel mensen hebben last van vocht in de woning.

   Vochtproblemen in een woning kunnen ontstaan door verschillende redenen. De meest gebruikelijke hiervan is door gebrek aan ventilatie. Echter kunnen ook andere factoren zoals condensatie, lekkage of optrekkend vocht voor vochtproblemen in uw woning zorgen. Mocht u symptomen van vochtproblemen zien, wat kunt u er dan precies aan doen?

   Symptomen van vochtproblemen in huis

   Vocht in huis is een vervelend voorval. Het kan je op verschillende manieren gaan tegenstaan. De geur in je huis wordt een stuk minder fris, je behang of stucwerk kan loslaten en er kan schimmelvorming plaatsvinden. Daarnaast heeft een vochtig huis een negatief effect op je energierekening en is er een vergrote kans op ongedierte in de woning. Kort samengevat, een onwenselijke situatie. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om vochtproblemen in huis tegen te gaan.

   Waarom ventileren belangrijk is als het vochtig in huis is

   Veel vocht in huis heeft vaak te maken met een gebrek aan ventilatie. Elke woning beschikt over condens. Dit komt van mensen die ademen, maar ook van huisdieren, planten en bijvoorbeeld drogende was. Wanneer al deze condens door gebrek aan ventilatiepunten geen kant meer op kan gaat het voor problemen in de woning zorgen. Het voorkomen/aanpakken van vochtproblemen begint bij aanbrengen van goede ventilatie. Bij Lammertink Isolatie luidt dan ook het volgende gezegde: ¨Isoleren is ventileren¨

   Isoleren bij veel vochtproblemen in huis?

   Ook optrekkend vocht speelt vaak een grote rol bij vochtproblemen in huis. Optrekkend vocht kan via kruipruimten en lege spouwmuren de woning betreden. Dit zorgt vooral voor schimmelplekken op de muren. Het isoleren van je kruipruimte en je spouwmuur is een uiterst geschikte maatregel om dit probleem tegen te gaan.

   Wat te doen bij optrekkend vocht

   Wanneer we te maken hebben met een erg vochtige kruipruimte dan is het van belang dat hier de gepaste aandacht aan besteed wordt zodat het vocht uw woning niet zal betreden. Dit kan op twee verschillende manieren.

   Aan de hand van bodemisolatie, of aan de hand van vloer isolatie. Tijdens het isoleren van de bodem brengen we een  laag van 20 cm HR++ EPS parels aan op de bodem. Deze isolatie barrière zal er voor zorgen dat zowel de kou als het vocht wat uit de grond komt niet meer naar boven kan komen. Hierdoor zal het minder vochtig in huis zijn.

   De andere optie om optrekkend vocht tegen te gaan is door de vloer te isoleren. Hierbij wordt er een laag van minimaal 9 centimeter PU-schuim tegen de onderkant van de vloer aangespoten. Ons PU-schuim is op HFO basis.

   De strenge regels rondom de verwerking van dit product worden constant gecontroleerd door ons en door onze certificeringsinstantie SKG-IKOB. Door deze laag isolatiemateriaal aan te brengen verwezenlijk je wederom het gewenste effect dat de kou en het vocht uit de kruipruimte niet omhoog kunnen. Hierdoor blijft de woning warm en vochtvrij.

   Beide mogelijkheden hebben een positief effect op vocht in de woning. Ook zullen er in beide gevallen extra ventilatiepunten worden aangebracht. Bij extreme gevallen pompen we de kruipruimte leeg en wordt er een isolatiefolie op de bodem aangebracht.

   Spouwmuren isoleren vochtige woning

   Optrekkend vocht weet zich ook te verspreiden via de spouwmuren. Is het bij u erg vochtig in huis en heeft u uw woning nog niet voorzien van spouwmuurisolatie? Dan is dit waar u moet beginnen.

   Spouwmuurisolatie kan op 3 verschillende manieren. Dit kan aan de hand van de HR ++ EPS parels, minerale glaswol of doormiddel van een renovatie schuim. Alle 3 de opties hebben een positief effect op vocht in huis.

   De HR++ EPS parels zijn het meest vochtbestendig, deze komen het best tot hun recht bij een wat minder brede spouwmuur. De minerale glaswol beschermt ook erg goed tegen vocht. De kracht van dit product ligt dan weer bij spouwmuren die breder zijn dan 4 centimeter.

   Het renovatie schuim is een product wat in de categorie na-isolatie valt. Dit bijvoorbeeld om koudebruggen te voorkomen, een fenomeen waarbij directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning.

   Aan de hand van spouwmuurisolatie kun je het vochtprobleem in huis drastisch verlagen. Ook tijdens spouwmuurisolatie worden nieuwe ventilatiepunten aangebracht.

   Heeft u vragen over een vochtprobleem in huis?

   Heeft u behoefte aan het isoleren van uw woning, maar heeft u vragen met betrekking tot vocht in uw huis? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, we kijken dan op locatie samen met u naar de beste oplossing.

   Wat kost vloerisolatie?
   De voordelen van vloerisolatie Vloerisolatie is een essentiële maatregel wanneer we kijken naar het isoleren van een woning maar wat […]
   Meer informatie
   Ik wil mijn zolder isoleren van binnenuit
   Hoe kun je een koude zolder isoleren Wil je graag jouw zolder isoleren van binnenuit? Heb je een koude zolder? […]
   Meer informatie
   Vochtig in huis, wat moet u doen
   In de adviesgesprekken met onze klanten krijgen we uiteraard veel vragen, een van de veelgestelde vragen gaat over vochtproblemen in […]
   Meer informatie

    Vrijblijvend adviesgesprek

    Wat is een spouwmuur?

    De spouwmuur is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. De binnenmuur wordt gescheiden van de buitenmuur door een lege ruimte. Deze lege ruimte noemen we de spouw. 

    Spouwmuur laten isoleren

    Spouwmuurisolatie is een veelgehoorde term tegenwoordig. De spouwmuur isoleren is de meest rendabele vorm van isolatie. Maar wat is nou precies een spouwmuur en wat is de functie hiervan?

    De voornaamste functie van de spouw is dat vocht minder snel doorslaat naar de binnenmuren. In de periode voordat spouwmuren werden gebruikt in de woningbouw kwamen vochtproblemen vaak voor. De regen die op de buitenmuur terechtkwam had vrij spel om door te dringen tot de binnenmuur met alle gevolgen van dien.

    De problemen die zich voordoen waren bijvoorbeeld schimmelvorming of loslatend schilderwerk of behang. Door een spouw aan te brengen tussen de binnen- en buitenmuur geeft u het vocht de kans om te verdampen en te ventileren.

    Wat is en spouwmuur?

    Hoe herkent u spouwmuren?

    U kunt spouwmuren op meerdere manieren herkennen. De makkelijkste manier is door te kijken of er stootvoegen of ventilatieroosters in de muur aanwezig zijn. Een stootvoeg is een niet opgevulde ruimte tussen twee stenen en vaak geplaatst aan de onderkant van de buitenmuur.

    Door het gebruik van stootvoegen kan de spouw geventileerd worden en kan vocht de spouw verlaten voordat het doordringt naar de binnenmuur. Ventilatieroosters zijn gemakkelijk te herkennen en zijn vaak aan de onderkant van de muur geplaatst net boven het maaiveld.

    De dikte van een buitenmuur kan ook veelzeggend zijn of je wel of géén spouwmuur hebt. Een muur met een dikte van minder dan 25 centimeter bevat hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Indien de muur dikker is dan 25 centimeter is de kans groot dat er een spouw in de muur zit.

    Heb ik spouwmuren?

    • Woningen tot 1920:
     Uw woning heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur maar er zijn wel manieren om de gevels te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door voorzetwanden te laten plaatsen aan de binnenzijde van de woningen.

     U kunt er ook voor kiezen om aan de buitenzijde te isoleren en daarna de woning opnieuw te laten afwerken. U zou dit kunnen doen door het af te werken met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding.

    • Woningen gebouwd tussen 1920 – 1975: Uw woning heeft zeer waarschijnlijk een spouwmuur die niet direct is geïsoleerd tijdens de bouw van de woning. Als er geen isolatie aanwezig is in die spouw kan een woning tot zo’n 35% van de warmte verliezen via de muren.

     De investering die u dan moet doen om het te isoleren heeft een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar, het rendement op de investering is dus zeer hoog.

    • Woningen gebouwd tussen 1975-1993:
     Uw woning heeft zeer waarschijnlijk al de spouwmuren geïsoleerd bij de bouw van de woning. De kwaliteit van isolatie is vaak dermate hard achteruit gegaan dat het zeker nog interessant kan zijn om te kijken naar na-isolatie van de spouwmuren.

     Dit na-isoleren kan gedaan worden met bijvoorbeeld EPS parels of een schuim dat zich zal uitzetten tot een stevige isolatie plaat.

    • Woningen gebouwd na 1993:
     Uw woning heeft spouwmuren en is bij de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. De kwaliteit hiervan kan achteruit zijn gegaan en er is wellicht ruimte voor verbetering.

     Het is van belang dat een specialist de huidige situatie in beeld brengt en met een advies komt of extra maatregelen nodig zijn.

    Veelgestelde vragen over spouwmuren

    Zorgt spouwmuurisolatie voor vochtproblemen?

    Spouwmuurisolatie kan zorgen voor vochtproblemen in huis maar dit is makkelijk te voorkomen door goed te ventileren. Dit ventileren moet gebeuren in de woning maar ook door middel van ventilatiekokers te plaatsen naar de kruipruimte.

    Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

    – De aanwezigheid van stootvoegen
    – Ventilatieroosters in de gevels
    – De kozijnen vallen weg in de muur.
    – De dikte van de buitenmuur:
    <25 cm, bevat geen spouw
    >25 cm, bevat waarschijnlijk een spouw

    Wat is spouwvervuiling en hoe los je dit op?

    Spouwvervuiling is een veel voorkomend probleem. Spouwvervuiling houdt in dat er tijdens de (ver)bouw stukken steen of afgebroken cement in de spouw is terechtgekomen en in direct contact staat met de binnen en buitenmuur. Omdat dit materiaal vocht kan transporteren is er een vergrote kans op vochtproblemen aan de binnenzijde van de woning.

    Spouwvervuiling is in veel gevallen simpel te verwijderen door op de plek van de vervuiling een aantal stenen aan de buitenzijde te verwijderen en de vervuiling eruit te halen. Indien er zoveel vervuiling zit dat weghalen te lastig is kun u de gevel laten impregneren. Dit zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt om door te dringen tot de spouw.

    Wat zijn koudebruggen en hoe los je deze op?

    Koudebruggen zijn zwakke plekken in de thermische schil van een woning. Door de aanwezigheid van een koudebrug heeft u een verhoogde kans op condensatie en dus ook op vochtproblemen.

    U kunt dit oplossen door een specialist in te schakelen die ervoor zorgt dat de spouwmuren schoon zijn en de isolatie weer in de juiste staat wordt gebracht. Door de isolerende laag te herstellen en aan te vullen waar nodig kunnen koudebruggen worden opgelost.

     Vrijblijvend adviesgesprek

     Vocht in huis, moet ik gaan isoleren?

     Bang voor vocht in huis is een van de meest gehoorde redenen van mensen die hun woning willen isoleren. Het is een veelvoorkomend probleem en kan zich laten zien in meerdere vormen. Het beslaan van de ramen en schimmelvorming zijn de meest voorkomende hiervan.

     Nu kan ik me voorstellen dat u benieuwd bent hoe u dit probleem kunt voorkomen of oplossen, we leggen hieronder een aantal oorzaken en oplossingen uit.

     Oorzaken van vochtproblemen in huis

     Als het vochtig is in huis kunnen er meerdere oorzaken zijn. Vaak is slechte of beperkte ventilatie het probleem, dit zorgt ervoor dat vocht uw woning niet meer kan verlaten. Om vochtproblemen tegen te gaan is er bij de bouw van woningen vaak ventilatie aangebracht. 

     Bij oude woningen zijn er vaak kleine naden en kieren aangebracht om op die manier te ventileren. Als u echter gaat isoleren zullen deze naden en kieren dichtgemaakt worden. Dit blokkeert de ventilatie of zorgt ervoor dat het minder goed werkt. Het is dan noodzakelijk dat er nieuwe ventilatiekokers en roosters worden geplaatst. 

     Het advies van ons is om dit niet zelf te doen omdat het juist plaatsen van de ventilatie zeer belangrijk is voor optimale bescherming om het niet vochtig in huis te laten worden. 

     Door het gebruik van verkeerd materiaal kunnen er ook vochtproblemen in huis ontstaan. Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende materialen. EPS isolatieparels en glaswol vezels zijn tegenwoordig de meest gebruikte en meest veelzijdige. 

     EPS-parels zijn het meest vochtbestendig en kunnen worden gebruikt in een vrij smalle spouw (>3cm). Glaswol is naast dat het goed tegen vocht kan ook brandwerend (brandklasse A) en het biedt een betere akoestische isolatie in vergelijking met EPS-parels. Glaswol is alleen niet geschikt in een smalle spouw tot 4 centimeter. 

     Naast deze 2 zeer veel voorkomende materialen zijn er nog een aantal isolatiematerialen met een specifieke toepassing, denk hierbij aan Aminofoam en steenwol. Aminofoam wordt voornamelijk gebruikt bij het na-isoleren van een spouwmuur. Het heeft de sterke eigenschap dat het oud isolatie materiaal absorbeert en één geheel gaat vormen. Steenwol is in veel eigenschappen vergelijkbaar met glaswol alleen de isolatiewaarde van glaswol is bij dezelfde dikte hoger. 

     Naast het kiezen voor het juiste materiaal is er nog een andere mogelijkheid om vocht in de muur tegen te gaan, namelijk impregneren. Bij impregneren wordt er een waterafstotende laag aangebracht op de buitenmuur en dit zorgt ervoor dat het vocht niet de spouwmuur kan betreden.

     Muren impregneren is ook een goede uitkomst als er ergens in de muur spouwvervuiling zit die niet verwijdert kan worden. Een veel gehoorde vraag is: moet er een luchtspouw overblijven om de spouw te blijven ventileren?

     Het antwoord op deze vraag is: nee. Van het vocht dat van de buitenzijde de woning wil betreden verdwijnt 95% al terwijl het op de buitenmuur zit, 5% treedt daadwerkelijk binnen in de spouw. Als het isolatiemateriaal op de juiste wijze is aangebracht en het metselwerk is in goede staat krijgt vocht geen enkele kans om de woning te betreden.

     Vochtprobleem in huis door optrekkend vocht

     Een ander probleem bij veel woningen en gebouwen is optrekkend vocht. Dit houdt in dat vocht vanuit de grond of kruipruimte zich een weg omhoog weet te vinden via het metselwerk. De eerste signalen om dit te herkennen is loslatend behang of pleisterwerk, een muffe geur, vochtige plekken en wellicht ook schimmelvorming. 

     Tegen optrekkend vocht zijn verschillende oplossingen te bedenken, u kunt bijvoorbeeld de muren laten injecteren met een waterafstotende gel of dit aan de buitenzijde van de muren laten aanbrengen zoals bij impregneren. De oplossing is erg afhankelijk van de oorzaak, om een goed advies te kunnen geven is het aan te raden er een professional bij te halen die over de juiste kennis beschikt.

     Wilt u graag uw huis isoleren, maar heeft u vragen met betrekking tot vocht in uw woning of heeft u vochtige muren? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek, we kijken dan op locatie samen met u naar de beste oplossing.

     Veelgestelde vragen over vocht in huis

     Waar herken ik vochtproblemen aan?

     – Beslaan van ruiten aan de binnenzijde
     – Vochtplekken onder aan de muren
     – Schimmel plekken op de muur
     – Muffe geur
     – Loskomend schilderwerk of behang

     Waar kunnen vochtproblemen ontstaan?

     Vochtproblemen door condensatie ontstaan voornamelijk in de keuken, slaapkamer of badkamer. Dit komt omdat op deze plekken veel waterdamp wordt geproduceerd.
     Vochtproblemen door doorslaand vocht ontstaan aan de buitenzijde van de woning. Regen kan via de gevel de binnenmuren intrekken of grondwater kan via de fundering omhoog komen.

     Hoe los ik vocht in huis op?

     Goed ventileren is het belangrijkste om te doen wanneer je vochtproblemen wilt verhelpen. Ventileren kun je doen door de ramen open te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen of met behulp van een ventilatiesysteem. Als er geen sprake is van condensatievocht maar onderliggende problemen zijn zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht dan is het belangrijk om een specialist hier naar te laten kijken.

     Is een vochtig huis slecht voor de gezondheid?

     Een vochtig huis kan resulteren in gezondheidsproblemen. Het kan astmatische en reumatische klanten veroorzaken en het immuunsysteem verzwakken. Daarnaast zorgt een vochtige woning voor een makkelijke verspreiding van schimmels. Indien er schimmels in de woning aanwezig zijn kan dit zorgen voor allergische reacties waaronder huidirritatie, een verstopte neus of geïrriteerde ogen.

      Vrijblijvend adviesgesprek